Stres Hamile Kalmayı Engeller mi?

Stres Hamile Kalmayı Engeller mi?

Stres Hamile Kalmayı Engeller mi?

Aile içinde yaşanan sorunlar ya da iş hayatındaki bazı zorluklar yoğun stres yaşanmasına yol açabilir. Özellikle çocuk sahibi olmaya çalışan çiftlerde hamilelik denemeleri bu stresi arttıracaktır. Bazı çiftler için dünyaya çocuk sahibi getirebilmek oldukça zor bir süreç olabilir.   Başarılı bir gebelik ortaya çıkabilmesi için eş zamanlı olarak birçok değişkenin bir arada olması gerekiyor.

Çocuk sahibi olmaya karar veren çiftlerde başarılı olunmadığında süreç çok büyük bir stresi de beraberinde getirebilir. Özellikle çeşitli alternatif yöntemleri kullanan çiftlerde bu stres seviyesi biraz daha artacaktır.  Stres seviyesinin yüksek olması gebelik başlangıcına olumsuz şekilde yansıyabilir. Çiftlerin zorlu gebelik tedavisi sürecinde merak ettikleri önemli sorulardan biri de stres hamile kalmayı engeller mi, sorusudur.

Stres hamile kalma denemelerini etkileyecek bir duygudur.  Bir çiftin gebelik denemelerinde başarıya ulaşması için stres  kontrol altında tutulması gereken bir unsurdur. Doğal yollarla ya da alternatif tedavilerle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde stresli  bir ortam tedavi başarısını olumsuz etkileyecektir.

Stres tüp bebek tedavisini etkiler mi?

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu yöntemlerin başında tüp bebek tedavisi geliyor. Başarı oranı her geçen gün daha da artan bu yöntem çiftlerin tüp bebek prosedüründe en çok başvurduğu yöntem oluyor.

Tüp bebek yöntemiyle birçok çift başarılı bir şekilde çocuk sahibi olabiliyor. Ancak tüp bebek tedavisi süreci çifti psikolojik açıdan çok yıpratmaktadır. Bu tedavide  öncelikle kaliteli sperm ve sağlıklı  yumurta hücreleri elde edilmelidir. Hem anne adayında hem de baba adayında stres seviyesi yüksekse tüp bebek tedavisi etkilenebilir.

Tüp bebek tedavilerinde uzmanlar öncelikle çiftlerin psikolojik olarak sağlam olmasına önem vermektedir. Çünkü çiftler ne kadar stresten uzak hissederlerse tüp bebek tedavisinin başarısı o oranda artmaktadır. Bu yüzden çiftlere gerekli olması durumunda psikolojik destek de verilmektedir.

Özellikle anne adayının stres seviyesi tüp bebek başarısını etkilemektedir. Yapılan araştırmalar stres seviyesi düşük olan anne adaylarında tüp bebek tedavisinin daha başarılı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu yüzden tüp bebek tedavisinde çiftlerin kendini rahat hissetmesine odaklanmak gerekir.

Stres hamileliği nasıl etkiler?

stres ve hamilelik

Doğal yollarla ve alternatif tedavi yöntemleriyle bebek sahibi olmayı hedefleyen çiftlerde gebeliği engelleyen en önemli durumlar arasında stres geliyor. Çiftlerin çevresinde ve günlük hayatlarında çevre tepkisi stresi tetikleyen en önemli unsurlar arasında yer alıyor.

Uzmanlar çiftlere genellikle çocuk sahibi olmaya karar verdiklerinde  çevrelerindeki insanlarla paylaşmamasını önermektedir. Stres insanlarda beyinde yer alanhipotalamus adlı iştahla ilgili duyuları düzenleyen bezleri de etkiler. Bu durum da beslenmeyi dolaylı olarak etkilemektedir.

Beslenme düzeninin bozuk olması yumurtlama dönemi içinde sağlıklı yumurtaların ortaya çıkmasını engelleyebilir. Anne adaylarında strese bağlı hormon dengesizlikleri ortaya çıkabilir ve yumurtlama yeteneği ile başarısı olumsuz etkilenerek gebelik oluşmayabilir.

Aşırı stres yaşamak kadınlarda adet döngüsünü de düzensiz hale getirebilir. Kadınlarda strese bağlı adet daha erken ya da geç görülebilir. Bazı vakalarda da adet kanamasının kesilmesi yaşanabilir. Adet döngüsü bozulan kadınlarda gebeliğin ortaya çıkması olumsuz etkilenir.

Stresin türü de bu süreçte önemlidir. Günlük yaşamında kısa süreli stresler yaşayan kişiler için stres ile hamilelik arasında bir ilişki olmaz. Yani günlük ufak stresleriniz hamilelik başarınızı etkilemeyecektir.  Sürekli stres yaşanması gebelik sürecinin çok olumsuz etkileyecektir. Yoğun stres altında hamile kalma başarısı oldukça düşecektir.

Gebelik denemesi gerçekleştiren çiftlerde stres olumsuz bir ruh hali ve bakış açısına geçilmesine yol açar. Buna bağlı olarak gebelik denemeleri olumsuz etkilenebilir.  Bu yüzden çiftler gebelik sürecinde stresten uzak durmaya dikkat etmelidir.

Hamilelik denemelerinde stresle nasıl başa çıkılır?

Hamilelik denemelerinde stresi yönetebilmek çok önemlidir. Çiftler genellikle stresi yöneltme konusunda başarısız olabilir. Bunu başarabilmek hayat kalitesinin artmasında etmendir.

Gebelik denemelerinde stresle başa  çıkabilmek için şunlara dikkat edilebilir;

  • Düzenli egzersizler yaparak hem ruh sağlığı hem de beden sağlığını koruyabilirsiniz. Düzenli egzersizler yapılması stresli yaşamın etkilerini ortadan kaldırmaktadır . Haftada 3-4 defa yapılan egzersizler iyi gelecektir.
  • Özellikle kadınlara yoga ya da meditasyon yapmalarını da önermektedir. Bu süreçte meditasyona yönelerek çiftler olumsuz düşüncelerinizden uzaklaşabilir. Yoga gibi etkinlikler çiftlerin negatif düşüncelerden kurtulmayı sağlar.
  • Çiftler bu süreçte dengeli ve sağlıklı beslenmelidir. Dengeli ve sağlıklı bir yaşam sürme fiziksel sağlığı koruyacaktır.
  • Bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Tüp bebek denemelerinde başarı oranını arttırmak için genellikle uzmanlar psikolojik destek alma konusunda çiftleri desteklemektedir.
  • Çevrenizle çocuk sahibi olma konusundaki düşüncelerinizi paylaşmamak yapacağınız en etkili kararlardan biri olacaktır. Çevrenin olumsuz görüşleri bu süreçte sizleri etkileyebilir.

Hamilelik denemelerinde doktorla iletişimin rolü

Dünyaya ilk kez çocuk getirmek isteyen çiftler için bazı problemler ortaya çıkabilir. Özellikle insanlar bilgi sahibi olamadıkları konularda stres seviyeleri artar. Gebelik denemelerinde çiftlerin tüm stresini azaltacak ve sor işaretlerini ortadan kaldıracak kişi  tedavide destek olacak doktordur.

Doktor ve hasta iletişiminin kalitesi bu süreçte çok önemlidir.  Doktor ve hasta arasındaki ilişki başarılı olursa  stres seviyesi en aza inecektir. Çiftler hamilelik denemelerinde başarıyı yakalamak istiyorsa doktorun yanında kendini rahat hissetmeli ve doktorla aralarında güçlü bir iletişim olmalıdır.

Stres yaşadığınızda doktorunuz sizleri rahatlatacaktır. Stres yönetiminde doktor ve hasta ilişkisi hamilelik başarısını en üst seviyeye çıkaracaktır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

  • Feride cengiz

    Havva hanım son adet tarihim 25 Şubat düzenli ilişkiye girdik adatime 5 gün var kasık ağrısı göğüs ağrısı var halsizlik var hamile ola bilir miyim

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Adetiniz gecikirse bir kan testi yaptırın sadece bu belirtiler ile anlamamız mümkün değil.

Bir yorum yazınız