yumurta çatlatma iğnesi
May 22, 2018
Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir, Ne Zaman Yapılır?

yumurta çatlatma iğnesi

Bir çiftin doğal yöntemler ile bebek sahibi olmasını engelleyecek onlarca farklı sebep olabilmektedir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde meydana gelen küçük bir problem bile, ne yazık ki üreme sistemini olumsuz olarak etkileyebilecek güce sahiptir.

Kadınlarda en sık görülen doğurganlık problemlerinden biri yumurtalıklardır. Kadınlardaki üreme hücreleri, yumurtalıklar sayesinde oluşmaktadır. Çatlatma iğnesi uygulaması, yumurtlama esnasında oluşabilecek önemli bir problemin aşılabilmesi amacıyla geliştirilmiş tıbbi bir işlemdir.

Yumurtanın çatlaması nedir?

Yumurta hücrelerini folikül adı verilen kesecikler taşımaktadır. Bu kesecikler yeteri kadar olgunlaştığında, yaklaşık olarak 18-20 mm. boyutuna ulaşır. Daha sonra çatlama gerçekleşir, yumurta hücreleri serbest bir şekilde salınır ve spermle döllenebilmek için hazır hale gelir. Bu döngü, her adet dönemi öncesinde yumurtlama esnasında oluşur. Döllenemeyen yumurta hücreleri, adet kanaması ile birlikte vücuttan dışarı atılır.

Çatlatma iğnesi neden yapılır?

Doğurganlığın tam olarak sürdürülebilmesi için tüm sistemin planlanan şekilde ilerlemesi gereklidir. Yumurtanın çatlamaması halinde, yumurta hücreleri salınamayacaktır. Salınamayan yumurta hücrelerinin spermle buluşması da gerçekleşemediği için, gebeliğin de oluşması mümkün olmayacaktır. Bu tür problemlerin önüne geçilebilmesi için, kadına çatlatma iğnesi adı verilen bir ilaç enjekte edilir. Çatlama gerçekleştikten sonra hamile kalabilme ihtimali de hızla yükselecektir. Çatlatma iğneleri, kısırlık sorunlarının çözümünde etkin bir yöntemdir. Kadın vücudunun normal ritmine benzer şekilde çalışan iğneler, hCG hormonu içermektedir. Bu ilacın özelliği, vücuttaki LH hormonuyla eş değer biçimde çalışmasıdır.

çatlatma iğnesi

Çatlatma iğnesi ne zaman yapılır?

Doğal zamanlamada yumurtlama, aylık döngünün ortalarında östrojen ve LH hormonlarının yükseldiği zamanda gerçekleşir. Yumurtlama meydana geldikten sonraki 24 saat süre içerisinde bir tür östrojen olan estradiol (E2) ve LH hormonları zirvede olacaktır. Yumurtalar yeterli olgunluğa ulaştıktan yaklaşık 36 saat sonrasında da yumurtanın çatlaması gerçekleşir.

Yumurta çatlama iğnesi, yumurtalar yeterli olgunluğa ulaştıktan sonra yapılmalıdır. Her kadının adet döngüsü ve yumurtlama zamanı farklı olduğu için, bu işlemin hangi gün yapılacağı tahmin edilemeyebilir. Düzenli olarak kan tahlilleri ve ultrason tetkikleriyle gözlem yapılmalı, yumurtanın olgunlaşma seviyesi dikkatle incelenmelidir.

Çatlatma iğnesi sonrası yumurta ne zaman çatlar?

Çatlatma iğnesi enjekte edildikten yaklaşık 36 saat sonra çatlama meydana gelecektir. Bu nedenle doğal yöntemlerle gebe kalamayan kadınların çatlatma iğnesinin yapılmasından itibaren birkaç gün boyunca düzenli olarak cinsel ilişkiye girmelerinin, gebelik ihtimalini arttıracağı bilinmektedir. Ayrıca tüp bebek yöntemi uygulanıyorsa, yumurtaların çatlamasından hemen sonra yumurta toplama aşaması uygulamasına geçilecektir. Aşılama yönteminde ise, aynı şekilde 36 saat sonrasında spermlerin transferi işlemine başlanabilir.

Yumurta çatlatma iğnesi vurulduktan sonra ağrı olur mu?

Çatlatma iğneleri birkaç farklı isimle mevcuttur. Bazı iğneler kalçadan kas içerisine enjekte edilirken, bazıları ise kol veya karın bölgesinde cilt altına uygulanır. İğne esnasında meydana gelen ağrı oldukça kısa süreli olacaktır. Fakat her tıbbi prosedürde olduğu gibi çatlatma iğnelerinin de yan etkileri gözlemlenebilir. Yumurtanın çatlamış olduğunun göstergesi olan karın ağrısı, göğüs hassasiyeti, vajinal akıntı, cinsel istek artışı gibi belirtiler normal olarak gözlemlenebilir. Ancak mide bulantısı, kusma, ateş, nefes darlığı gibi ciddi problemlerin meydana gelmesi durumunda vakit kaybetmeden hekim kontrolüne gidilmelidir. Bu tür belirtiler ciddi bir risk olan yumurtalıkların aşırı uyarılma sendromuna işaret edebilir.

Çatlatma iğnesi fiyatı 2018 yılında ne kadardır?

Çatlatma iğnesi yalnızca gerekli olduğu durumlarda uygulanan bir işlemdir. Kısırlık tedavisi esnasında hekim tarafından gerekli görüldüğü takdirde reçete edilebilir. Aynı işleve sahip olan iğnelerden hangisinin kullanılacağına ve iğnenin uygulandığı yere göre fiyatta değişiklikler görülecektir.

DR. HAVVA PARS AĞARGÜN

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Tedavi Merkezi Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu. 2001-2002 yılında ABD’de University of Illinois at Chicago’da Reproduktif Endokrinoloji ve Infertilite Bölümünde çalıştı. Serbest Kadın Hastalıkları Uzmanlığının ardından 2009 yılında Memorial Hastanesinde Üremeye Yardımcı Tedavi Yöntemleri (Tüp Bebek) eğitimi ve sertifikası aldı. İstanbul’da özel hastanelerde çalışmaya devam etti. Hastalarına daha nitelikli zaman ayırmak için 2016 yılından itibaren kendi muayenehanesinde hasta kabul etmektedir. Özel olarak; IVF (Tüp bebek), Doğal Doğum, Sezaryen sonrası vajinal doğum (SSVD)
konularıyla ilgilenmektedir.

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir