Tüp Bebek Tedavisinde Yapılan Testler Neler?

Tüp Bebek Tedavisinde Yapılan Testler Neler?

Tüp Bebek Tedavisinde Yapılan Testler Neler?

tüp bebek tedavisinde yapılan testler neler

Tüp bebek tedavisi (IVF) infertilite tedavileri içerisinde en çok tercih edilen yöntemdir. Bunun en büyük sebebi, başarı oranının diğerlerine göre daha yüksek olmasıdır. Ancak, tüp bebek tedavisinin maliyetli ve uzun süreli olması nedeniyle hangi bireylerin tedavi için uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Tedavi aşamalarına başlamadan önce her hasta, başarılı ve sağlıklı bir hamilelik şansını en üst düzeye çıkarmak için değerlendirilmelidir. Gebelik öncesi sağlık durumu, tüp bebek yöntemi ile gerçekleştirilen hamilelik için çok önemlidir. Tüp bebek tedavisinde yapılan testler, uygulanacak prosedürlerin düzenlenmesine de yardımcı olacaktır.

Başlamadan önce okumak isterseniz: Tüp Bebek Nedir, Nasıl Yapılır?

Tüp bebek yöntemi nasıl gerçekleşir?

Tüp bebek tedavisi genel itibariyle 5 farklı aşamadan oluşmaktadır:

  • Aşama 1- Yumurtalıkların uyarılması:

Doğal döngünün aksine, yumurtalıkların tek seferde birden fazla yumurta üretmesine yardımcı olmak için takviye hormonlar verilir. Yumurtalık stimülasyonu olarak da adlandırılan bu aşama ile tüp bebek tedavisi sonrasında daha iyi bir hamilelik şansı verilir. Gonadotrofinler, yumurtalıkları fazla yumurta üretmeye teşvik etmek için kullanılır. Yumurtaların olgunlaşmasına ve toplamaya yardımcı olmak için ise, koryonik gonadotrofin (hCG) adı verilen bir hormon önerilmektedir. Yumurtalıkların nasıl tepki verdiğini kontrol etmek ve yumurtalık hiperstimülasyon sendromunu önlemek için, bu aşama boyunca düzenli olarak ultrason tetkikleri yapılmalıdır.

  • Aşama 2 – Yumurta toplama:

Yumurtalar olgunlaştıktan sonra toplama aşamasına geçilir. Bu işlem esnasında acı hissi oluşmaması için bir anestezi türü uygulanmalıdır. Ultrason eşliğinde vajina içerisine bir iğne ilerletilir ve yumurta hücreleri bu iğneyle birlikte aspire edilir. Daha detaylı bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz: https://www.havvaagargun.com/yumurta-toplama-islemi-ne-kadar-surer/

  • Aşama 3 – Sperm elde etme:

Genellikle yumurtaların toplandığı gün, aynı zamanda bir sperm numunesi istenir. Spermler, mastürbasyon yoluyla steril bir kapta toplanarak laboratuvara verilmelidir. Cerrahi sperm toplama teknikleri veya varsa dondurulmuş mevcut spermlerin çözünmesiyle de sperm elde edilebilir. Sperm sayısı ya da kalitesi düşükse, tüp bebek tedavisi yöntemlerinin yanı sıra başka işlemler de önerilebilir.

  • Aşama 4 – Yumurtaların döllenmesi:

Yumurtalar ve spermler toplandıktan sonra karıştırılır ve bir inkübatöre yerleştirilir. Sperm daha sonra bazı yumurtaları dölleyebilir. Ortaya çıkan herhangi bir embriyo, inkübatörde rahme yerleştirilmeden 6 gün öncesine kadar saklanır.

  • Aşama 5 – Embriyoların transferi:

Rahime birden fazla embriyo yerleştirmek, hamile kalma şansını arttırır. Ancak, aynı zamanda çoğul gebelik riskini de arttıracaktır. Transfer edilecek embriyoların sayısı kadının yaşına, embriyoların kalitesine ve daha önce başarısız bir tüp bebek tedavisi siklusunun olup olmadığına göre değişebilir. Embriyonun rahime yerleştirilmesini yönlendirmek için embriyonun içerisinde bulunduğu bir kateter ve ultrason kullanılır. İşlem, kısa süreli ve ağrısızdır. İçeriğin detayına buradan ulaşabilirsiniz: https://www.havvaagargun.com/embriyo-transferi/

Tüp bebek tedavisinden önce yapılması gerekenler nelerdir?

tüp bebek tedavisinde yapılan testler

Tüp bebek ve diğer infertilite tedavileri, kısırlık ile mücadele eden birçok çifte ebeveyn olma imkanı tanıyan yöntemlerdir. Fakat bazı kadınlar veya erkekler için tüp bebek tedavisi uygun bir seçenek değildir. Bu gibi durumlarda tedavinin başlatılması maddi ve manevi kayıpları beraberinde getirebilir.

Tüp bebek tedavisinden önce çeşitli testlerin yapılması önemli hususlardan biridir.  Bu testler; tüp bebek tedavisi için uygunluk durumunu kontrol eder, hastalar için risk faktörlerini tanımlar ve uzmanların tedaviyi hastaya göre uyarlamasını sağlar. Tüm bunlar, hamilelik ve canlı doğum potansiyelini en üst seviyeye çıkarmak için gerekli önlemlerdir.

Tüp bebek tedavisinde yapılan testler nelerdir?

  • Kadının üreme sistemini kontrol eden testler:

Kadın doğum uzmanları röntgen, ultrason ve diğer görüntüleme teknolojilerini kullanarak bir kadının üreme sisteminin durumunu kontrol edebilir. Böylece, gebe kalamamanın nedeni ve tüp bebek tedavisine gerek olup olmadığı konuşulur. Kadın doğum uzmanları ilave tedavilerin gerekli olup olmadığını veya tüp bebek tedavisi alternatiflerine ihtiyaç duyulup duyulmayacağını belirleyebilir. Yumurtalıklardaki kistler, fallop tüpleri içindeki sıvılar, rahim iç duvarındaki fibroidler veya rahim boşluğu içindeki polipler tedaviden önce incelenmelidir. Erkek nedeniyle oluşan kısırlığı belirlemek için de üreme sistemleri taranabilir.

  • Enfeksiyon hastalıkları taramaları:

Bir ebeveynde bulaşıcı bir hastalık veya bebeğin sağlığını tehlikeye atabilecek herhangi bir sağlık koşulu mevcut ise, tüp bebek tedavisi öncesi yapılacak testler sırasında tanımlanabilir. Alınacak önlemler, bebeğin uzun süreli sağlığı ve infertilite tedavisinin başarısı için çok önemlidir. Bebeğin sağlığı üzerinde risk oluşturan bir hastalık veya durum tespit edilirse, kadın doğum uzmanları tarafından daha güvenli seçeneklerden yararlanılabilir. HIV, hepatit B ve C, Klamidya gibi türler tespit edilmesi gereken en önemli enfeksiyonlardır.

  • PAP Smear testi:

Smear testi, rahim ağzında bulunan herhangi bir problemin varlığını belirten önemli bir tetkiktir. Tüp bebek tedavisinden yaklaşık 1 yıl önce smear testi yapılmamışsa, tedaviden önce mutlaka gerçekleştirilmelidir. Detay için: https://www.havvaagargun.com/smear-testi/

  • Kan testleri:

Hormon seviyelerinin ölçümlenmesine yardımcı olmak için tüp bebek tedavisinden önce birtakım kan testleri yapılmalıdır. Bu işlem, IVF esnasında hangi infertilite ilaçlarının hangi dozajda kullanılacağını belirlemenin önemli bir parçasıdır. Ayrıca, tüp bebek tedavisi prosedürünün zamanlanmasına da yardımcı olur ve böylece başarı oranı yükselir. Kan testleri, aynı zamanda hastalıkların tespitinde ve anne baba arasındaki kan uyumluluğunu belirlemede de önemlidir. Kan testleri, tipik olarak bir kadının adet döngüsünün ikinci veya üçüncü gününde yapılır.

AMH düzeyi, prolaktin seviyeleri, lupus antikoagülanı, antikardiyolipin antikor taraması, B2 glikoprotein antikor taraması ve TSH değerleri kan testleri ile değerlendirilir.

İlginizi çekebilir: Yumurta Rezerv Düşüklüğü (AMH)

  • Semen analizi:

Erkeklerde tüp bebek tedavisi öncesinde sürecin bir parçası olarak semen analizi uygulanır. Semen analizi; sperm sayısı, sperm hareketliliği, sperm konsantrasyonu ve genel sperm kalitesi ile ilgili sorunları tespit etmeye yardımcı olabilir. Sperm kalitesi ile herhangi bir sorunun tespit edilmesi halinde, tedavi sürecine başka prosedürler ilave edilebilir.

Tüp bebek transfer öncesi yapılması gerekenler nelerdir?

tüp bebek transfer öncesi

Embriyo transferi, tüp bebek tedavisinin son aşamasıdır. Bir yumurta döllendikten sonra, hücresel bir bölünmeye uğrar ve implantasyon için bir kadının rahmine geri aktarılır. Embriyo transferi öncesinde bir deneme yapılabilir. Bu denemenin amacı rahimin uzunluğunu ve yönünü belirlemektir. Böylece hekim, embriyo transferinde herhangi bir zorlukla karşılaşıp karşılaşmayacağını önceden belirleyebilir.

Tüp bebek öncesi hazırlık yapılmalı mıdır?

Genel sağlığı korumak, tedavinin başarılı olma şansını en üst düzeye çıkaracaktır. Tedavi başlamadan önce, hem erkek hem de kadının hazırlık amacıyla uygulayabileceği unsurlar vardır:

  • Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar tamamen bırakılmalıdır.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenilmelidir.
  • Kafein alımı sınırlandırılmalıdır.
  • Sağlıklı kilo aralığında olunmalıdır.
  • Düzenli bir yaşam tarzı benimsenmeli, stres seviyesi en aza indirgenmelidir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız