Tüp Bebek Tedavisine Nasıl Hazırlık Yapılmalı?

Tüp Bebek Tedavisine Nasıl Hazırlık Yapılmalı?

Tüp Bebek Tedavisine Nasıl Hazırlık Yapılmalı?

 

Tüp bebek tedavisine nasıl hazırlık yapılmalı?

Tüp bebek tedavisi için geliştirilmiş olan yöntemlerle birlikte başarı oranları daha iyi hale gelmiştir. Ancak, tıbbi alanda önemli ilerlemeler olsa dahi tedavi sonrasında başarısız sonuçlarla karşılaşma ihtimali bulunmaktadır.

Genel olarak tüp bebek tedavisi esnasında gerçekleşen aşamaların belirleyici olduğu düşünülse de, tedaviye hazırlık aşaması da sonucu etkileyen bir faktördür. Yumurta ve sperm sağlığı tüp bebek başarısı için kritik öneme sahiptir. Bunun için başlangıç öncesinde kilo kontrolü, stres yönetimi, dengeli beslenme, egzersiz gibi birçok alanda değişimler yapılmalıdır.

Tüp bebek öncesi hazırlık ne zaman başlamalı?

Tüp bebek tedavisi öncesi ilk kural; genel sağlığın en iyi seviyede olmasıdır. İdeal olarak tüp bebek tedavisine hazırlanmaya, tedavinin ilk gününden 3 ay önce başlanılması gerekir. Daha uzun bir süre boyunca yapılan hazırlıklar her zaman için daha iyidir. Bebek sahibi olmak isteyen tüm bireylerin, tüp bebek ihtimaline karşı erken hazırlık yapmaları faydalıdır.

Bir folikülün olgunlaşması için üç ay veya üzeri bir zaman dilimi gerekir. Yumurtaların kalitesi, son 90 gün içerisindeki sağlığa ve yaşam tarzına bağlıdır.

Tüp bebek tedavisi kaç gün sürer?

Tüp bebek süreci hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, tedavi aşamasında stres seviyesini en aza indirger. Hazırlık döneminin önemli bir bileşeni de, uygulamaların nasıl yapılacağını anlayabilmektir. Kısırlık nedenine ve sağlık durumuna bağlı olarak farklı prosedürler uygulanabilmektedir.

Detaylarıyla anlattık: Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Tüp bebek tedavisi, ilk işlemden gebelik testine dek yaklaşık 6 haftada tamamlanmaktadır ve temelde dört aşamadan oluşmaktadır:

  • Yumurtalık stimülasyonu:

Doğurganlık uzman tarafından folikül uyarıcı bir hormon (FSH) dahil olmak üzere çeşitli ilaçlar verilerek yumurtalıkların çoklu yumurta üretmesi beklenir. Ultrason görüntüleme ve kan testleri yoluyla yumurtalıkların gelişimleri izlenir.

  • Yumurta toplama:

Yumurtalar olgunlaştıktan sonra, anestezi uygulanılır ve bir iğne kullanarak her bir folikül toplanır.

Detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz: Yumurta Toplama İşlemi Nedir?

  • Döllenme:

Erkekten alınan sperm toplanır, işlenir ve en uygun spermler laboratuvardaki yumurtalara yerleştirilir.

  • Embriyo transferi:

Ultrason rehberliğinde, embriyolar rahime aktarılır.

Merak ettiklerinize dair her şey: Embriyo Transferi Nedir, Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisi öncesinde hangi testler yapılmalıdır?

Tüp bebek tedavisi öncesinde hangi testler yapılmalıdır?

Tüp bebek tedavisine hazırlanma aşamasında kapsamlı bir tıbbi muayeneye gerekir. Hem kadın hem de erkek test edilir. Bu tetkikler, tedavisi yaklaşımına rehberlik eder ve bireylerin tüp bebek için iyi bir aday olup olmadığını belirlemek için kullanılır:

  • Yumurtalık rezervi testi,
  • Semen analizi,
  • Rahim boşluğu muayenesi,
  • Bulaşıcı hastalık taraması,
  • Jinekolojik muayeneler.

Tüp bebek tedavisinde beslenme nasıl olmalıdır?

Yağ oranı düşük; protein, demir, magnezyum, kalsiyum ve potasyum bakımından yüksek bir beslenme programı oluşturmak tüp bebek tedavisi öncesinde önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler her gün yeteri miktarda tüketilmelidir. Doğurganlığı artırmak için avokado, yumurta, kuru yemişler, baklagiller, tahıllar, et ürünleri ve omega-3 yağ içeriği yüksek gıdalar kullanılmalıdır.

İşlenmiş gıdalar, şeker veya yapay tatlandırıcılar, alkol, trans yağlardan kaçınılmalıdır. Cıva içeriği yüksek deniz mahsulleri tüketilmemelidir.

Bu içeriği mutlaka okumalısınız: Tüp Bebek Tedavisinde Kadınlarda Beslenme Nasıl Olmalı?

Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Zararlı alışkanlıklar bırakılmalıdır:

Yalnızca tüp bebek tedavisinde değil, bebek sahibi olmaya çalışan her birey için geçerli bir kuraldır. Sigara içmek; sadece genel sağlığı etkilemekle kalmayacak, sperm ve yumurta kalitesini etkileyerek doğurganlığı da düşürecektir. Bu nedenle, aktif olarak bir bebek sahibi olmaya çalışmadan önce bırakmak gerekir. Bir diğer zararlı alışkanlık olan alkol, doğurganlık ilaçlarının etkisini düşürür ve alkol kullanan kadınlarda canlı doğum oranında azalma görülmüştür.

  • Vücut arındırılmalıdır:

Vücudu toksinlerden arındırmak, hamilelik için hazırlanmanın önemli bir parçasıdır. Toksinlerin ana kaynağı kirli hava, sağlıksız yiyecekler, sigara dumanı, uyarıcılar ve strestir. Vücut temizlemek için günde en az 2 litre su içmek, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak ve hijyenik olmayan ortamlardan uzak durmak gerekir. Detoks etkisi bulunan bu önlemler karaciğer temizliği, kardiyovasküler ve doğurganlık desteği gibi olumlu sonuçlar meydana getirecektir.

  • Sağlıklı kilo aralığı korunmalıdır:

Obezite gebelik oranlarını etkileyebilir, düşük yapma riskini artırabilir ve tüp bebek tedavisinde olumsuz sonuçlara neden olabilir. Düşük kilolu olmak da doğurganlık için zararlıdır. Sağlıklı kilo aralığına ulaşmak için hamile kalmaya başlamadan önce diyet ve egzersiz planı üzerinde çalışılmalı, komplikasyon riskleri azaltılmalıdır.

  • Prenatal vitamin takviyeleri kullanılmalıdır:

Tüp bebek döngüsü sırasında temel besin alımını artırmak için takviyeler önerilir. Prenatal vitaminler beyin ve omuriliğin gelişimi için kritik olan folik asit, D vitamini ve balık yağı içerir. Tüm takviyeler, doktor onayıyla alınmalıdır.

  • Kullanılan ilaçlara dikkat edilmelidir:

Bazı ilaçlar, doğurganlık tedavilerinde olumsuz sonuçlar meydana getirebilir. Herhangi bir olumsuz etkileşimi önlemek için alınması gereken tüm ilaçlar doktora bildirilmeli; reçetesiz hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.

  • Uyku düzeni oluşturulmalıdır:

Vücudun yeterince dinlenebilmesi ve hormon düzeylerinin korunabilmesi için uyumak gerekir. Doğru miktarda uyku, genel sağlık ve doğurganlık için çok önemlidir. Başarılı bir tüp bebek tedavisine hazırlanan tüm bireyler her gece 7-9 saat boyunca uyumalıdır.

  • Kafein alımı sınırlandırılmalıdır:

Aşırı kafein alımı uykusuzluğa ve doğurganlığın azalmasına neden olur. Günde 2 küçük boy fincan kahve tüketimi, kafein alımında üst limittir. Çikolata, çay, enerji içeceği gibi gıdalarda da kafein bulunduğu unutulmamalıdır.

  • Stresten uzak durulmalıdır:

Doğurganlık tedavileri duygusal ve endişe verici bir süreçtir. Bununla birlikte, tüp bebek tedavisine hazırlanırken yapılması gereken en önemli şeylerden biri de stresten uzak durmaktır. Stres, doğurganlığa ve başarı şansına zarar verebilir. Zihni bu süreçten soyutlamak ve kaygıyı azaltmak için nefes egzersizleri, akupunktur, rehberli meditasyon veya stressiz bir hobi denenebilir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız