Tüp Bebek Tedavisinde Estrofem

Tüp Bebek Tedavisinde Estrofem

Tüp Bebek Tedavisinde Estrofem

üp bebek tedavisinde estrofem

Tüp bebek tedavisi gören kadınlar, hormon düzeylerinin gebeliğe elverişli olması için çoğu zaman birtakım ilaçlar kullanmak durumunda kalırlar. Bu ilaçlardan biri de tüp bebek sürecindeki birçok kadının aşina olduğu estrofem hapıdır. Tüp bebek tedavisinde estrofem kullanımının temel sebebi, gebeliğin oluşmasına yardımcı olmaktır.

Estrofem nedir?

Estrofem, kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen hormonun bir türü olan estradiol içermektedir. Doğurganlık üzerindeki rolü büyüktür. Yalnızca tüp bebek tedavilerinde değil; menopoz döneminin etkilerinin azaltılmasında ve histeroktomi gibi operasyon sonrasında vücudunda östrojen hormonun yetersizliğinin tedavisinde de kullanılmaktadır. Oral yolla alınması gereken film tabletlerden oluşan bir ilaçtır.

Başlamadan önce: https://www.havvaagargun.com/tup-bebek-nedir-nasil-yapilir/

Estrofem tüp bebek tedavisinde neden kullanılır?

Estradiol veya östrojen öncelikle yumurtalıklardan, daha sonra plasenta tarafından üretilen bir hormondur. Hamileliğin en önemli hormonlarından biri olan östrojen, rahimdeki endometriyum dokusunun kalınlaşmasına yardımcı olur. Estradiol seviyesinin doğru olmaması durumunda folikülün normal büyümeyeceğini ve gelişmeyeceğini bilmek çok önemlidir. Bu nedenle tüp bebek uzmanları tarafından embriyo transferi öncesinde rahimin sağlıklı bir hamilelik için hazırlanmasına yardımcı olmak için östrojen takviyesi reçete etmektedir. Estrofem de östrojen takviyesi için sıkça kullanılmakta olan bir ilaçtır. Yapılan araştırmalara göre ilacı kullanmış olan kadınlarda embriyonun yerleşme ihtimali daha yüksek, gebeliğin düşük ile sonlanma oranının daha az olduğu tespit edilmiştir.

Östrojen takviyesi aynı zamanda sağlıklı bir hamileliğin sürdürülebilmesi için de gereklidir. Plasenta fonksiyonlarına yardımcı olur, rahime giden kan akışını hızlandırır ve vücudu emzirmeye hazırlar.

tüp bebek tedavisinde estrofem kullanımı

Estrofem günde kaç tane alınmalıdır?

Estrojem, genellikle günde bir kez alınan bir ilaçtır. Ancak en doğru kullanım, yapılan tetkikler sonucunda belirlenmelidir. Her kadının ihtiyacı olan östrojen oranı farklı olduğu için, ilacın kullanım şekli ve dozajı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Rahim astarının çok ince olması durumunda ilacın miligram düzeyi daha yüksek olarak ayarlanılabilir. Herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak için yalnızca hekim tarafından reçete edildiği şekilde kullanılmalıdır.

Estrofem bebeğe zarar verir mi?

Estrofem ilacının amacı, embriyonun rahime tutunmasını sağlamaktır. Bu aşamadan sonra östrojen, plasenta tarafından salgılandığı için takviye alınmasına gerek yoktur. Yaklaşık olarak gebeliğin 6.haftasından sonra bebeğin kalp atışlarının duyulmasıyla birlikte ilacın kullanımının bırakılması istenir.

Östrojen ilaçları, gebelik esnasında zararlı olabilmektedir. Ancak bazı gebeliklerin gerçekleşmesi için de bu ilaçlara ihtiyaç duyulmaktadır. Kar – zarar oranı iyi yapılarak, kullanım süresi ve doz miktarı dikkatli belirlenerek alınması gerekir.

Estrofem kilo yapar mı?

Hormon içerikli ilaçların birçoğunda vücudun su tutmasını ve iştahın açılmasını tetikleyen yan etkiler vardır. Estrofem de bunlardan biridir. Ancak bu etki kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı kadınlarda kilo artışına hiçbir katkıda bulunmazken, bazılarında ödem veya şişlik görülebilir. İlacın kullanım süresi kısıtlı olduğu için, alınan kilolar genellikle kolaylıkla verilebilir.

Estrofem ilacının yan etkileri var mıdır?

Her ilaç türünde olduğu gibi estrofem ilacının da birtakım yan etkileri bulunabilir. Hafif ve daha sık görülen etkiler şöyledir:

  • Göğüslerde hassasiyet,
  • Kilo alma,
  • Baş ağrısı,
  • Şişkinlik,
  • İshal,
  • Kusma,
  • Mide bulantısı,
  • Karın ağrısı.

Nadir olsa da görülen bazı yan etkiler, ciddi sonuçlara sebebiyet verebilir. Aşağıda belirtilen durumlarda mutlaka acilen doktora danışılmalı ve gerekirse ilacın kullanımına son verilmelidir:

  • Deri döküntüleri gibi alerjik reaksiyonlar,
  • Cinsel istekte azalma,
  • Göğüslerde kitleler,
  • Yutma güçlüğü,
  • Bayılma,
  • Sarılık,
  • Olağandışı vajinal kanama veya akıntı,
  • Ruh halinde ani değişmeler.

Tüp bebek tedavisinde estrofem kullanımı, hekim tarafından önerildiği takdirde mutlaka gereklidir. Tüp bebekteki başarı oranı, kullanılan ilaçlarla birlikte artış göstermektedir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

  • Derya kozul

    10 haftalık hamileyim. 4 gün önce kanamam oldu, estrofem sebep olmuş olabilir mi? Bu haftada kullanımı bırakılmalı mı?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Biz, tüp bebek hastalarında, 12. Haftada bıraktırıyoruz ama bunu doktorunuzla konuşsanız daha iyi olur.

  • Funda can

    Estrofemde ara kanama olur mu, adet mi, ara kanama mı olduğunu nereden anlayacağız?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Evet olabilir ama ne için kullandığınız, bundan sonra adet biteli kaç gün oldu, ilacı düzgün kullandınız mı gibi birçok etken vardır o yüzden muayene bulguları ile birlikte değerlendirmek gerekir.

  • Dudu Er

    Merhaba göğüslerim küçük olduğu için bir doktorum estrofem kullanmamı önerdi. Zamanla büyüyeceğini söyledi. Bunun için de gençlerde kullanılıyormuş doğru mu acaba bu? Kullanabilir miyim?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Yaş ve göğüs büyüklüğü için bir genel cerrahla görüşseniz iyi olur.

  • eflanur

    ( ilk muanede klomen ilac kullanimi ilac bitiminden sonra kontrol yumurta catlatma ignesi doktr yumurtalgmn catlamadiginu soylesi 14 gunden sonra kontrol dr. Kistin buyudugunu soyleyip sokturucu dogum kontrol hapi verdi 21 kullanm Dr.kontrol kistin yok oldugu soylenildi iki hafta takip normal yollar yumurta catlamasi olup kontrol devam ve ilac takviyesi olarak estrofem kullaniyorum progesterone tahili istedi tedavi sureci bu hala da esterofem kullanıyorum yardımcı olurmsnz

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Bu sorunuza yazdıklarınızla cevap verilemez, doktorunuz ile değerlendirmeniz lazım. Eğer doktorunuza bu konuda iletişim probleminiz varsa doktorunuzu değiştirmenizi öneririm.

Bir yorum yazınız