Bir kadın ve bir erkeğin korunmasız olarak gerçekleştirdiği her cinsel birlikte gebeliğin oluşma ihtimali vardır. Ancak; bebek sahibi olma planlarının geleceğe ertelenmesi, gebelik durumunun sakıncalı olması, kişinin ailesini tamamlaması veya hiçbir zaman ebeveyn olunmak istenilmemesi gibi nedenlerden dolayı doğum kontrolü gerekmektedir.
Kontrasepsiyon olarak da bilinen doğum kontrolü, bebek sahibi olmak istenilmediği zamanlarda bu durumu önlemeye yardımcı olmaktadır.
Günümüzde, bireylerin kendi yaşam tarzlarına ve bütçelerine en uygun olanı seçmelerini sağlayacak birçok doğum kontrol yöntemi bulunmaktadır. Fakat her doğum kontrol tipinin birtakım avantajları ve dezavantajları vardır. Bu nedenle, bir doğum kontrol yöntemini tercih etmeden önce genellikle hekim desteği alınmalı ve bazı kriterler göz önünde bulundurulmalıdır.
Ereksiyon halindeki penise uyacak şekilde tasarlanmış kılıflardır. Genellikle lateksten yapılırlar, ancak poliizopren ve poliüretan gibi lateks olmayan materyallerde de üretilmektedir. Ejakülat anında spermler prezervatif içerisinde kalır ve vajinaya ulaşamazlar. Doğum kontrolü olarak kullanıldığında, hamileliği önlemede yaklaşık %87 oranında etkilidir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesinde etkin olan tek yöntem prezervatiftir. Kullanımının basit olması, maliyetinin az olması ve kolay temin edilebilmesi gibi avantajları mevcuttur.
Kalıcı bir doğum kontrol yöntemidir. Spermi, penisin dışına taşıyan tüplerin bloke edilmesiyle gerçekleşir.
Kadınlar için oldukça çeşitli doğum kontrol yöntemleri mevcuttur. En sık tercih edilen uygulamalar şöyledir:
Bakır ve plastikten imal edilen, sağlık kuruluşu tarafından kadının rahmine yerleştirilen küçük bir T şeklinde cihazlardır. Koruyuculuk süreleri 3 ile 10 yıl arasında değişebilir. Gebeliği önlemede %99 oranında etkilidir. Spiralin takıldığı ilk dönemlerde kramp veya lekelenme gibi yan etkiler görülebilir. Spiralin türüne göre adet döngüsü ve kanama miktarında değişiklikler oluşabilir.
Bir yumurtanın salınımını durdurur, servikal sıvıyı kalınlaştırır ve rahim iç duvarının yapısını değiştirerek hamileliği önler. Hapları her gün aynı saatte almak önemlidir. Düzenli ve doğru kullanımla koruyuculuğu %99 oranındadır. Birçok çeşitli maliyete sahip doğum kontrol hapı mevcuttur ve temin edilmesi kolaydır.
Spermlerin hareketliliğini bozan ve yumurtayı döllemelerini önleyen kimyasallardır. Köpük, krem, jel gibi farklı formlarda bulunabilir. Spermisitler, cinsel aktiviteden önce vajinanın derinliklerine yerleştirilmelidir. Koruma süresi oldukça kısıtlıdır. Genellikle prezervatif veya diyafram gibi yöntemlerinin koruyuculuğunu arttırmak için kullanılmaktadır. Tek kullanımı halinde koruyuculuk oranı %70’dir.
Cinsel aktiviteden önce serviks üzerine yerleştirilen lastik bir araçtır. Diyafram kullanımında rahime ulaşan açıklık bloke edilir ve sperm ile yumurta birleşemez. Her cinsel birliktelikten önce yerleştirilmesi gerektiği için kullanımı diğer yöntemlere oranla daha zordur.
Kalça içerisine enjekte edilen hormonal ilaçlar, doğum kontrol haplarında olduğu gibi yumurtaların salınımını önler ve servikal mukusun kalınlaşmasını sağlar. Enjeksiyonun türüne göre etkinliği 1 ile 3 ay arasında sürmektedir ve %94 oranında korumaktadır. Bir enjeksiyonla en az 1 ay korunma sağlanması avantajdır. Ancak; düzensiz kanama, kilo alımında değişiklik, cinsel istekte azalma gibi yan etkiler oluşabilir.
Kalıcı bir doğum kontrolü yöntemidir ve fallop tüplerinin cerrahi olarak bloke edilmesini içerir. Böylece yumurta ve sperm döllenmek üzere birleşemeyecektir.
Çocuk sahibi olmak istemeyen veya tıbbi bir nedenden dolayı hamile kalması riskli olan kadınlar için geliştirilmiş kalıcı doğum kontrol yöntemi, tüp bağlatma ameliyatı olarak bilinir. Kalıcı [...]
Spermisit nedir? Spermisit, spermin hücre zarını parçalayarak hamileliği önleyen bir doğum kontrol şeklidir. Sperm için toksik etki yaratan nonoksinol-9 adı verilen bir kimyasal içerir. Kimyasal, [...]
Doğum kontrol hapını içmeyi unutmak, gebelik konusunda risk almanız demektir. Doğum kontrol hapı düzenli olarak içilmesi gereken içeriğinde hormonlar bulunan gebelik önleyen bir haptır. Bu [...]
Doğum kontrol hapları, kadınlar açısından önemli olan östrojen ve progesteron hormonları içeren, kadınlarda olası bir gebeliği önlemeye yarayan günlük içilmesi gereken bir haptır. Her gün [...]