İkili Tarama Testi Nedir?    

İkili Tarama Testi Nedir?    

İkili Tarama Testi Nedir?    

ikili tarama testi

Hamilelik sırasında kadınlar, rahim içerisindeki bebeğin sağlık sorunları gibi çeşitli nedenlerden dolayı bazı gebelik testleri yaptırmak durumundadırlar. Doğum öncesi yapılan testler, bebek açısından hayati önem taşımaktadır. Bu testlerden biri de, henüz doğmamış bebeğin herhangi bir anormallikten mustarip olup olmadığını tespit etmeye yarayan, halk dilinde kısaca ikili test olarak bilinen ikili tarama testidir. İkili tarama testi, esas olarak Down sendromunun varlığının belirlenmesi amacıyla yapılır.

İkili tarama testi, gebeliğin 11. ile 14.haftaları arasında yapılır ve bebeğinizin döllenme sürecinden sonra oluşabilecek herhangi bir kromozom anormalliği olup olmadığını bulmanıza yardımcı olur. Her 700 doğumdan birinde bu gibi anormallikler görülmektedir. Bu test, bebeğinizin Down sendromu, Trizomi 18 ve 21 gibi zihinsel rahatsızlıklardan herhangi birine yakalanma riski olup olmadığını tespit etmenize yardımcı olur. Bu bozukluklar, kromozomal bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkar ve doğumdan sonra bebek için ciddi sorunlara neden olabilir.

Bu test, kandaki iki faktörün ölçümlenmesiyle sonuç verir:

  • Serbest Beta HCG: Eğer yüksek seviye tespit edilirse Down sendromu riskini gösterir. Düşük seviye ise Trizomi 18’e ve 21’e işaret eder.
  • PAPP-A (Gebelikle İlişkili Plazma Proteini): Plazma proteininin düşük seviyede bulunması, doğmamış çocuğun Down sendromu riskini gösterir.

İkili tarama testi nasıl yapılır?

Teste başlanmadan önce gebenin yaşı, kilosu, kaçıncı gebeliği olduğu, sigara kullanıp kullanmadığı gibi kişisel bilgilerin istendiği bir form doldurması istenir. İkili tarama testi, 2 ayrı ölçüm içerir:

  • Test öncesinde gebeden bir tüp kan numunesi alınır bir patoloji toplama merkezinde değerlendirmeye alınır. Kan taraması, kanda gebelik esnasında değişen serbest B-hCG ve PAPP-A adlı iki hormon seviyesini kontrol etmek için yapılır. Bu hormon seviyelerindeki değişiklikler ciddi bir kromozomal duruma işaret edebilir.
  • Ultrason cihazı yardımıyla bebeğin boynunun arkasındaki bir bölgede sıvı kalınlığının ölçülmesi gerekir. Ense saydamlığı olarak bilinen bu bölge, genellikle Down sendromlu bebeklerde daha büyüktür. Ultrasonu uygulayan kişi, gelişen bebeğinizin gebelik yaşını (hafta ve gün sayısı) hesaplamak için bazı ölçümler yapacaktır.

Bu incelemelerden sonra bir bilgisayar programı, bebeğinizin Down sendromu, Trizomi 13 ve Trizomi 18 riskini tanımlamak için, kişisel bilgiler ile test sonuçlarını birleştirir ve sonuç meydana gelir.

ikili tarama testi nedir

İkili tarama testi ücreti ne kadardır?

İkili tarama testi, özel sağlık kuruluşlarında veya devlet hastanelerinde yaptırılabilmektedir.

Özel sağlık kuruluşlarının birçoğu ikili tarama testi hizmeti vermektedir. Ancak her hastanenin farklı düzeyde ücretlendirme sistemi bulunduğu için, net bir fiyattan bahsetmek mümkün değildir. Hastanenin bulunduğu yere, kalite durumuna göre geniş bir ücret aralığından söz edilebilir. İkili tarama testi yaptıracağınız hastaneleri araştırarak, güncel fiyatlandırmayı öğrenmek daha doğru olacaktır.

