Sezaryenden Kaç Yıl Sonra Normal Doğum Yapılabilir?
Sezaryen sonrası normal doğum, geçmiş yıllarda sezaryen ile doğum yapan ancak normal doğum deneyiminden de mahrum kalmak istemeyen birçok hamile kadın için önemli bir şans olmuştur. Özellikle gebelik esnasında mevcut sağlık durumu nedeniyle sezaryen doğum yapan kişiler, bir sonraki hamileliklerinde normal doğumu deneyimlemek istemektedirler. Bunun için en önemli etken, normal doğum için hiçbir sağlık engelinin bulunmaması ve geçmiş sezaryenin bu duruma olumsuz etkide bulunmamasıdır. Birçok gebenin en çok merak ettiği konusu ise “Sezaryenden kaç yıl sonra normal doğum yapılabilir?” sorusunun cevabıdır.
Başarılı bir sezaryen sonrası normal doğum, birden fazla etkene bağlı olarak gelişecektir. Anne adayının bu duruma uygun olması en önemli koşuldur.
Sezaryen sonrası normal doğum için ideal anne adayı nasıl olmalıdır?
- Günümüzde sezaryen için yapılan kesiler rahime yatay bir şekilde yapılmaktadır. Normal doğum yapmak isteyen bir hamilenin, öncelikle sahip olması gereken kriter budur. Eğer rahimdeki kesi dik bir pozisyonda konumlanmış ise, normal doğum esnasında yırtılma gibi komplikasyonlarınmeydana gelmesi daha muhtemel bir durum haline gelecektir.
- Normal doğum esnasında bebeğin çıkışını sağlayacak olan pelvisin, bebeğin güvenli bir şekilde geçmesine izin verecek boyutta olması gerekmektedir. Bunu kesin olarak bilmenin bir yolu olmasa da, hekiminizin yapacağı muayene belirleyici olabilecektir.
- Önceden gerçekleşen sezaryen sayısı, normal doğumun önündeki büyük engellerden biridir. Rahimdeki birden çok kesinin daha büyük risk oluşturmasından ötürü, yalnızca 1 sezaryenin yapılmış olması ideal olandır.
- Sezaryen haricinde, daha önce rahimde herhangi bir ameliyatın yapılmamış olması gerekmektedir.
- Vajinal doğumu riskli hale getirebilecek herhangi bir gebelik komplikasyonunun (plasentanın rahim ağzında konumlanması, kordonun kısa olması, büyük kistler vb.) yaşanmaması gerekmektedir.
- Hamile kadının kesinlikle normal doğum endişesinin bulunmaması ve tamamıyla kendi iradesi doğrultusunda istekli olması gerekmektedir.
- Normal doğum esnasında kadında, ıkınmaya engel olacak herhangi bir solunum sistemi veya kalp hastalıklarının olması normal doğum için tehlikelidir. Bu tür bir problemin olmadığından emin olunmalıdır.
Sezaryenden sonra normal doğum yapmak için kaç yıl beklenmelidir?
Sezaryen yönteminde, ciltten başlayarak rahime doğru bir kesi yapılmaktadır. Bu kesinin tamamen iyileşmeden normal doğum yapılması, hatta tekrar hamile kalınması bile risk oluşturabilir. Tüm bu nedenlerden ötürü sezaryen sonrası normal doğum yapmak isteyen gebelerden, sezaryenden sonra 2 yıl beklenilmesi istenmektedir. Her kişinin doku yapısı farklı olduğu için iyileşme süreleri farklı olsa da, “sezaryenden kaç yıl sonra normal doğum yapılabilir?” sorusunun cevabını merak eden kadınlar için tavsiye edilen süre bu şekildedir.
Sezaryen sonrası normal doğum kimler için uygun değildir?
- Annenin yaşının fazla olması,
- Mevcut gebeliğin çoğul gebelik olması,
- Annenin gestasyonel diyabet, hipertansiyon, solunum veya kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklara sahip olması,
- Annenin aşırı kilolu olması,
- Hamileliğin 40.haftasına rağmen gebeliğin devam etmesi,
- Bebeğin normal doğuma engel olacak şekilde kilolu olması,
- Sezaryenden sonra 2 yıldan daha az bir sürenin geçmesi gibi nedenler, sezaryen sonrası normal doğum için tehlike oluşturabilmektedir.
İçerisinde bulunduğunuz tüm olumlu ve olumsuz koşulları öncelikle hekiminizle birlikte değerlendirmeli, sezaryen sonrası normal doğum için bu şekilde karar vermelisiniz. Ayrıca doğumun gerçekleşeceği sağlık kuruluşunun koşulları doğum için elverişli olmalı, acil müdahaleler gerektiği takdirde donanımlı olmalıdır. Tüm imkanlar uygun olsa dahi son anlarda acil sezaryene alınması gereken gebelerin olduğu da unutulmaması gerekir. Sezaryenden sonra en az 2 yılın geçmesi durumunda, normal doğum imkanlarınızı araştırmaya başlayabilirsiniz.
Kullanıcılar bu içeriği de çok beğendi: http://www.havvaagargun.com/sezaryen-dogum/
Yorumlar