Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Hamilelik

Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Hamilelik

Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Hamilelik

tüp bebek tedavisi sonrası hamilelik

Normal yollarla oluşan gebelik ile tüp bebek gebeliği arasındaki en büyük fark, farkındalık düzeyidir. Doğal olarak hamile olan kadınların çoğu, bir ay veya daha fazla süre kadar hamile olduklarını bilmezler. Ancak tüp bebek tedavisi gören kadın için bu farkındalık, embriyo transfer edildikten hemen sonra başlar.

Tüp bebek tedavisi sonrası hamilelik embriyo transferinden yaklaşık olarak 2 hafta sonra anlaşılır. Bu nedenle hekiminiz, muhtemelen transferden 10 ila 14 gün sonra bir kan testi yapılması için size randevu verecektir. Kan testi, hamilelik hormonu olarak bilinen hCG’yi tespit eder ve gebeliğin varlığı böylece netleşmiş olur.

Hamileliğin kesinleşmesinden sonra hangi testler yapılır?

Gebelik testinin olumlu sonuç vermesinden sonra en az birkaç hafta süreyle hormon seviyeleri kontrol edilmeye devam edecektir. Bunun en önemli nedeni hCG hormon seviyesinin düzenli olarak artış gösterip göstermediğini takip etmektir. Düzenli olarak artış olmaması durumunda ektopik, kimyasal gebelik gibi sonuçlarla karşılaşılabilir.  Ayrıca östrojen ve progesteron seviyelerinin takibi, özellikle yumurtalık hiperstimülasyon sendromu belirtileri varsa ihmal edilmemelidir.

Tüp bebek hamilelik belirtileri ne zaman başlar?

Embriyonun rahim içerisine yerleşmesiyle birlikte, ilk belirti olan yerleşme kanaması görülebilir. Yerleşme kanaması; embriyo transferinden kısa süre içerisinde gerçekleşen, kahverengi veya pembe renkli hafif lekelenmedir. Tüp bebek yöntemiyle gebelik yaşayan birçok kadında görülebilir.

İlginizi çekebilir: Embriyo Transferi Öncesi ve Sonrası Yapılması Gerekenler

Tüp bebek hamilelik belirtileri nelerdir?

Tüp bebek tedavisini tamamlamış kadınlarda, psikolojik olarak hamilelik belirtilerinin görülmesi yaygın bir durumdur. Bu nedenle embriyo transferinden sonraki 2 haftalık bekleme sürecinde gerçekleşen belirtiler, gebelik testi pozitif çıkana dek umutlanmak doğru değildir.

Tüp bebek ile gerçekleşen gebelikler ile normal gebeliklerde görülen belirtiler aynıdır. Ancak tüp bebekte daha erken görülen bazı durumlar mevcuttur:

  • Göğüslerde hassasiyet,
  • Baş ağrısı,
  • Kasık bölgesinde hafif kramp ve ağrı,
  • Mide bulantısı,
  • Sık idrar çıkma,
  • Halsizlik,
  • Değişken ruh hali,
  • Yüksek vücut ısısı,

Tüp bebekte ikiz gebelik belirtileri nelerdir?

İkiz gebelik belirtileri ile tek gebelik belirtileri birbiriyle aynıdır. Ancak belirtilerin şiddeti ve sıklığı farklı olabilir. Çoğul gebelik yaşayan kadınların yaşadığı belirtiler daha ağır düzeyde seyredebilir.

Belirtiler, bebeklerin ikiz olduğunu söylemek için yeterli faktörler değildir. İkiz gebeliklerin ilk belirtisi yüksek çıkan hCG hormonu seviyesidir. En kesin sonuç ultrason görüntülemesi ve kalp atışlarının duyulmasıyla birlikte söylenebilir.

Tüp bebekle hamile kalanlar nelere dikkat etmeli?

Tüp bebek yöntemiyle hamile kaldıysanız, spesifik tıbbi komplikasyonlar olmadıkça hamileliğiniz normal sürecinde devam edecektir. Tüp bebek tedavisinin verdiği tedirginlik neticesinde hamileliğinizin daha riskli geçeceğini düşünmeniz normaldir. Ancak tüp bebek ile hamile kalan kadınların yaşadıkları, doğal olarak hamile kalan birçok kadınla aynıdır.

Tüp bebek ile hamile kalan kadınlar da dahil olmak üzere tüm gebelerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır:

  • Dengeli ve düzenli beslenmek, sağlıklı olmanın temel nedenidir. Mümkün olduğu kadar doğal ürünlerle hazırlanmış dengeli bir beslenme programına uyulmalıdır.
  • Düşük veya başka bir tehlike yoksa sürekli olarak istirahat etmek gerekli değildir. Aktif olmak, bol yürüyüş yapmak daha iyidir.
  • Alkol, sigara, kafein gibi bağımlılık yapan zararlı alışkanlıklar mutlaka bırakılmalıdır.
  • Stresten, gerginlikten uzak durulmalıdır. Bu sebeple gevşeme egzersizlerine yönelmek faydalı olabilir. Sakin ve pozitif olmak her daim yararlıdır.
  • Hekiminizin cinsel ilişki konusundaki direktiflerine uyulmalıdır. Bir sorun olmadıkça cinsel ilişkinin gebelik üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacaktır.
  • Özellikle daha önceden düşük, ölü doğum gibi sorunlu gebeliklerin yaşayanlar ve ikiz bebek bekleyen hamilelerin daha sık doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir.
  • Tüp bebek tedavisi sonrası hamilelik meydana gelmişse bazı ilaçların kullanılması gerekebilir. Doktorunuzun önermiş olduğu ilaçlar, önerildiği miktarda ve dozda düzenli olarak alınmalıdır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız