Tüp Bebekte HCG Değerleri

Tüp Bebekte HCG Değerleri

tüp bebekte hcg değerleri

Tüp bebek tedavisini tamamlamış olan çiftler için en önemli süreç, sonucun başarılı olup olmadığını görmektir. Bu süreç, duygusal anlamda çok zorlayıcı olabilmektedir. Tüp bebek tedavilerin yaklaşık olarak yarısı başarıyla sonuçlansa da, negatif bir sonuçla karşılaşma ihtimali bebek sahibi olmak isteyen ebeveynler için ürkütücüdür.

Tüp bebek tedavisinin sonucunu görmek için kandaki beta HCG değeri ölçümlenir. Tüp bebekte HCG değerleri sonucun nasıl olduğunu gösterecektir.

HCG nedir?

HCG (insan koryonik gonadotropin) hormonu oldukça sıra dışı bir moleküldür. Çünkü yalnızca gelişmekte olan embriyonun (trofoblast hücreleri) plasentası haline gelecek hücreler tarafından üretilir. Embriyo, rahim astarına yerleştikten sonra bu hücreler HCG üretmeye başlar.

HCG testi ne zaman yapılır?

HCG hormonunun vücutta bir seviyeye kadar birikmesi zaman alır. Bu nedenle, tüp bebek tedavisinde HCG testi, embriyo transferinden 14 gün sonra yapılmaktadır. Eğer embriyo rahime yerleşmişse aynı zamanda idrar ile yapılan hamilelik testi de pozitif olacaktır.

Okumanızda fayda var: Tüp Bebek Nedir, Nasıl Yapılır?

HCG değerinin önemi nedir?

Hamilelik durumunda kandaki HCG hormonu seviyesi her 48-72 saatte iki katına çıkar. HCG seviyesi iki katına çıkarsa, bu embriyonun hücrelerinin iyi bir şekilde ayrıldığını gösterir. Hamileliğin normal seyrettiğini ve sağlıklı olduğunu düşündürmektedir. Bu nedenle ilk birkaç hafta boyunca HCG kan seviyelerinin izlenmesi, hamileliğin beklendiği gibi ilerlemesini sağlamaya yardımcı olacaktır. Bu süre boyunca HCG seviyesinde bir düşüşün meydana gelmesi, hamileliğin sağlıklı olmadığının bir işaretidir. Beklenenden daha yavaş olan HCG artışı ektopik gebelikler gibi anormal gebeliklerle; azalmalar ise genellikle düşük veya kimyasal gebelik gibi başarısız gebeliklerle ilişkilidir.

tüp bebekte hcg değerleri kaç olmalı

Tüp bebekte HCG değerleri kaç olmalı?

5 değerinin altındaki bir HCG değeri negatif olarak yorumlanır. Buna göre 5 ve üzeri HCG değeri olan kadınlar gebe olarak kabul edilir. Ancak önemli olan bu değerdeki düzenli artıştır. Sonucun pozitif çıkması durumda 2 gün arayla bu testin tekrarlanması ve aradaki farkın hesaplanması gerekir.

Yapılan araştırmalara göre embriyo transferinden yaklaşık olarak 14 gün sonra yapılmış olan ölçümlerde, ortalama HCG değerinin 126 olduğu tespit edilmiştir. Bu orana sahip gebeliklerin sağlıklı ve sürdürülebilir gebelikler olduğu görülmüştür.

Genel olarak, gebeliğin 6-7 haftasından sonra sağlıklı bir gebeliğin en iyi göstergesi iyi bir fetal kalp atışıdır. HCG seviyesi 6.000’in üzerindeyse ve gebeliğin 6-7 haftasından sonrasına gelinmişse gebeliğin sağlığını test etmek için kandaki HCG seviyelerini takip etmek çok yararlı değildir. Bunun yerine fetal kalp ritmi varlığını doğrulamak için bir sonogram yapılmalıdır. Fetal kalp atışı görüldüğünde, hamileliğin durumunun hCG seviyeleri ile kontrol edilmesi önerilmemektedir.

Tüp bebekte beta HCG değerleri ikiz gebeliklerde ne kadardır?

İkiz gebelik yaşayan bir kadın, tek gebelik geçiren bir kadından daha yüksek HCG seviyesine sahiptir. Çoğul gebeliklerde HCG oranının %30 – %50 daha yüksek olması yaygın görülen bir durumdur. Ancak bu yükselmenin nedeni, yapılan ilk birkaç testten sonra daha net anlaşılabilir hale gelecektir.

HCG düzeyindeki çok hızlı bir artış, endişe kaynağı olabilir. Bir embriyo, yumurtalık içerisine yerleştiğinde fetal değil plasental dokularda hızlı bir büyüme olduğunda, yüksek hCG seviyeleri bunu yansıtabilir. Ayrıca hCG konsantrasyonlarını etkileyebilecek çok nadir görülen bazı kanser türleri de vardır.

