Sperm Sayısı Kaç Olmalı?
Tüm kısırlık vakalarının yarısı, erkeklerde oluşan problemlerden kaynaklanmaktadır. En sık görülen problemlerin başında ise sperm sağlığının veya sperm sayısının yetersiz olması gelir. Sağlıklı bir sperm sayısı, erkek doğurganlığı için hayati bir etkendir.
Kadın doğurganlığında olduğu gibi, erkek doğurganlığı da oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir ve sperm sağlığını etkileyen birçok değişken bulunmaktadır. İçeriğimizin devamında sperm sayısı kaç olmalı ve sperm sayısını arttırmak için neler yapılmalıdır sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.
Sperm sayısı nasıl ölçülür?
Sperm sayısı, belirli bir örnekte bulunması gereken sperm sayısının ölçümlenmesidir. Erkekten alınan meni örneğini üzerinde yapılan semen analizi ile tespit edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği rakama göre, sağlıklı bir sperm sayısı için mililitrede 20 milyon sperm olup, toplam semen hacmi 2 ml’dir. Spermin sayısı başlı başına doğurganlığı etkileyen bir faktör olmasa da, hareketlilik, şekil, canlılık gibi faktörlerle bir araya geldiğinde doğurganlığı direkt olarak etkileyebilir.
Normal morfoloji sperm yüzdesi kaç olmalı?
Normal bir sperm örneğinin her ml’de yaklaşık 100 milyon sperm bulunur. Bu oran, mililitrede 20 milyon spermin altına düşerse, genellikle doğurganlık ile ilgili bir problem oluşur. 20 milyon rakamı çok fazla gibi görünse de, kadının vajinasında biriken spermin sadece küçük bir kısmı rahime ulaşabilir. Rahime ulaşabilenlerden ise çok daha az bir kısmı yumurtalıklara doğru yol alır. Yumurta genellikle spermin yumurtanın içine girmesini önlemek için bir blokaj görevi gören korona radiata adı verilen kalın bir hücre tabakası ile kaplıdır. Sperm hücreleri bu engeli aşan enzimler içerse de, sürecin işleyişi oldukça zordur. Sperm sayısının çokluğu, bu zorlu engellerin aşılmasında önemlidir.
Sperm sayısı nasıl arttırılır?
Sperm sayımlarının iyileştirilmesi ve erkek doğurganlığının arttırılması, yaşam tarzındaki basit değişikliklerle elde edebilmektedir. Sperm sayısını arttırabilecek yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:
- Genel sağlık durumunun kötü olması, sperm sayısında azalmaları meydana getirebilir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar kendinize dikkat etmeniz gerekir.
- Cinsel yollarla bulaşan hastalıklar spermler için önemli bir tehlikedir. Özellikle birden fazla partneri olan kişilerin cinsel ilişki esnasında mutlaka korunmaları gerekmektedir.
- Alkol, sigara ve uyuşturucu madde kullanımı sperm kalitesinin en büyük düşmanıdır. Kötü alışkanlıklarınız varsa bunları bırakmalısınız.
- Sağlıksız yiyecekler, işlenmiş gıdalar, hazır gıdalar tüketmek yerine; sebze, meyve ve tam tahıllar açısından zengin gıdalar tercih edilmelidir. Yağ oranı düşük olan yüksek proteinli gıdalar sperm sayısı üzerinde etkidir. Satın aldığınız ürünlerin mümkün olduğu kadar organik şartlarda üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz.
- Düzenli egzersiz aynı zamanda sağlıklı bir yaşam tarzının büyük bir parçasıdır ve spermlere zarar verebilecek stres hormonlarını da azaltır. Aynı zamanda, aşırı egzersiz de spermler için zararlı olabilir.
- Stres seviyesi yüksek bir yaşam düzeniniz mevcutsa, rahatlatıcı etkileri bulunan yoga, tai chi veya meditasyon gibi stres azaltıcı etkinliklere katılabilirsiniz.
- Düzenli cinsel ilişki, spermler üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Yaklaşık 3 günde bir kez testislerdeki meninin yenilenmesi sağlık açısından önemlidir.
- Sabah saatlerinde yapılan sperm sayımlarında, sperm sayımının daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu sebeple sabah saatlerinde cinsel ilişkide bulunmak doğurganlığı arttırabilir.
- Isı, sperm sağlığını tehlikeye atabilir. Hamam, sauna gibi ortamlar veya sıkı iç çamaşırları testislerin sıcaklığını arttıran faktörlerdendir.
- Çinko ve selenyum gibi mineraller , L-karnitin gibi amino asitler, C ve E vitamini gibi antioksidanlar sperm sağlığı için çok önemlidir. Sperm sayısı kaç olmalı sorusunun yanıtında düşük sperm sayısına sahip olduğunuz kanısına varıldıysa, doktorunuzun tavsiyesi üzerine bu etkenleri içeren gıda takviyeleri kullanabilirsiniz.
Yorumlar