Sperm Detoksu Nasıl Yapılır?

Sperm Detoksu Nasıl Yapılır?

Sperm Detoksu Nasıl Yapılır?

sperm detoksu nasıl yapılır

Erkek infertilitesi, gebeliğin oluşmama nedeninin erkekten kaynaklı olduğu durumlarda meydana gelir. 100 çiftten yaklaşık olarak 13’ü korunmasız cinsel ilişki yaşadığı halde bebek sahibi olamamaktadır. Bebek sahibi olamayan kişiler arasında, üçte bir oranında sorunun erkek kaynaklı olduğu görülmektedir.

Erkek infertilite vakalarının %90’ından fazlası, düşük sperm sayısına veya kalitesiz sperme bağlı olarak gelişir. Yeterince hızlı hareket etmeyen, düzgün şekilde oluşturulmayan veya seminal sıvının çok kalın olabileceği için kolay hareketliliği engelleyen zayıf spermler bu sorunlardan başlıcalarıdır. Erkek infertilitesinin diğer nedenleri anatomik veya psikolojik problemler, hormonal dengesizlikler ve muhtemelen genetik defektlerden kaynaklı olabilir.

Özellikle doğal yöntemlerle bebek sahibi olamayan, tüp bebek tedavisinde kaliteli spermi bulunamayan erkekler; yaşam tarzını değiştirerek, doğru gıdaları yiyerek ve doğru takviyeleri alarak bu sorunları düzeltilebilir. Yanlış alışkanlıkların yerini doğru eylemlere bırakmanın en ideal yolu sperm detoksudur. Sperm detoksundaki amaç; düzgün şekilde oluşturulmuş ve tüm işlevselliğini sürdüren spermlerin oluşturulmasıdır.

Sperm detoksu nasıl yapılır?

Öncelikle ilk yapılması gereken şey, varsa zararlı alışkanlıkların bırakılmasıdır.

  • Toksinler; kaçınılması gereken en zor kategorilerinden biridir. Zira yiyeceklerden, yemek kaplarına ve ilaçlara kadar her yerde gizlidirler. Onların tümünü ortadan kaldırmak mümkün olmayabilir. Bu yüzden elinizden gelen her şeyi kontrol etmelisiniz.
  • Pestisitleri önlemek için organik yiyecekleri tercih etmelisiniz. Meyve, sebze, tahıl, bakliyat gibi tüm besinlerin en doğalını almaya özen gösterebilirsiniz.
  • Cıva içeriği yüksek olan balık ve deniz ürünleri tüketilmemelidir.
  • Hormonların düzenli çalışması üreme için gereklidir. Testosteron, sperm üretimi ve sağlığını yönlendiren hormondur. Çok fazla östrojene maruz kalmak testosteronu düşürür. Et ve süt gibi gıdalardaki hormonlar, sağlıksız içme suları, plastikler ve hatta soya gıdalarının fito-östrojenik etkileri erkeklerde aşırı östrojene katkıda bulunabilir. Organik ya da hormonsuz hayvansal ürünleri yemek, cam kaplar kullanmak, kaliteli içme suyu tercih etmek, erkeklerde sperm dejenerasyonuna neden olabilecek hormonal dengesizlikten kaçınmanıza yardımcı olabilir.
  • Stressiz bir yaşam sürmek de sperm kalitesini yükseltecektir. Stres seviyenizi en aza indirgemek için nefes alma teknikleri, yoga, meditasyon gibi tekniklerden de yararlanmak mümkündür.
  • Karanlık bir ortamda ortalama 8 saat kaliteli bir şekilde uyumak, tüm yaşam faktörlerini düzenleyebileceği gibi üreme sağlığına da olumlu etkide bulunacaktır.
  • Elektronik eşyaları mümkün olduğu kadar kendinizden uzakta konumlandırabilirsiniz. Özellikle uyku esnasında bu tür cihazların uzağınızda ve kapalı olduğundan emin olmalısınız.
  • Her gün düzenli olarak bir süre egzersiz yapmak, varsa fazla kiloların verilmesini ve sperm sağlığının artmasını sağlar.

Sperm detoksunda neler yenilmeli?

Doğurganlığın arttırılması programında beslenmenin önemi çok büyüktür.

  • Çinko (kırmızı et, bezelye, susam),
  • Selenyum (yumurta, ay çekirdeği, hindi eti, mantar),
  • Folik asit (mercimek, fasulye, kuru baklagiller),
  • B12 (hayvansal gıdalar),
  • L-Karnitin (brüksel lahanası, sarımsak, bamya)
  • C vitamini (biber, brokoli, portakal, çilek)
  • CoQ10 (dana eti, yer fıstığı, çiğ brokoli, yumurta) içeren gıdalar, doğal olarak sperm kalitesini yükseltmek için büyük fayda sağlayabilir. Vücudun hayati besin maddelerini detoks haline getirmek ve bir bütün besin diyetiyle yeniden doldurmak sperm sağlığı için çok önemlidir ve gebelik oranını arttırmaya yardımcı olacaktır.

Gün içerisinde her besin grubundan düzenli olarak tüketmek, bol su içmek, doğal yiyecek maddelerini tercih etmek sperm detoksuna katkıda bulunacaktır.

Erkekler doğurganlıklarını iyileştirmek için hayatlarını tümüyle elden geçirmek zorunda değildir. Küçük değişiklikler zamanla büyük fark yaratabilir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

  • Hüseyin deniz

    Ben azosperm hastasıyım, 2 defa tüp bebek denedik olmadı. Sperm, bazen yok denilecek kadar az, bazen de hiç görünmüyor yaptırdığımız testlerde. Ben sperm detoksu yapabilir miyim? Bana önerebileceğiniz tedavi yöntemi var mı? Yardımınızı bekliyorum saygılarımla.

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Bundan sonraki denemenizde sabırlı olmanızı ve tecrübeli bir üroloji uzmanından tese işlemi için yardım almanızı öneririm.
      Geçmiş olsun.

Bir yorum yazınız