Tüp Bebek Tedavisinde Kadınlarda Beslenme Nasıl Olmalı?

Tüp Bebek Tedavisinde Kadınlarda Beslenme Nasıl Olmalı?

Tüp Bebek Tedavisinde Kadınlarda Beslenme Nasıl Olmalı?

Tüp bebek tedavisinde kadınlarda beslenme nasıl olmalı?

Üreme fonksiyonları, başta beslenme türü olmak üzere birçok faktörden olumlu veya olumsuz düzeyde etkilenebilir. Aşırı kilo, aşırı zayıflık, yanlış gıdaların tüketilmesi, dengesiz kalori alımı gibi etkenler öncelikle üreme hücrelerinde bozukluklara; daha sonra kısırlığa yol açabilir. Beslenme alışkanlıklarının doğurganlık üzerindeki etkisini araştıran çalışmalar, doğurganlığı arttıran ve tüp bebek gibi yardımlı üreme prosedürlerinin başarı oranını yükselten beslenme çeşitlerinin uygulanması gerektiğini belirtmektedir.

Tüp bebek tedavisinde beslenmenin önemi nedir?

Sağlıklı bir hamilelik ve sağlıklı bir bebek için biyolojik yeterlilik önemlidir. Vücudu tüp bebek tedavisine elverişli hale getirmek için, hazırlıkların üç ile altı ay öncesinde başlaması idealdir. Bunun nedeni, bir folikülün olgunlaşması için üç ay ve üzeri bir zaman dilimine ihtiyaç olmasıdır. Kadınlarda yumurta kalitesi, vücudun hamilelik için verimli bir ortam olduğunun doğrudan göstergesidir. Daha verimli ve kaliteli bir yumurta hücresi, doğurganlık tedavilerinin en önemli gereksinimidir.

Tüp bebek tedavisi, maddi ve manevi çaba gerektiren bir prosedürdür. Tedavi olacak bireyler, hamilelik şansını en üst düzeye çıkarmak için mümkün olan her şeyi yapmak isteyecektir. Doğurganlık prosedürlerinin sonucunu kesin olarak artırmanın yöntemi olmasa da, izlenmesi gereken bazı yönergeler vardır. Bunlardan en önemlisi, hangi besinlerin yenilmesi veya hangi yiyeceklerden kaçınılması gibi beslenme önerileridir.

Tüp bebek tedavisinde faydalı yiyecekler nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde faydalı yiyecekler nelerdir?

  • Çinko içeriği zengin gıdalar:

Vücutta üreme sürecinin düzenlenmesinden sorumlu olan hormonlar uygun bir seviyede olmalıdır. Hormonal dengesizlik, yumurtalıkların öngörülemeyen işleyişine neden olacaktır. Çinko, hormon seviyesini dengelemeye yardımcı olur. Bu nedenle, günlük ihtiyacı karşılamak için en az 15 mg çinko alınmalıdır. Fındık, süt ürünleri, et ürünleri ve patates çinko bakımından zengindir.

  • Folik asit içeren gıdalar:

Folik asit progesteron seviyelerini artırır. Düzensiz yumurtlama riskini azaltarak doğurganlık oranlarıyla pozitif olarak bağlantılıdır. Ayrıca doğum kusurlarını ve diğer riskleri indirgeyerek sağlıklı bir hamileliği destekleyebilirler. Folik asit, erkekler için de önemli bir besindir ve sperm sayısını artırmaya yardımcı olacaktır. Ispanak, mercimek, börülce, fasulye, kuşkonmaz, brüksel lahanası, avokado, pancar, brokoli, portakal ve diğer turunçgiller folik asit bakımından zengindir.

  • Demir açısından zengin yiyecekler:

Kadınlar, adet döngülerinde demir kaybeder ve bu nedenle birçoğu demir eksikliğinden mustariptir. Demir, yumurtlama ve yumurta sağlığı ile ilgilidir. Sağlıklı yumurtalar, hamile kalmayı kolaylaştırır. Ayrıca demir eksikliği erken doğum, düşük doğum ağırlığı gibi komplikasyonlara neden olabilir. Kabak çekirdeği, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et gibi besinler demir açısından zengindir.

  • Sağlıklı yağlar:

Aşırıya kaçmadan tüketilen sağlıklı yağlar vücut için faydalıdır. Ceviz, zeytinyağı, mısır, chia tohumu ve keten tohumu yağında sağlıklı yağ asidi vardır ve bunlar yumurta hücresinin kaliteli olmasında etkilidir. Yağlar, tüp bebek tedavisi esnasında enerji depolama için gereklidir.

  • Protein içeriği zengin olan gıdalar:

Vücuttaki proteinin varlığı, yumurtalıklarda yumurta gelişimini etkiler. Protein, vücudun gelişmesinde yardımcı olur ve anlık enerji sağladığından hamile kalma sürecinde tavsiye edilir. Yumurta, et ve süt ürünleri protein bakımından önemli kaynaklardandır.

  • Sıvı alımı:

Vücuttaki su, optimal düzeyde vücudun farklı elemanlar arasında iyi bir denge sağlamak için bağlanır. Su, ayrıca dolaşımını da destekler. Uygun miktarlarda içilen su genel sağlık, döllenme ve hamilelik için önemli bir faktördür.

Tüp bebek tedavisinde yenmemesi gerekenler nelerdir?

  • Trans ve doymuş yağlar:

Doymuş yağlar çok sık tüketildiğinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Trans yağlar tipik olarak kızartılmış gıdalarda, işlenmiş gıdalarda, unlu mamullerde ve margarinde bulunur. Tüp bebek tedavisi ve hamilelik esnasında bu tür yağ gruplarından kaçınılmalıdır.

  • Kafein:

Tüp bebek tedavisi sırasında günde 200 mg’dan fazla kafein tüketilmemelidir. Yüksek kafein alımı, hamilelik oranını %50 azaltabilmektedir.

  • İyi pişmemiş yumurta:

Mayonez, krema ve salata sosu gibi birçok gıda ürününde çiğ yumurta kullanılmaktadır. Çiğ yumurtada gıda zehirlenmesine yol açabilen salmonella virüsü vardır ve sağlık için oldukça zararlıdır.

  • Rafine şekerler:

Fazla şeker alımında, şeker seviyesini dengelemek için vücut daha fazla insülin üretmek gerekir. Vücudun organları üzerinde oluşan bu baskı, doğurganlık sürecini etkilemeye başlar.

  • Alkol:

Alkol, kadınlarda düzensiz yumurtlamanın başlıca nedenidir. Aynı zamanda fetüste gelişim bozukluğuna da yol açar. Tüp bebek tedavisi esnasında alkol alımından kesinlikle uzak durulmalıdır.

  • Bazı deniz mahsulleri:

Balık, içeriğindeki omega-3 nedeniyle oldukça sağlıklı bir besindir. Ancak ıstakoz, alabalık gibi birtakım deniz ürünlerinde yüksek seviyeli cıva bulunması nedeniyle doğurganlık tedavisi esnasında tüketilmesi tehlikelidir. Cıva, doğum kusurları ve fetüste gelişim sorunlarına neden olur.

Tüp bebek tedavisinde mutlaka yenilmesi gereken besinler nelerdir?

  • Yeşil yapraklı sebzeler:

Doğurganlığı arttırmak için gerekli olan folik asit, demir ve antioksidanlar yeşil yapraklı sebzelerde bulunmaktadır; bu tür sebzeler günlük besin alımının parçası olmalıdır.

  • Lahana:

Esansiyel vitamin ve mineraller ile doludur. Ayrıca içeriğinde Di-indol metan bulduğu için östrojen metabolizmasını düzenler.

  • Brokoli:

C vitamini açısından oldukça zengindir ve yumurta hücrelerinin olgunlaşmasına yardımcı olur. Zengin demir içeriği, antioksidanlar ve folik asit ile birlikte hamilelik döneminde fetüsün gelişiminde etkilidir.

  • Patates:

Vücutta hücre bölünmesinin artmasına yardımcı olur. Düzenli tüketimi vücuda B ve E gibi temel vitaminleri sağlar.

  • Muz:

B6 vitamini yüklü olan muz, adet döngüsü düzenler.

  • Ananas:

Bol miktarda manganez içerir. Manganez bir üreme minerali olarak bilinir ve üreme hormonlarını hızlandırmaya yardımcı olur.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız