Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur, Ağrı Nasıl Azaltılabilir?
Özellikle hamileliğin son trimesterinde (son 3 aylık dönem) vücudun çeşitli yerlerinde ağrıların meydana gelmesi yaygın görülen bir durumdur. Bunun en büyük nedeni, vücudun hamilelik hormonları ve ek ağırlıktan dolayı çok fazla etkene maruz kalmasıdır. Gebeliğin son aşamalarındaki kadınlar için vajinal ağrı, uyluk ve kalça ağrısı, kalça aşağısına yayılan ağrı, sırt ağrısı belirginleşir. Hamilelikte bacak ağrısı da sık görülen bir problemdir. Hamilelikteki bu sorunu atlatmanın en iyi yolu, ağrının nedenini bulmak ve onu ortadan kaldırmak olacaktır.
Hamilelikte bacak ağrısı ve uyuşması neden olur?
Bacak ağrısının en büyük nedeni artan kilo miktarıdır. Buna ek olarak vücut, hamileliğe elverişli olabilmek adına bağları ve dokuları gevşetecek bir hormon salgılar. Bunun gibi doğal nedenlerin yanı sıra, bazı sağlık sorunları da hamilelik sırasında bacak ağrısına neden olabilir:
-
Siyatik:
Yapılan bilimsel araştırmalara göre gebelikte bacak ağrısının en yaygın nedeni siyatiktir. Siyatik; uyluk ve kalçadaki ağrılar ile ilişkilidir ve sinir sıkışmasına bağlı olarak gelişir. Siyatik siniri, alt sırtta başlar ve bacaktan ayağa kadar aşağı iner. Hamilelik sırasında hacmi ve ağırlığı artan rahim, bu sinire genellikle baskı yaptığı için uyuşukluğa veya karıncalanmaya neden olabilir. Hamilelik siyatiğin tek olası sebebi değildir, hamilelik dışında da gelişebilir.
-
Besin eksikliği ve bacak krampları:
Bazı durumlarda bacak ağrısı, yalnızca kramplarına bağlı olarak gelişir. Hamileliğin son trimesterinde sıkça görülen bacak krampları ayrıca, magnezyum ve kalsiyum dahil olmak üzere diğer besin maddelerinin eksikliğine bağlı olarak gelişebilir. Anne rahmindeki bebek, ihtiyaç duyduğu besin maddelerini otomatik olarak alacaktır ve bu da annenin vitamin ve mineral seviyesinin düşmesine sebebiyet verecektir. Kramplar sıkça gerçekleştiğinde hekim tarafından magnezyum ve kalsiyum takviyesi reçete edilebilir.
Hamilelikte bacak ağrısı nasıl geçer?
-
Kas egzersizleri yapılmalı:
Özellikle geceleri uyumadan önce kasları gevşetmek bacak kramplarını önlemeye yardımcı olabilir. Bacaklar duvara doğru dayanmalı, daha sonra gerekirse elle destek verilerek bacak yavaşça öne doğru bükülmelidir. Kalçalar yaklaşık 30 saniye boyunca ileri ve geri düz olacak şekilde tutulmalıdır.
-
Aktif olunmalı:
Düzenli fiziksel aktivite yapmak bazen bacak kramplarını önleyebilir. Ancak bir egzersiz programına başlamadan önce daima doktorunuzla konuşmalı, uygunluğunu öğrenmelisiniz.
-
Magnezyum takviyesi alınmalı:
Bazı araştırmalar, magnezyum takviyelerinin hamilelik sırasında bacak ağrısı gelişme riskinizi azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Hekim tarafından reçete edilmediği takdirde bu tür ilaçlar kullanılmamalıdır. Ayrıca tahıl, kuruyemiş, kuru meyve, fasulye ve kepekli tahıllar da dahil olmak üzere magnezyum içeren gıdalar daha fazla tüketilmelidir.
-
Bol su içilmeli:
Vücutta su kaybının olması her türlü rahatsızlığa neden olabileceği gibi bacak kaslarını da işlevsiz hale getirecektir. Eğer sıkça kramp ve ağrı yaşanıyorsa yeteri kadar sıvı tüketildiğinden emin olunmalıdır. Yeterli su tüketiyor olmanın en büyük işareti idrarın renginin açık sarı olmasıdır.
-
Uygun ayakkabı seçilmelidir:
Hamilelikte ayakkabı seçimini belirleyen en büyük etken rahat olmasıdır. Ayağı destekleyen ve konforlu olan ayakkabıları seçmek, hamilelikte bacak ağrısı şikayeti yaşamamak için gereklidir. Özellikle topuklu ayakkabılar sırta, ayaklara ve bacağa olması gerekenden daha fazla ağırlık vererek şikayetleri arttırmaktadır.
Hamilelikte bacak ağrısı çeken kadınlar neler yapmalı?
Yaşanılan kas ve bacak ağrısı çoğu zaman sabit bir şekilde devam ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bacak ağrısı genellikle gebeliğin meydana getirdiği doğal bir belirti olsa da, bacaktaki kan pıhtılaşmasına neden olan rahim fibroidleri veya derin ven trombozu (DVT) gibi daha ciddi bir sonuçla da karşılaşma ihtimali bulunmaktadır. Özellikle ağrıyla birlikte bacaklarda şişlik, kızarıklık, morarma gibi belirtiler de mevcutsa hekiminize bunu bildirmek gerekir.
Yorumlar