Her devlet hastanesinde ikili tarama testi yapılmayabilir. Test öncesinde başvuracağınız hastanenin böyle bir hizmeti olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Devlet hastaneleri, sağlık sigortanızın durumuna bağlı olarak özel hastanelere oranla daha ekonomik olabilmektedir.

İkili test sonucu kaç günde çıkar?

İkili test sonucu kısa süre içerisinde belli olmaktadır. Testin yapıldığı laboratuvarın duruma bağlı olarak, genellikle birkaç gün içerisinde sonuçların alınabildiği söylenebilir. Sonuçların çıkmasıyla birlikte hekiminize başvurmalı, sonucu birlikte değerlendirmelisiniz.

İkili tarama testinin sonuçları, bebeğin sağlık sorununa yakalanma riskini ortaya koymaktadır. Eğer bebek risk altında değilse sonuç 300’de 1’den az veya %0,0033’tür. Bu sonuçtan sonra bebeğin farklı bir doğum kusuru hala mevcut olabilir, ancak bu risk de düşüktür.

Down sendromlu bir bebeğin risk oranı ise 300’ün üzerinde 1’dir. Test sonucuna göre bebeğiniz yüksek risk altındaysa, Down sendromu olup olmadığının teyit edilmesi için ayrı bir teşhis testi önerilir.

İlginizi çekebilir: İkili Tarama Testi Sonuçları Kaç Olmalı?

İkili tarama testi kesin sonuç verir mi?

İkili tarama testindeki negatif bir sonuç, bebeğin Down sendromundan veya Trizomi 18’den etkilenme riskinin düşük olduğu anlamına gelir. Testin negatif olması rahatlatıcı olabilir ancak bu sonucun yüzde yüz olması anlamına gelmemektir. Negatif sonuç riski azaltabilir, ancak ortadan kaldırmaz. Tüm gebeliklerde, doğum öncesi tarama ile tespit edilebilen veya edilmeyebilecek herhangi bir doğum kusuru için %2-3’lük bir risk vardır. Bu nedenle ikili tarama testi sonrasında yapılması gereken diğer tarama testlerin de ihmal edilmemesi gerekir.

Test sonucunun pozitif çıkması halinde teyit amaçlı olarak koryon villüs örneklemesi ve amniyosentez yapılabilir. Bu testler rutin olarak yapılmaz ve diğerlerine oranla daha komplikedir, ancak sonuç olarak kesine yakındır.

Bu içeriğimize baktınız mı: Gebelikte Tarama Testleri

İkili tarama testi aç karnına mı yapılır?

İkili tarama testi yaptırmadan önce herhangi bir hazırlık yaptırmanız gerekmez. Gebeliğinizin 11 ile 14.haftaları arasında herhangi bir gün içerisinde, günün istediğiniz saatinde yaptırabilirsiniz. Karnınızın aç veya tok oluşu test sonucu etkilemeyecektir. Bu nedenle test yaptırmadan önce aç kalmanıza gerek yoktur.

İkili tarama testinde cinsiyet belli olur mu?

İkili tarama testiyle belirlenebilecek en önemli hastalıklar Down sendromu, Trizomi 18 ve Trizomi 13’tür. Test sonucunun negatif olması, bebekte yalnızca bu problemlerin oluşma riskinin düşük olduğunu gösterir. Bebekteki organ anormalileri, gelişimsel problemler, zekaya dayalı problemler, fiziksel eksiklikler gibi sorunlar ikili tarama testiyle anlaşılmamaktadır. İkili tarama testi sonucuna göre cinsiyetin anlaşılabilmesi durumu, kesinlikle doğruluk payı olmayan bir rivayettir. Gebelikte yapılan tarama ve teşhis testlerinin hiçbiri, tüm sağlık problemlerini tespit edebilecek kapasitede değildir.

Bu içeriğimizi okumadınız mı: Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

İkili tarama testinin yaptırılması, bebeğin sağlığı üzerindeki risklerin tespiti için önemlidir. “İkili test nasıl yapılır” sorusunun yanıtını içeriğimizde bulabilir, testten önce gerekli tüm bilgileri edinebilirsiniz.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız