Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?
İnfertilite teşhisi konulmuş, hekimleriyle birlikte tüp bebek uygulamasını denemeye kadar vermiş her çiftin kafasında birçok soru işareti oluşur. Tüp bebek tedavisi kaç gün sürer, tedavi boyunca hangi yollar izlenir, başarılı olunur mu gibi birçok sorunun yanıtı aranır. Evet, tüp bebek tedavisi için atılan ilk adımdan itibaren bu sürecin nasıl işleyeceğine dair tahmin yürütmek zordur. Ancak bu yolda sabırlı davranılmalı, titiz ve temkinli ilerlenmelidir.
Tüp bebek tedavisi nasıl uygulanır?
Öncelikle çiftin neden bebek sahibi olamadığı anlaşılmalıdır. Hem erkeğe hem de kadına birtakım tetkikler uygulanmalı, çıkan sonuçlar iyi bir şekilde değerlendirilmelidir. Doğurganlık tedavisi için uygun zaman çerçevesini doktorunuz belirleyecektir. Ancak her çift, bu tedaviye ne zaman başlanması gerektiğini kendileri karar vermelidir.
Doktorunuza ilk danışma ve teşhislerin değerlendirmesi genellikle bir hafta ile birkaç aylık bir süre diliminde gerçekleşir. Bu süre içerisinde tedavinizin maliyetini öğrenmeli ve kabul etmeniz dâhinde birtakım onay formu imzalamanız gerekebilir.
Bkz: https://www.havvaagargun.com/tup-bebek-nedir-nasil-yapilir/
Tüm tanı test sonuçları jinekolog ve üreme endokrinologları tarafından inceledikten sonraki adım, kadının yumurtlama takvimini gözden geçirmek olacaktır. Tedaviden önce yumurtlamanın gerçekleşmesi için alınacak ilaçların listesi yapılır, doktorunuz tarafından gerekli tüm bilgiler verilir ve böylece tüp bebek tedavisi başlamış olur.
Kadının adet döngüsü kanaması başladıktan 10 – 12 gün sonra, yumurta alım zamanı gelir. Bu süre zarfında enjekte edilebilir doğurganlık ilaçları alacağınız için, hekiminize birkaç kez kontrole gelmeniz istenir. Yumurta alma ve embriyo transferi zamanına ulaştığınızda, bitiş çizgisine neredeyse ulaşmış olursunuz. Bundan sonrası adım, tüp bebek tedavi döngüsünün sonucunu belirlemek için 2 hafta sonra gebelik testi yapılmasıdır.
Tüp bebek tedavisinde başarı oranı yüksek midir?
Tüp bebek tedavisinin sonuçları, çiftin kısırlık nedenlerine ve yaşlarına bağlı olarak değişir. Genç kadınlar genellikle daha sağlıklı yumurta ve daha yüksek başarı oranlarına sahiptir.
Tüp bebek tedavisinde yaş gruplarına göre başarı oranlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- 34 yaşında ve altında olan kadınlar için %40,
- 35-37 yaş arasındaki kadınlar için %31,
- 38-40 yaş arası kadınlar için %21,
- 41 ila 42 yaşlarındaki kadınlar için %11,
- 43 ve daha yukarı yaştaki kadınlar için %5’tir.
- 45 yaş ve daha büyük kadınlar için tüp bebek yöntemi önerilmemektedir.
Tüp bebek tedavisinin maliyeti nedir?
Tüp bebek, yardımcı üreme teknikleri arasında maliyeti en yüksek olan tedavi şeklidir. Bunun nedeni zorlu bir hazırlık ve uygulama sürecine sahip olmasıdır. Tüp bebek tedavisinden önce ve tedavi esnasında kişi birçok tetkikten geçirilmektedir. Diğer yöntemlere oranla başarı oranı daha yüksek olduğu için, tercih edilme oranı da yüksektir.
Her sağlık kurumunun kendine ait bir fiyatlandırma sistemi olduğu için, tüp bebek tedavisinin maliyeti hakkında net bir bilgi vermek doğru değildir. Tedavinizin gerçekleşeceği kurumdan bu bilgiyi almanız daha sağlıklı olacaktır.
Peki, tüp bebek tedavisi kaç gün sürer?
Bir tüp bebek döngüsünün tamamlanması, teşhis ve tanı işlemleri bittikten sonra yaklaşık olarak 4 – 7 hafta arasında zaman almaktadır. Kaliteli yumurta hücrelerin elde edilmesi, bunların embriyo haline getirilmesi ve en sonunda embriyoların rahime nakledilmesi zaman alan ve özen gerektiren bir süreç olacaktır.
Tüm bu süre boyunca doktorunuzun tavsiye etmiş olduğu zaman aralıklarında tıbbi bir kontrolden geçmeniz gereklidir. Tüp bebek tedavisi gören kişinin hastanede yatışı yapılmaz. Yapılacak olan uygulamalar kısa süre içerisinde tamamlanabilir ve kişinin günlük yaşamına ara vermesi gerekmez.
Tüp bebek tedavisi kaç gün sürer sorusunun kesin yanıtı tamamen kişisel olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Yorumlar