Tüp Bebekte Genetik Tarama Nedir?

Tüp Bebekte Genetik Tarama Nedir?

Tüp Bebekte Genetik Tarama Nedir?

tüp bebekte genetik tarama

Tüp bebekte genetik tarama, tüp bebek tedavisi sırasında gelişen embriyoların rahim içine transfer edilmeden önce, genetik yapılarının incelenmesi amacıyla yapılan bir tarama uygulamasıdır. Bu özel uygulama ile, embriyolarda ortaya çıkabilecek olası bir genetik anomali, daha gebelik aşamasına geçilmeden, embriyo transferi öncesinde yapılacak bu taramalar ile artık teşhis edilebilmektedir.

Tüp bebekte genetik tarama PGT nedir?

Tüp bebekte genetik tarama Preimplantasyon Genetik Tanı, kısaca bilinen PGT, olarak adlandırılır. Bu tanıda yer alan uygulamalar tüp bebek tedavisi sırasında ortaya çıkabilecek kromozomal ya da gen düzeyinde oluşabilen anomalileri tespit eder. İmplantasyon, yani transfer öncesi gerçekleştirilen bu tarama sonucunda gebelik sırasında ya da doğumdan sonra yaşanabilecek fiziksel ya da genetik rahatsızlıkların önüne geçilir.

Bu içeriğimize baktınız mı: https://www.havvaagargun.com/tup-bebek-nedir-nasil-yapilir/

Tüp bebekte genetik tarama kimlere uygulanır?

Tüp bebekte genetik tarama ile erken dönemde görülme oranı yüksek genetik anomaliler son teknolojik gelişmelerle artık engellenebilir. Bu durum sadece tüp bebek konusuna özel bir durum değildir. Aynı genetik anomali oranı, doğal yolla gebe kalınan embriyolarda da sıkça rastlanabilen bir durumdur.

Tüp bebek tedavisinde genetik tarama; sonu başarısızlıkla sonuçlanan tedavilerde, erken gebelik kayıplarında en az orana inmek için yapılan tıbbi bir avantajdır. Tüp bebek labaratuvarında üreyen embriyolar, PGT tanı yöntemiyle birebir analiz edilerek, normal genetik yapıya sahip olan embriyolar transfer işlemine alınır. Diğer embriyolar transfer işlemine alınmadan elenir.

İlginizi çekebilir: Gebelikte Tarama Testleri

Tüp bebekte hangi çiftler PGT adayı olur?

PGT, tüp bebekte tedavi gören çiftlerden aşağıda belirtilen durumlara sahip oldukları belirlenenlere uygulanır:

  • Labaratuvar ortamında kaliteli embriyo üremesine rağmen, 2’den daha fazla başarısız tüp bebek denemesi geçirenler,
  • 2’den fazla erken gebelik kaybı hikayesi olanlar
  • 37 yaşdan ileri anne aday adayları,
  • Çiftlerde, eşlerden biri yapısal kromozom anomalisi taşıyorsa
  • Kromozomal olarak anormal gebelik geçmişi yaşamış olanlar

Ayrıca bazı özel vakalarda, tek gen hastalığı anomalisi tespit edilmesi için tüp bebek tedavisine başvurulur. Labaratuvarda elde edilen tüm embriyolar üzerinde yapılan incelemede, tek gen hastalığı taşıyan embriyolar elenir ve sağlıklı olan embriyolar transfer işlemine alınır. Böylece sadece genetik hastalıklardan dolayı bebek kaybının da önüne geçilmiş olur.

Tüp bebekte genetik tarama kesin sonuç verir mi?

Genetik hastalık sahibi olmadığı düşünülen, transfer süreci için seçilen embriyolar tabii ki başarılı gebelik şansını arttırır, ancak gebeliği yüzde yüz garanti etmez. Başarılı bir gebelik için transfer edilen embriyonun rahimde tutunabileceği sağlıklı ve güçlü bir rahim dokusu gerekir. Rahimde olabilen anatomik bozukluklar da maalesef gebeliğin başarısız olmasının önemli bir nedenidir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız