Doğumdan Sonra Adet Düzensizliği

Bir bebek sahibi olmak; vücudun işleyiş biçimi de dahil olmak üzere hayattaki birçok faktörü tamamen değiştirebilir. Doğum sonrasında fizyolojik, biyolojik ve psikolojik birçok değişimin yaşanması normaldir. Vücudun hormonal kimyası, yeni bir denge geliştirmeye ve sürdürmeye çalışırken; doğumdan sonrası adaptasyon sürecinde dalgalanmalar görülebilir. Bu dalgalanmalardan etkilenenlerden biri de adet döngüleridir. Doğumdan sonra adet düzensizliği, birçok kadının karşılaştığı durumlardan biridir.
Doğumdan sonra adet düzeni neden bozulur?
Hamilelik, doğal olarak hormon seviyelerini tamamıyla değiştirebilir. Doğum yaptıktan sonra, vücudun hormon düzeylerinin önceki haline dönmesi gerekir ve bu geçişin gerçekleşmesi zaman alabilir. Bu durumun en sık görülen yan etkilerinden biri amenore (hiç adet görememe) veya düzensiz adet döngüleridir.
Adet döngüleri, hamilelik, emzirme gibi birçok kadınsal faaliyeti düzenleyen iki temel hormon mevcuttur. Bunlar; östrojen ve progesterondur. Hamilelik döneminde yükselişe geçen bu hormonlar, hamileliğin sonlanmasıyla birlikte eski düzeylerine dönüş yaparlar. Fakat bu geçişin hangi sürede meydana geleceğini bilinmemektedir.
Ayrıca, anne doğum sonrasında bebeğini emziriyorsa; hormon seviyelerinin normale dönmesi daha uzun sürecektir. Emziren annelerde yaklaşık olarak 6 ay boyunca adet döngüsü oluşmaz. Hatta bazı kadınlar, bebeğini emzirmeyi sonlandırana dek adet kanaması yaşamamaktadır. Bunun nedeni de, emzirmeyle birlikte artan prolaktin hormonudur.
Adet kanamasının olmaması, düzenli bir yumurtlamanın olmadığı anlamına gelmemektedir. Bazı durumlarda sağlıklı bir döngü yaşanmasa dahi, yumurtlama ve hamile kalma mümkündür. Bu nedenle doğum sonrasında cinsel olarak aktif olan her kadın, korunmaya devam etmelidir.
Doğumdan sonra adet görmemek normal midir?
Adet döngüsü, hamilelik sırasında durur. Bir kadın doğum yaptıktan sonra, adet döngüsü aynı aralıkta veya hamilelikten önce olduğu gibi aynı süre içinde gerçekleşmeyebilir. Lohusalık dönemi vajinal kanamaların yoğun olduğu bir süreçtir ve bu sürecin bitiminden itibaren, çoğu kadın uzun bir süre adet görememektedir. Hormonal sistemlerin tamamen değiştiği bu dönem içerisinde, vücut sistemi bu duruma uyum sağlayana kadar adet döngülerinin oluşmaması normal kabul edilir. Özellikle emziren kadınlarda, adet kanamaları olmadan geçirilen süre daha uzun olacaktır.
Doğumdan sonra adet düzensizliği nasıl giderilebilir?
Adet dönemleri, doğum yaptıktan sonra tekrar başladığında bir zamanlar mevcut olan düzenden daha farklı seyredebilir. Şiddeti daha hafif veya ağır, süresi daha kısa veya uzun olabilir. Bu durum oldukça yaygın görülür.
Rahatsız edici, ağrılı, yoğun ve düzensiz adet dönemleri yaşanıyorsa birkaç önlem alınması gerekebilir:
- Hormon seviyesinin düzenlenmesi, adet döngüsünü de düzenli bir hale getirecektir. Bu nedenden dolayı, hormon seviyesini normale döndürmek için dengeli ve sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Dengeli bir diyet programı oluşturmak, meyve, sebze, tahıl, protein ve bol su tüketmek faydalı olacaktır.
- Düzenli egzersiz yapmak, vücudu stabil hormon seviyelerine geri getirme konusunda şaşırtıcı derecede etkilidir. Ağır egzersizler de adet düzensizliğine neden olacağı için, egzersizin düzeyi iyi ayarlanmalıdır.
- Emzirme döneminde hormon takviyesi olan ilaçlar kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar, adet sistemini düzenlemeye yardımcı olurken, emzirme için olumsuz etkilerde bulunabilir.
Doğumdan sonra adet ne zaman düzene girer?
Doğumdan sonraki ilk altı boyunca, lohusalık dönemi yaşanır. Bu süre içerisinde normal adet düzenine geri dönülme ihtimali yok denecek kadar azdır. Ayrıca kadın, prolaktin üretmek için yeterince emziriyorsa, adet düzensizliği daha uzun sürebilir. Tam olarak düzenli adet dönemlerinin ne zaman gerçekleşeceğini tahmin etmek mümkün değildir. Her kadınının vücut sistemi farklıdır ve adet döngüleri de buna göre düzenlenecektir.
Eğer emzirme söz konusu değilse ve doğumdan sonra doğum kontrol etkisi olan ilaç kullanımına başlandıysa, doğumdan sonra adet düzensizliği daha kısa sürede geçecektir.
Yorumlar