Embriyolar Rahim İçine Nasıl Yerleştirilir?

Embriyolar Rahim İçine Nasıl Yerleştirilir?

Embriyolar Rahim İçine Nasıl Yerleştirilir?

embriyolar rahim içine nasıl yerleştirilir

Tüp bebek tedavisinde en önemli aşamalardan biri olan embriyo transferi, embriyolar rahim içine nasıl yerleştirilir sorusu ile başlar. Uzun ve sabır gerektiren bir üreme tedavisi olan tüp bebek tedavisi, her aşaması ile bir bütünsel tedavidir ve hasta, hastanın ailesi ve doktor ile birlikte izlenmesi gereken uzun bir yoldur. Tabii anne adayının her bir aşamada rolü büyük ve önemlidir. Her aşamada tam destek ve ilgi görmesi de şarttır. Ancak embriyo rahim içine nasıl yeleştirilir konusuna gelince bu aşama tam bir dönemeçtir ve tüp bebek tedavisinin artık sonuna yaklaşıldığı anlamına gelmektedir.

Embriyo transferi için embriyolar nasıl elde edilir?

Tüp bebek tedavisinde embriyo transfer işlemi, anne adayından toplanan yumurtalar ve baba adayından alınan spermlerle başlar. Anne adayından  toplanan ve hormonal ilaçlarla desteklenerek olgunlaşması sağlanan  yumurtalar, babadan alınan spermlerle uygun koşullar altında laboratuvar ortamında bir araya getirilir. Embriyologların gözetiminde özel şartlarda döllenme gerçekleşir ve seçilen sağlıklı embriyolar, embriyo transferi işlemi için hazır hale gelir. Kısaca embriyolar rahim içine yerleştirilmeye artık hazırdır.

Bu içeriğimizi de okumanızda fayda var: https://www.havvaagargun.com/embriyo-transferi/

Embriyo transferi için laboratuvar ortamında sağlıklı şekilde gelişmiş birden fazla embriyo elde edilmiş olması gerekir. Çünkü transfere kadar geçen bekleme sürecinde embriyoların hepsi istenen şekilde sağlıklı olarak gelişmeyebilir, güçsüz kalanlar gelişmeden bozulabilir. Bu nedenle embriyolar rahim içine yerleştirilmeden önce birden fazla sağlıklı embriyo elde edilmesi, sağlıklı bir transfer için gereklidir. Ancak bu şekilde gebelik şansı olasılığı yükselecektir ve istenirse de embriyolar saklanabilecektir.

Embriyo transferi aşamasında artık önemli bir kural da bulunmaktadır. Tüp bebek genel yönetmeliği gereğince 35 yaş altındaki kadınlara 1 adet embriyo, 35 yaş ve üstü yaşta bulunan kadınlara da en fazla 2 adet embriyo yerleştirilebilir. Bunun nedeni ise çoklu gebeliklerden dolayı yaşanan sorunları ortadan kaldırmaktır. Hem anne hem de bebekler açısından çoğul gebelikler belli bir riski de beraberinde getirebilir.

embriyolar rahim içine nasıl yerleşir

Embriyolar rahim içine nasıl yerleşir ve aşamaları nelerdir?

Tüp bebek transfer işlemi, tüp bebek tedavisinde gelinen son aşamadır. Embriyo transferi işleminin ardından sabırlı ve sakince bekleme ve dinlenme süreci başlar. Bu aşama kolay olmasa da yaşanması gereken en sakin dönem olmalıdır.

Embriyoların transfer işlemi, yumurta toplanma işleminden 48 ila 72 saat sonra yapılır. Bu aşamada transfer yapılacak anne adayının idrara tam olarak sıkışmış olması beklenir. Embriyo transfer işlemi anne adayının canını yakacak şekilde ağrılı ya da acılı bir işlem değildir. Bu nedenle anestezi uygulanmasına ya da bölgenin uyuşturulmasına gerek yoktur. Ancak anne adayı eğer stres yaşıyorsa isteğe bağlı olarak, bölge uyuşturularak ya da hafif bir anestezi uygulanarak da işlemin yapılmasında sakınca yoktur. Embriyolar rahim içine bir katater yardımı ile iletilir. Bu işlem sırasında yönetmeliğe uygun şartlarda 1 ya da 2 embriyo rahim içine yerleştirilir.

Embriyo transfer işlemi sonrası nasıl geçer?

Embriyo transfer işlemi ardından, rahim içindeki dokuları güçlendirmek ve embriyoların rahime daha kolay tutunmasını sağlamak için anne adayına yaşına ve durumuna uygun şekilde hormon ilacı takviyesi verilir. Bu takviyeler iğne, fitil ya da krem şeklindedir. Takviyelere gebelik oluşmasından itibaren gebeliğin onuncu haftasına gelinene kadar devam ettirilir. Eğer gebelik meydana gelmezse, kanama başladığı zaman tedavi tamamen kesilir.

Embriyo transfer işlemi sonrasını takip eden 12. günde anne adayından kan alınır ve kanda gebelik testi yapılır. Kanda gebelik testi sonucu pozitif çıkarsa,  iki gün sonra bu test tekrar yapılır. Bu durum hamileliğin kesinleştirilmesi içindir.

Embriyo transfer işlemi sonrası dikkat!

Embriyo transfer işlemi ardından anne adayı normal hayatına dönebilir. Ancak  dikkat etmesi gerekenler tabii vardır. Transfer işlemi sonrasında ağır aktiviteler, yorucu spor ve uzun seyahatlerden 4 gün süre ile uzak durulması tavsiye edilir. Stres ve heyecandan uzak sakin bir dinlenme süresi faydalı olacaktır. Mümkün olduğunca uzanmak ve ayakları bir yastık yardımı ile havada tutarak dinlenmek ve sağlıklı beslenmek de önemlidir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız