Tüp Bebek Tutma Belirtileri Nelerdir?

Tüp Bebek Tutma Belirtileri Nelerdir?

Tüp Bebek Tutma Belirtileri Nelerdir?

tüp bebek tutma belirtileri

Tüp bebek tedavisi sonlandıktan sonra, çiftler için endişeli ve merak dolu günler başlar. Tüp bebekte hamileliğin olumlu veya olumsuz olmadığının belirlenmesi için, embriyo transferi aşamasından sonra yaklaşık 2 haftanın geçmesi gerekir. Fiziksel, duygusal ve maddi emekler vererek tedaviyi tamamlayan çiftler, gebelik testinden önce hamileliğin varlığını tespit edebilecek yöntemler arayışındadırlar. Peki, gebelik testi yapılmadan önce hamileliğin anlaşılabilmesi mümkün müdür? Tüp bebek tutma belirtileri nelerdir sorusunun yanıtını ve hamilelikte görülen ilk belirtileri içeriğimizde bulabilirsiniz.

Tüp bebekte hamilelik nasıl gerçekleşir?

Sabır ve emek gerektiren birçok prosedür tamamlandıktan sonra, rahim içerisine embriyonun transferi yapılır. Embriyonun tutunma şansını yükseltmek için, gerekli durumlarda hormon takviyeleri de sürece dahil edilir. Daha sonrası tamamen biyolojik etmenlere bağlı olarak gelişir ve her şey yolunda gittiğinde embriyo yerleşip büyümeye başlar. Embriyo geliştikçe, anne adayının vücudunda gebeliğe dair hormonal değişimler oluşur. Bu değişimlerin ölçümlenebilir seviyeye gelmesiyle birlikte gebelik testleriyle sonuç öğrenebilir. Hamilelik boyunca gerçekleşen belirtilerin temel nedeni de bu hormonlardır. Hormon seviyeleri arttıkça, hamileliğin işleyişinin bir parçası olan bazı semptomlar meydana gelir.

Tüp bebekte tutunma kaç günde olur?

Embriyo transferinden sonra, embriyoyu oluşturan hücreler büyük bir çaba ile rahimin iç astarına tutunmak için gelişir ve büyür. Sağlıklı bir embriyonun rahime yerleşme süreci yaklaşık olarak 5 ile 7 gün arasında değişmektedir.

İlginizi çekebilir: Embriyo Transferinden Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?

tüp bebek tutma belirtileri nelerdir

Tüp bebek tutma belirtileri nelerdir?

Doğal yollarla gelişen bir hamilelik ile tüp bebekle oluşan hamilelik arasında belirtiler açısından fark yoktur. Fakat tüp bebek tedavisi geçiren kadınlar gebeliği beklediği için, oluşan belirtileri daha erken fark edebilmektedirler.

  • Göğüslerde hassasiyet:

Tüp bebekte başarıyla sonuçlanmış bir hamileliğin ilk belirtilerinden biri göğüslerdeki değişikliklerdir. Göğüsler eskiye oranla daha sert ve şişkin olabilir. Hassasiyet nedeniyle göğüs çevresine ve meme uçlarına dokunmak acı verebilir. Ayrıca meme ucunu çevreleyen areola halkasının renginde de koyulaşmalar görülür. Doğal yöntemle hamile kalan kadınlarda bu belirti genellikle 4. ve 6. haftalar arasında meydana gelse de, tüp bebek ile hamile kalan bazı kadınlar bu belirtilerin embriyo transferinden sonraki 1 veya 2 hafta içerisinde gerçekleştiğini bildirmişlerdir.

  • Yerleşme kanaması:

Embriyonun rahime başarıyla yerleştiğinin bir göstergesi olarak, kahverengi veya pembe renklerinde kısa süreli bir kanama görülebilir. Kanamalar, hamilelikte bir şeylerin ters gittiğinin göstergesi sayılsa da; implantasyon kanaması iyiye işarettir. Tipik olarak bu belirti doğal bir gebeliğin 6. ve 12. günleri arasında olsa da; tüp bebek tedavisi gören kadınlarda yaklaşık bir hafta sonra ortaya çıkabilir.

  • Ruhsal değişimler:

Tüp bebek sonucunu bekleyen birçok kadın, çok karamsar oldukları bir dönemden geçer. Fakat tüp bebek işleminden kısa bir süre sonra ani ruh hali dalgalanmaları başlarsa, hamileliğin gerçekleşmiş olabileceğinin bir işaretidir. Ruh hali değişimlerini kontrol etmek zordur. Bu yüzden mümkünse kendinizi rahatlatacak aktivitelerde bulunmalı ve bol bol dinlenmelisiniz.

  • Sabah bulantıları:

Sabahları meydana gelen mide bulantıları, hamileliğin ilk dönemlerinden itibaren başlar ve genellikle ikinci trimestere kadar devam eder. Tüp bebek hastaları için sabah bulantıları, işlemin başarılı olduğu konusunda çok iyi bir işarettir.

Tüp bebekte hamilelik belirtileri ne zaman başlar?

Tüp bebek tedavisi başarıya ulaşmışsa, embriyo transferinden yaklaşık 1 hafta sonra bazı belirtilerin meydana gelebileceğini söylemek mümkündür. Fakat hassas bir dönemden geçen kadınlar, bazı değişimleri yanlış yorumluyor olabilir. Tüp bebek sürecini kolaylaştırma amacıyla kullanılan ilaçların birçoğu da göğüs hassasiyeti, mide bulantısı, halsizlik, ruhsal değişimler gibi yan etkiler oluşturabilir. Ayrıca, hamilelik negatif olsa bile ilaçların etkisi nedeniyle tüp bebek tutma belirtileri yaşayan kişiler olabildiği gibi; hamileliği pozitif olan bir kadının da bu dönemde hiçbir belirti yaşamaması da normaldir. Bu nedenden dolayı gebeliğin varlığı, gebelik testi ile kanıtlanmadan sonuçtan emin olunmaması önerilir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız