Tüp Bebek Tedavisinin Yan Etkileri Var mıdır?

Tüp Bebek Tedavisinin Yan Etkileri Var mıdır?

tüp bebek tedavisin yan etkileri

Bir tüp bebek döngüsü, yalnızca tıbbi bir tedavi değil; aynı zamanda çiftlerin bebek sahibi olabilmesi için önemli bir umut kaynağıdır.  Bu nedenle, tüp bebek öncesinde bu süreç hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmak ve her duruma hazırlanmak çok önemlidir.

Tüp bebek tedavisinin yan etkileri genellikle hafiftir ve nadiren tıbbi olarak tehlikeli olabilirler. Tüm olası yan etkileri anlamak, ortaya çıkabilecek herhangi bir sorunla başa çıkmanıza yardımcı olacak ve ciddi sorunlara dikkat etmenizi sağlayacaktır.

Tüp bebek yaptırmanın zararları nelerdir?

En sık karşılaşılan yan etkiler şöyledir ve bu etkiler neredeyse herkeste görülebilen küçük komplikasyonlardır:

  • Yumurta alma prosedürü hafif sedasyon altında yapılır ve kullanılan anestezi yönteminden dolayı hafif sersemlik, mide bulantısı gibi etkiler görülebilir.
  • Yumurta alımından sonra az miktarda kanlı veya normal akıntı olabilir.
  • Hafif kramp.
  • Hafif şişkinlik.
  • Kabızlık.
  • Göğüslerde hassasiyet.

Kullanıcılar en çok bu içeriği okudu: Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek tedavisinde kullanılan iğneler kilo aldırır mı?

Tüp bebek tedavisinin başarı oranını arttırmak, yumurtlamayı ve embriyonun tutunmasını sağlamak için kadınların hormon takviyeleri kullanması istenir. Her hormon ilacının metabolizma üzerinde bazı yan etkileri olabilmektedir. Bunlardan en sık görüleni de, vücudun su tutumuna daha elverişli hale gelmesidir. Şişkinlik ve kilo artışı, hormon iğneleri kullanan kadınlarda görülebilir. Fakat bu kilolar, ilaçların bırakılmasıyla birlikte verilebileceği için kalıcı değildir.

Tüp bebek iğneleri kasık ağrısı yapar mı?

Tüp bebek tedavisinde sağlıklı yumurtlama döngüsü elde etmek için bazı hormon iğneleri yapılır. Bu iğneler yumurta oluşumunu ve olgunlaşmasını sağladığı için, yumurtlama dönemi içerisinde birtakım kasık ağrıları yaşanması normaldir.

Tüp bebek tedavisinde baş ağrısı neden olur?

Tüp bebekte baş ağrısı, genellikle embriyo transferinden sonra meydana gelen şikayetlerden biridir. Hamileliği kolaylaştırması, embriyonun sağlıklı tutunabilmesi için verilen progesteron takviyesi ve hamilelikle birlikte vücutta artan progesteron hormonunun bir araya gelmesi baş ağrısı şikayetlerine neden olan sebeptir.

Peki, tüp bebek tedavisinin yan etkileri var mıdır?

  • İlaç reaksiyonu:

IVF hastalarının yaşadığı en yaygın yan etkiler, döngüyü düzenlemek için kullanılan doğurganlık ilaçlarından kaynaklanmaktadır. Doğurganlık ilaçları nedeniyle sıcak basmaları, baş ağrıları, karın ağrısı, şişkinlik gibi fiziksel semptomlar; huzursuzluk, ruh hali dalgalanmaları gibi duygusal semptomlar hissedebilir. Bu yan etkiler oldukça normal olsa da, şiddetli hale gelirse daha ciddi bir problemin belirtisi olabileceğinden, doktorunuzla temasa geçmeniz gerekebilir.

İlaçlarla ilişkili en ciddi yan etki, yumurtalık hiperstimülasyon sendromudur. Bu durum, yumurta üretimini ve olgunlaşmasını uyarmak için kullanılan doğurganlık ilaçlarının oluşturduğu tehlikeli bir reaksiyonudur. Azalan idrar sıklığı, nefes darlığı, bayılma, şiddetli mide ağrıları gibi sorunlar ile belirti vermektedir.

  • Ektopik gebelik:

Ektopik gebelik, embriyonun rahim yerine fallop tüpünde geliştiği tehlikeli bir durumdur. Tüp bebek işleminde embriyolar doğrudan rahime yerleştirse de, nadir durumlarda ektopik gebelik hala ortaya çıkabilir. Bu durum fallop tüpleri hasar gören kadınlarda daha sık görülebilir. Ektopik gebelikte karın ağrısı ve olası vajinal kanamalarda anormal bir artış olur.

  • Çoğul gebelik:

Çoğul gebelik, doğurganlık tedavisi ile ilişkili en yüksek sağlık riskidir. Hem bebekler hem de anneler için riskler, tekil gebeliklerden önemli ölçüde daha yüksektir ve daha ciddidir. Bu nedenle birçok klinik, çoğul gebelik riskini ortadan kaldırmak için tek bir embriyonun transferini yapmaktadır.

  • Psikolojik baskı:

Tüp bebek sürecinden geçmek son derece duygusal ve stresli bir deneyimdir. Yüksek hormon düzeyleri, sürekli olarak sağlık merkezine gitmek, ilaç protokolleri, tıbbi takip gibi prosedürler kişinin üzerinde psikolojik baskı kurabilir. Arkadaşlardan, akrabalardan ve profesyonellerden yeterli destek sağlamak çok önemlidir.

Tüp bebek tedavisinin yan etkileri kişiden kişiye göre değişik gösterir. Bazı kişilerde hiçbir olumsuz durum görülmezken, bazı kadınlarda istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Sağlık durumunuzu takip etmeli, olası bir risk durumunda hekiminize bildirmelisiniz.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız