Prezentasyon Ne Demek?
Prezentasyon, hekimlerin bebeğin doğum kanalından çıkarken pozisyonunu belirtmek için kullandığı tıbbi bir terimdir. Bebeğin prezentasyonu, doğum sürecinin nasıl ve ne zorlukta gelişebileceği hakkında bilgi vermektedir.
Fetüsün prezentasyon şekilleri nelerdir?
Hemen hemen tüm bebekler normal prezentasyon olarak bilinen konuma sahiptirler. En yaygın ve en güvenli kombinasyon; baş kısmının doğum kanalına doğru, yüz geriye dönük, vücut sağa veya sola doğru hafif açılı, boyun öne eğilmiş, kollar göğsün üzerinde katlanmış olanlardır.
Ancak tüm doğumların yaklaşık olarak %5’i malprezentasyon olarak bilinen prezentasyon kusurları ile gerçekleşmektir. En sık bilinen türleri ise yüz, makat ve yan prezentasyondur.
Doğumdan önce bebeğin prezentasyon durumunun belirlenmesi doğumun şeklini, epizyotominin gerekliliğini ve bebeği yeniden konumlandırılabilmesi gibi durumların planlanması için önemlidir.
Prezentasyon sefalik ne demek?
Bebeğin başının doğum kanalına doğru olması, sefalik olarak tanımlanmaktadır. Sağlıklı bir normal doğum için gerekli olan pozisyondur. Anne karnındaki bir fetüs, sefalik duruma genellikle gebeliğin 33.haftasından sonra geçmektedir. Aksi durumlarda vajinal doğumun oldukça zor geçmesi, hatta imkansız hale gelmesi yüksek bir olasıdır.
Prezentasyon makat ne demek?
Bir bebeğin 35 ile 36. gebelik haftasından önce makat pozisyonunda olması oldukça yaygındır. Ancak doğumun başlamasına rağmen bebeğin baş kısmının yukarıda olması makat prezentasyon olarak tanımlanır. Bu tür durumda bebeğin yeniden konumlandırılabilmesi mümkün değilse, bebeğin prezentasyonuna göre sezaryen gerekebilir.
Makat prezentasyon 3 farklı şekilde olabilmektedir.
- Tam makat: Bebek, doğum kanalı üzerinde oturma pozisyonundadır. Bacaklar vücudunun önünde ve ayaklar bağdaş şeklinde konumlanmıştır.
- Ayak makat: Bebeğin ayakları doğum kanalının üzerindedir. Böyle bir vajinal doğumda ilk çıkan organ ayaklar olacaktır.
- Ayaklar yukarıda: Bebek, doğum kanalına oturmuş şekildedir ancak vücut ve bacaklar V şeklinde konumlanmıştır. Yüz ile ayaklar aynı hizadadır.
Makat prezentasyona neden olan faktörler şöyle sıralanabilir:
- Rahimde çok az veya çok fazla amniyotik sıvı olması,
- Göbek kordonunun yeterli uzunlukta olmaması,
- Çoğul gebelik,
- Rahim fibroidlerinin bulunması,
- Rahmin düzensiz bir boyuta ve şekle sahip olması makat prezentasyona yol açabilir.
Prezentasyon transvers ne demek?
Bebeğin rahimde yan şekilde konumlanmasına transvers prezentasyon denir. Bebeğin karın, omuz veya sırt kısmı, doğum kanalına en yakın olan bölgedir. Normal doğumun mümkün olmadığı bu pozisyon için bebek yeniden konumlandırılabilir veya sezaryen doğum tercih edilebilir.
Okumanızda fayda var: Sezaryen Doğum Nedir, Nasıl Yapılır?
Yüz prezentasyon nedir?
Bebeğin baş kısmının doğum kanalına yakın olduğu, ancak yüz bölgesinin doğru bir şekilde konumlanmadığı durumlar yüz prezentasyonu olarak bilinmektedir.
En sık karşılaşılan türleri şunlardır:
- Alın prezentasyonu: Bebeğin alnı, doğum kanalı ile birleşiktir. Öncelikle kafanın geçmesi gereken kanaldan, yüz kısmı geçecektir.
- Kaş prezentasyonu: Alın pozisyonu ile benzer konumdadır. Yüzün kaş bölümü, doğum kanalına baş kısmından daha yakındır.
- Oksipito-posterior (OP): Bebeğin yüz kısmının, annenin karın kısmına doğru dönük olmasıdır. Normal bir doğum konumunda yüz, sırt bölümüne çevrilmiş olmalıdır.
Yüz prezentasyonunun varlığı, genellikle normal doğum yöntemine engel olmamaktadır. Bunun nedeni, birçok bebeğin doğum sancısı ile birlikte doğru konumu alabilmesidir. Ancak boynun geride, çene kısmının önde olması halinde sezaryene ihtiyaç duyulabilir.
Prezentasyon bozuklukları neye neden olur?
Bebeğin konumunun doğum esnasından önce saptanması hem annenin hem de bebeğin güvenliği açısından gereklidir. Doğru prezentasyona sahip olmayan bir bebeğin vajinal doğum ile dünyaya getirilmeye çalışılması hayati risklere yol açabilmektedir. Omuz distonisi ( omuzun doğum kanalından çıkarken takılması ), geçici ve kalıcı organ yaralanmaları, kanamalar ve vajinaya uygulanabilecek çok sayıda kesiler bu riskler arasında en sık görülenlerdir. Bu nedenle doğum öncesi muayeneyle birlikle, mutlaka prezentasyon durumu tespit edilmelidir.
Yorumlar