Tüp Bebekte Hamilelik Haftası Hesaplama

Tüp Bebekte Hamilelik Haftası Hesaplama

Tüp Bebekte Hamilelik Haftası Hesaplama

Doğal yollarla oluşmuş bir gebeliğin haftasını hesaplamak için son adet tarihi kullanılır. Kadınların son adet tarihinden yaklaşık 40 hafta sonra, bebeğin tahmini doğum tarihi belirlenir. Gebeliğin kaçıncı haftada olduğu da buna göre hesaplanır. Bununla birlikte, doğum tarihi sadece bir tahmindir. Bebekler, gebeliğin yaklaşık son bir ayı içerisinde sağlıklı olarak doğabilir. Normal gebeliklerde doğum, genellikle 37 ve 42. haftalar arasında gerçekleşir.  Kadınların yalnızca %10’u tahmin edilen doğum tarihinde doğum yapmaktadır. Peki, bu süre tüp bebekte nasıl belirlenir ve tüp bebekte hamilelik haftası nasıl hesaplanır?

Tüp bebek yönteminde gebelik ne zaman oluşur?

Tüp bebek yöntemi, özellikle kısırlık sorunları ile mücadele eden çiftler için mükemmel bir üreme tekniğidir. Bununla birlikte, doğal gebeliklerde olduğu gibi, ilk denemede hamile kalmanın garantisi yoktur. Aslında, çoğu kadın ilk tüp bebek döngüsünden sonra hamile kalmaz. Ortalama denemesi sayısı 3 döngüdür. Bu nedenle, tüp bebek tedavisine başlamadan önce birkaç kez daha deneyebilme ihtimalinin yüksek olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

Detaylarıyla anlattık: Tüp Bebek Nedir, Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisinden sonra, hamile olup olmadığınızı öğrenmek için biraz beklemek zorunda kalabilirsiniz. Embriyo transferi veya döllenme işleminden yaklaşık 2 hafta sonra bir idrar testi veya kan testi kullanarak hamileliğin oluşup oluşmadığı tespit edilebilir. Tüp bebek sürecinde yer alan tüm aşamalardan sonra, 2 haftalık test sürecini beklemek birçok çift için endişeli bir bekleyiş olacaktır.

tüp bebekte hamilelik haftası nasıl hesaplanır

Tüp bebekte hamilelik haftası nasıl hesaplanır?

Tüp bebek yöntemiyle oluşmuş bir gebeliğin haftasını hesaplamak için öncelikle tüp bebek tedavisinin nasıl işlediğini bir kez daha hatırlamamız gerekir. Kadının yumurtlama döneminde alınan yumurtalarla, erkekten alınan spermler laboratuvar ortamında döllendirilir ve embriyo oluşturulur. Oluşan belirli sayıdaki sağlıklı embriyolar, kadının rahmine nakledilir. Rahime yerleşmeyi başaran embriyolar gebeliği oluşturur. Yani kısaca, embriyonun oluşumu anne karnında başlamadığı için, embriyonun kaç haftalık olduğunun nakil işleminden önce hesaplanması gerekir.

Doğal yöntemlerle oluşan gebelikte, gebelik haftası adet döneminden itibaren sayılmaya başlar. Tüp bebekte ise, embriyonun transfer öncesi de sayılır. Tüp bebek tedavisinde kadının yumurtlama günü, döllenme gibi tarihler kesin olarak bilinmektedir.

İlginizi çekebilir: Embriyo Transferi Nedir, Nasıl Yapılır?

Embriyonun transfer edilme aşamasına gelene kadar yaklaşık olarak 2 haftalık bir zaman dilimi geçer. Embriyonun transferinden itibaren gebeliğin başlangıç tarihi esas alınarak, o tarihten önceki 2 hafta da bu süreye eklenir. Yani kısaca, embriyo transfer edilmiş bir kadın 2 haftalık hamile olarak kabul edilmektedir.

Son adet tarihi de baz alınarak da tüp bebekte hamilelik haftası hesaplanabilir. Tüp bebek döngüsündeki bir kadından yumurta hücrelerinin alınma zamanı, adet başlangıç tarihinden sonraki 14. gündür. Embriyonun oluşma tarihi 14. gün olarak da belirlenebilir.

Tüp bebekte hamilelik haftası ultrason yoluyla belirlenebilir mi?

Her gebelikte hesaplanan tahmini gebelik haftası, ultrason yöntemiyle de teyit edilir. Ultrason cihazı bebeğin gelişim evresinin ölçümüne göre embriyonun kaç haftalık olduğu ile ilgili bilgi verebilir. Embriyo transfer tarihi ile ultrasonun ölçümlediği hafta birbiriyle örtüşüyorsa sorun yoktur. Ancak ultrasonda farklı bir tarih belirtiliyorsa, yine en doğru sonucu embriyonun transfer tarihine göre hesaplamak gerekir. Tüp bebekte hamilelik haftası hesaplama konusunda kafanızda soru işaretleri mevcutsa, gebeliği otomatik olarak hesaplayan yazılımlar da mevcuttur. Sizden istenilen tarihleri girdiğinizde kaç haftalık hamile olduğunuzu gösterebilir.

Tüp bebek yöntemi gibi yardımcı üreme tekniklerinde, çoğul gebeliklerin oluşuma daha sık rastlanır.  Çoğul gebeliklerin hemen hemen hepsinde 40 haftayı tamamlamadan doğum gerçekleşir. Çoğul gebeliklerde en sık görülen doğum haftası 33 ile 37. haftalardır. Bu nedenle erken doğumun getirdiği risklere de hazırlıklı olunmalıdır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

  • Esra seyran

    2 ayın 13 transfer oldum kaç haftalık olur?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Gebelik pozitif çıkmış ise yaklaşık 7 haftalık olabilir. Net olan USG değerlendirmesidir.

  • Yaren

    Nisan ayının 26’sında embriyo transfer edildi, 14. günü hcg testi yaptım 273 çıktı. Sizce kaç haftalık hamileyim? Avrupa’da olduğum için 2 aylık olmadan ultrasona koymuyorlar. Lütfen yardım edin.

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Bu sonuçlara göre 6-7 haftalık gebelik olabilir. Gününüzü bekleyip doktorla görüşebilirsiniz.

  • Dilek dalmizirak

    Merhaba, 2 Mayıs’da transfer yapıldı. Kaç haftalık hamile oluyorum?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Yaklaşık 7 hafta.

  • Safiye ayyıldız

    Merhaba hocam, Nisan’da 2. transferim gerçekleşti…. Bugün 15 Haziran, kaç haftalık oluyor?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Yaklaşık olarak 10-11 hafta olmalıdır.

  • Gülizar dönmez

    Eylül’ün 5’inde transfer oldu. Kaç haftalık oluyor?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Bunu transfer yaptırdığınız doktor ile hesaplamanız daha doğru olacaktır.

  • hatice kamış

    Merhaba Hocam 10 ocak 2020 de dondurulmuş embriyo ile transfer oldum.Ultrasonda son adet tarihim 21 Aralığı baz aldıklarında kese gelişimi iki hafta geride görünmektedir.Adet başlangıcından sonra 21.gün transfer oldum.Araştırmalarıma göre transfer tarihini mi baz almak gerekir.Konu ile ilgili yardımınızı rica ediyorum.

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Kese takibinin yapılmasını öneriyorum.

  • Fatos

    Merhaba 21 mart a transfer yapildi sonuc pozitif kaç haftalik hamile olabilirim

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Bugün itibariyle yaklaşık 5 haftalık ama ultrasonda henüz görünmeyebilir.

  • cansu doğan

    merhaba ; 9 eylül de transferim yapıldı kaç haftalık gebelik mevcut

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Son adet tarihi bilmeden net bir şey söylenemez ama ortalama 4 hafta 5 günlük civarı diyebiliriz.

Bir yorum yazınız