Her başarılı tüp bebekte HCG değerlerinin sabit bir değerde olması söz konusu değildir. Gebelikte çok çeşitli normal HCG seviyeleri vardır. Gebeliğin 6. haftasından önceki günlerde normal düzeydeki HCG artışı, genellikle sağlıklı bir gebeliğe işaret eder. Yaptırılan test sonuçlarındaki uyuşmazlığı önlemek için, HCG seviyesinin her zaman aynı laboratuvarda ölçümlenmesi faydalı olacaktır.

Op. Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

  • Senem Emre

    merhabalar,

    37 yaşındayım. Tüp bebek yöntemi ile 10 temmuz’da 2 embiryo transferi yaptırdım. (ilk kez)
    9. gün B-Hcg değerim 60,77 — 11. gün değerim 87, — 13. gün 127. bu değerler sizce normal mi? her 48 saatte 2 ye katlanmamış olması beni endişelendiriyor.
    cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Bazen ilk günlerde böyle olabiliyor. Takibe devam etmenizi öneririm.

  • Esmeray bacaz

    Hocam yumurta nakli yaptırdım. 3 adet embriyo konuldu. 12. gün: ( 354.8) 14. gün: ( 559.6) 16. gün: ( 952.2) hocam yorumlar mısınız?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Sonuçlar iyi görünüyor.

  • Canan deniz

    6 haftalık iken beta hçg değeri 1000 çıktı. 7 haftalık yine 1000 çıktı. İkiz bebek keseler alt ultrasyonla gözüküyor. Doktorum düşük tehlikem olduğunu söyledi ama değerler hep aynı; ne düşüyor nede yükseliyor. Sebebi neden acaba?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Eğer bu değerler doğru ise bebekler gelişmemiş olabilir, ultrason ile bakmak gerekiyor.

  • tuğçe kaya

    merhaba hocam tek yumurta transferi yaptırdım bugün 12. günüm ve beta sonucum 1.20 çıktı sanırım tutmamış mı oluyor 2 gün sonra tekrar yaptırsam cıkma ihtimali varmı acaba

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Bu durumda gebelik görünmüyor tekrar yaptırmanıza gerek yok.

  • yeliz arslan

    merhabalar, 2 embriyo transfer edildi. 10. gün hcg 2,78 çıktı. yükselme ihtimali var mı ?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      İhtimal şu an için yok gibi görünüyor.

  • semraacar

    Merhaba Hocam.
    3. gün transferi 2 embriyo yerleştirildi. 10. gün testim 13,82 çıktı. Çok korkuyorum kimyasal gebelik olmasından.
    Sonucu nasıl değerlendirirsiniz ?
    12. gün testim 14,30 çıktı. lütfen yardımcı olur musunuz ?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Bu kimyasal gebeliğe benziyor. Bu arada başka bir test daha yaptıysanız onu da paylaşabilirsiniz.

  • Billur Aysel

    Tüp bebekte ikinci denemem 12 gün değerim 6 çıktı sizce durum ne

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Gebelik testinin negatif olduğunu düşünüyorum.

  • melda inceoğlu

    merhaba hocam;
    5.gün emriyosu benimki 2 embriyo yerleştirildi.9.gün testim 199.10 , 12.gün testim 504.91 ,
    14.gün testim 1096,26 sonuç nasıl sizce?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Sonuçlarınız güzel. 16. gün kese veya keselerinizin görünmesi gerekir. Doktorunuz ile görüşebilirsiniz.

  • hülya

    hocam 5.gün embriyolardan 1 tane transfer edildi. 10. günde değer 13.99 çıktı. doktorum iki gün sonra yine tahlil yap dedi. sizce bu oranın riski nedir? hamileliğim devam edebilir mi?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Değeri tekrarlamadan bilmek mümkün değil.

  • asel

    hocam merhaba
    10.gün 809,20
    12.gün 1000,0
    14.gün tekrar yapacağım ama sonuç kötüye mi gidiyor acaba?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Sorunuzu geç gördük. Sonucunuz nasıl gidiyor?

  • gözde avcı

    hocam transferin 8.günü 10,10.günü 22,12.günü48 cıktı degerlerım… doktor senn degerin transfer gününe göre dusuk ve endometrim ince kalmıs muhtemelen düşük yaparsın dedi.Bu degerler bu günlere göre cok mu az anlayamıyorum

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Değerler gününe göre düşük görünüyor ama 2 gün sonra tekrarlasanız iyi olur.

  • Yaren demir

    Merhaba hocam… benim iki dondurulmuş embriyo transfer edildi beta hcg değeri 12.gün 610 14.gün 1194 sizce ikiz mi ikiz değilse de sonuçlar iyi mi?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Sonuçlar güzel görünüyor. ikiz olup olmadığı ultrason muayenesi ile belli olur.

  • Nihayet yıldız

    Mrb transferin 7.gunu 2 adet transfer oldum 1,20 görünüyor değerim negatif yazıyor değerim.artma ihtimali varmidir

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Gebelik oluşmamış. Geçmiş olsun.

  • sehernaz bozkurt

    Slm benim tup bebek transferi 14 gun oldu degerim 4.75 degerindegerin artma ihtimali var mı

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Hayır yükselmez.

  • Şerife sen

    Merabarar benim 5 gün embriyosu 2 tane transfer yapıldı 15 gunde kan deyerim 200,85 cıktı 16 gunde 258,6 cıktı bir haftadan beri kanamam var ama hafifledi bu normal mi hocam çok teşekkürler.

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Değerleriniz normal yükselmemiş görünüyor ama bir kez daha tekrarlarsanız iyi olur.

  • Elife bağ

    Merhabalar hocam blastokist 2 embriyo yerleştirildi 12.gün kan tahlilim 517. Çıktı sizce değerim iyimi teşekkür ederim

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Maşallah gayet iyi.

  • Ahmet Özer

    Merhabalar.
    5.gün embriyo transferi sonrası 6. günde yaptırmış olduğumuz HCG test sonucu 1.79 çıktı. biraz erken yaptık testi farkındayız fakat bu değere göre sonucun pozitife dönmeyeceğini kesin söyleyebilir miyiz? veya geç tutnmuş olma olasılığı ver mı?. cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Çok erken yaptırmışsınız.

  • Sema UZUNLAR

    4. gün 1 adet embriyo transferi. 12. gün değerim 50,35…14. gün 108 çıktı. Sizce nasıl ? Teşekkürler.

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Gayet iyi görünüyor. İnşallah sağlıkla devam eder.

  • Sema UZUNLAR

    Şimdi 17. gün yaptırıcam hocam, yani 14. gün 108 çıkmıştı. 17. gün sizce aralık olarak kaç çıkarsa iyi sayabiliriz. Bir de kahverengiden daha da açık bir akıntım oldu normal midir ? Teşekkürler.

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Kişiye göre bu sonuçlar değişebilir. Şu an iyi görünüyor. Biz de sizin sonuçlarınızı merak ediyoruz.

  • Sema u

    12. gün: 50,37
    14. gün: 108
    17. gün: 238
    18. gün: 268
    Doktor düşük olacaktır dedi. sizce ne yapmalıyız ? Düşük olacaksa iç kanama falan olabilir diyorlar. Sizce tehlike olabilir mi ?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Takip olursanız inşallah tehlikeli olmayabilir. Takiplerinizi aksatmayın.

  • Ece coşkun

    Hocam merhaba Tüp bebek transferi oldum 8 haziranda sonuçları aldık çok şükür olumlu değerim 1433 ama aynı yerde arkadaşım 12 haziranda transfer oldu onlarda benden iki gün spnra aldı sonuçları onunki 788 değeri normal mi bu biraz ondan yüksek olması endişelendirdi beni ama sizce bir sıkıntı yoktur değil mi ?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Fark olabilir bu normal, doktorunuz sağlıklı bir süreç için takibinizi yapacaktır.

  • BERNA G...

    5.GÜN 2 EMBRİYO TRANSFER
    12.gün; 39,96
    14.gün; 152,96
    16.gün; 243,92
    tutunma ve oluşma ihtimali,durumu nedir. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Gün aşrı test yaptırmaya devam etmenizi öneririm.

  • Esra parlak

    2 adet dondurulmuş blast embriyo transfer edildi.12.gün 13
    14.gün 38
    16.gün 90 çıktı ..kimyasal mi acaba

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Değerler güzel artıyor takip etmenizi öneririm.

  • yolcuu

    Merhaba hocam 2 emriyo transferim oldu 8. gün test yaptırdım 247 çıktı 2 emriyo tutma ihtimali varmıdır

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Bu sonuca göre gebelik pozitif çıkmış.

  • Yusuf gündoğu

    Hocam merhaba. 5.gün embriyosu transfer yapıldı.
    8. Gün. 21.66
    10. Gün. 36.44
    12. Gün. 50.68
    14.gün 68.97
    Başka bir hastanede verdiğimiz
    13.gün 66.13
    16.gün 121.59

    Değerler çok kötü gidiyor. Buna göre bir yorum yapabilirmisin.

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Biraz yavaş yükseliyor ama beklemenizi öneririm. Bazen böyle durumlarda da canlı gebelik devam edebiliyor.

  • Aysel s.

    Hocam merhaba . Tüp bebek tutmazsa ne zaman adete dönüyor acaba ?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Yaklaşık 15 gün içinde görmeniz gerekir.

Bir yorum yazınız