GyneFix Nedir?

GyneFix Nedir?

GyneFix Nedir?

gynefix

Aile planlama yöntemleri, üzerinde uzun incelemeler yapılarak geliştirmiş gebelik önleme amaçlı üretilen sistemlerdir. Kadınlarda gebeliği önlemek üzere kullanılan yöntemlerden biri de spiraldir. Her spiral aynı amaç dahilinde üretilse de, hepsi birbirinden farklı özellikler taşımaktadır. Gynefix de bu spiral türlerinden biridir.

Gynefix, gebeliğin önlenmesinde %99 oranının üzerinde etkili olan, beş yıllık bir etki süresine sahip rahim içi araçlardan yalnızca bir tanesidir. Bakırdan imal edilmiştir. En önemliliği farklığı, diğer spirallere oranla çok daha küçük boyutlarda olmasıdır. Spirallerin birçoğu adet kanamasını arttırması nedeniyle, özellikle adet dönemlerinde yoğun kanama yaşayan kadınlar tarafından tercih edilmez. Gynefix’in en büyük avantajı da, boyutunun küçük olması nedeniyle fazla kanamaya sebebiyet vermemesidir.

Gynefix neden tercih edilmelidir?

Gynefix, 4 küçük bakır halkanın sabitlendiği, yaklaşık 2 santimetre uzunluğunda, cerrahi amaçlarla kullanılan plastik bir ipten oluşur.   Serbest kalan bakır iyonları, sperm hücrelerini etkisiz hale getirerek olgunlaşmış durumdaki bir yumurtanın döllenmesini engeller. Plastik ipten üretilen kısmı çok esnek olduğu için, rahime mükemmel bir uyum sağlar. 5 yıl boyunca yüksek oranda koruma sağladığı için güvenilir olduğu da kanıtlanmıştır. Bu nedenden ötürü genellikle hiç doğum yapmamış kadınlara spiral takılması tavsiye edilmezken, Gynefix’te böyle bir durum söz konusu değildir. Herhangi bir hormon içermediği için de, adet döngüsünü etkileyecek etkisi bulunmamaktadır. İstenilen süre sonunda çıkarmaya karar verilirse, doğurganlık bu durumdan etkilenmeyecektir. Rahimden Gynefix’in çıkarılmasından hemen sonra doğurganlık aktif hale gelecektir.

Spiral türlerinin hepsi her durum için uygunluk sağlamayabilir. Ancak Gynefix öyle değildir. Miyomu olan, sigara kullanan, diyabet hastası olan, migreni olan, tansiyon problemi yaşayan kişilere dahi uygulanabilir. Diğer spirallerde olduğu gibi kayma, batma ve ağrı verme gibi olumsuz sonuçlara sebebiyet vermemektedir.

Doğum yapan kadınlara, doğumdan 3 ay sonra uygulanabilmektedir. Hiçbir hormon içermediğinden ötürü, emziren anneler için hiçbir sakıncası bulunmamaktadır.

Gynefix nasıl takılır?

Gynefix, diğer spirallerle aynı özellikte olmadığı için takılması daha farklıdır. Takacak olan sağlık personelin bunun eğitimini almış olması çok önemlidir.

Diğer rahim içi araçlarda olduğu gibi, Gynefix de adet döngüsünün ilk günleri içerisinde takılmalıdır. Genellikle işlem öncesinde hiçbir uyuşturma yöntemi kullanılmasa da, isteyen kişilere uygulanabilir veya ağrı kesici ilaç verilebilir.

Uygulama esnasında kadının muayene masasına uzanması istenir ve spekulum yardımıyla vajina açılır. Rahim ağzı da açılarak rahime ulaşılır, Gynefix buraya yerleştirilir ve sabitlenir. Dakikalar içerisinde başarılı bir şekilde işlem sonlanabilir.

Yerleştirdikten sonra, Gynefix’in uygun şekilde yerleştirilip yerleştirilmediğini kontrol etmek için ultrason görüntülemesi yapılmalıdır.

Gynefix fiyatı ne kadar?

Dünyada onlarca yıldır kullanan Gynefix, ülkemizde yeni kullanılmaya başlanmıştır. Bu nedenle diğer spirallere oranla daha pahalı bir uygulama olabilmektedir. Gynefix’in uygulanacağı sağlık merkezine göre fiyatlandırmada değişiklikler görülebilir. Bu nedenle en doğru fiyatlandırma bilgisini, sağlık hizmetini alacağınız kurumdan almanız doğru olacaktır.

Gynefix şikayetleri nelerdir?

GyneFix’in vücuda yerleşmesinden sonra, vücudun alışma süreci boyunca ilk birkaç gün boyunca vajinal kanama ve hafif ağrı oluşabilir. Ancak bu durum kısa süre içerisinde sonlanır.

GyneFix uygulaması sonrasında çok nadiren de olsa bakır alerjisi, vajina iltihabı, pelvik iltihaplanma, açıklanamayan vajinal kanama olabilir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız