Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Bir çiftin doğal yollarla bebek sahibi olamama durumunda öncelikle ilaç tedavisi ve aşılama gibi prosedürler uygulanır. Eğer bu yöntemlerle olumlu bir sonuç alınamazsa tüp bebek tedavisi en uygun seçenek olacaktır. Tüp bebek birçok aşamalardan oluşan, başarı oranı yüksek ve güvenilirliği kanıtlanmış tıbbi bir süreçtir.
Tüp bebekte başarıyı arttırmak için öncelikli hedef, hormon seviyeleri düzenlenerek sağlıklı bir yumurtlama elde etmedir. Bu durumu sağlamak için bazı ilaçlardan yardım alınır. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar hakkında önemli bilgileri içeriğimizde bulabilirsiniz.
Tüp bebek tedavisinde neden ilaç kullanılır?
Üreme fonksiyonlarının düzgün çalışabilmesi için, sağlıklı ve düzenli işleyen bir vücut sistemine ihtiyaç vardır. Bazı durumlarda çeşitli faktörler nedeniyle, hormonların düzeyleri gereken şekilde olmayabilir. Bu durumun belirlenmesi için birtakım tetkikler yapılmalıdır. Tetkiklerin sonucunda hangi hormonun işlevini yeteri kadar yapamadığı görülür ve bir tedavi planı çıkarılır. İlaçlar, bu tedavinin en önemli parçalarındandır. Enjeksiyon, hap, fitil veya sprey şeklindeki birçok ilaç, tüp bebek tedavisi amacıyla kullanılabilir.
Hangi durumlarda ilaç kullanılması uygundur?
- Adet döngüsünü düzenli bir hale getirmek ve folikül gelişimini kontrol etmek için doğum kontrol hapları,
- Sağlıklı yumurta hücrelerinin sayılarını arttırmak için gonadotropinler,
- Yumurtlama kontrolünü sağlamak ve aşırı yumurtlamanın önüne geçilmesi için enjeksiyonlar,
- Yumurtalıkların, yumurta hücresinden salınmasını kolaylaştırmak için hCG hormonu içeren enjeksiyonlar,
- Embriyo transferinden sonra, embriyonun rahime yerleşmesini kolaylaştırmak için progesteron içerikli ilaçlar kullanılmaktadır.
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar nelerdir?
-
Klomifen sitrat:
Bu ilaçlar, hipofiz bezi tarafından salgılanma sinyali gönderilen FSH hormonunun miktarını artırmak amacıyla verilir. Genellikle normal seyri dışında adet döngüsü olan kadınlarda yumurtlamayı uyarmak için kullanılmaktadır.
-
İnsan koryonik gonadotropin (hCG):
Ovulasyonu tetiklemek için kullanılan, çatlatma iğnesi olarak bilinir.
-
Folikül uyarıcı hormon (FSH):
Yumurtalıklarda folikül gelişimini doğrudan uyarmak için, deri altından yapılan bir tür enjeksiyondur.
-
İnsan menopozal gonadotropinler (hMG):
Bir adet döngüsü esnasında, birden fazla yumurtanın üretilmesi ve yumurtalıkların uyarılması için, FSH ve LH (luteinize edici hormon) kısımları içeren bir enjeksiyon türüdür.
-
Gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH):
Hipofiz bezinden LH ve FSH salgılanması için kullanılan bir ilaç türüdür.
-
GnRH Agonistleri (Analoglar):
Enjeksiyon veya burun spreyi olarak iki türde bulunurlar. Bu ilaçların kullanımıyla birlikte, kaliteli yumurta sayısının artması hedeflenir.
-
Progesteron:
Plasenta uygun miktarda progesteron üretene dek verilen takviyedir. Vajinal jel, fitil veya bir hap halinde uygulanabilir.
Tüp bebek ilaçları kaç gün kullanılır?
Her bireyin tedavi planı birbirinden farklıdır. Bu nedenle hangi dozda ve ne kadar ilaç kullanılacağı da duruma göre değişkenlik gösterebilir. Tüp bebek tedavisinde ilaç kullanımına genellikle adetin başlangıcının 2. veya 3. günü başlanır ve hamileliğin sağlıklı bir şekilde ilerlediğinden emin olana kadar devam edilebilir.
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar kilo yapar mı?
Tüp bebek tedavisini kolaylaştırma amacıyla kullanılan tüm ilaçlar, hormon sistemi üzerinde etkilidir. Bu nedenle hızlı kilo alımı, şişkinlik, ödem gibi yan etkilerinin olması normal karşılanır. Fakat bu ilaçlar, gebelik sağlıklı bir şekilde başladıktan sonra bırakılacağı için etki süresi çok uzun olmayacaktır. Sağlıklı beslenme, hafif egzersiz gibi faktörler, alınan kiloları kolaylıkla vermeye yardımcı olur.
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri var mıdır?
Her tıbbi aşamada olduğu gibi, tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar da birtakım yan etkilere sahip olabilir. Fakat bu ilaçlardan dolayı riskli bir durumla karşılaşma ihtimali oldukça düşüktür. Tüp bebek tedavisi amacıyla kullanılan ilaçların en sık görülen yan etkileri şöyledir:
- Çoğul gebelik ihtimali
- Mide bulantısı
- Göğüslerde hassasiyet
- Değişken ruh hali
- Kilo artışı
- Karın ağrısı
- Baş ağrısı
- Sıcaklık hissi
- Enjeksiyon bölgelerinde kızarıklık
Yorumlar