Sezaryen Doğum Nedir, Nasıl Yapılır?

Sezaryen Doğum Nedir, Nasıl Yapılır?

Sezaryen Doğum Nedir, Nasıl Yapılır?

sezaryen doğum

Sezaryen, bebeğin doğması için kullanılan bir ameliyat türüdür. Ameliyat esnasında, annenin karnına ve rahime kesi yapılarak bebeğin çıkarılması amaçlanır. Sezaryen, özellikle günümüzde daha çok rağbet gören bir doğum yöntemi haline gelmiştir. 1990’lı yılların başlarında yalnızca 7 gebelikten 1’i sezaryen ile sonlandırılmaktaydı. Bu oran günümüzde 3’te 1 olarak güncellenmiştir. Sezaryen doğum oranının artması, yükselen obezite ve diyabet, çoğul gebelikler ve gebelik yaşının artması gibi çeşitli faktörlerle ilişkilendirilmiştir.

İçeriğimizin devamında “sezaryen doğum nedir, nasıl yapılır, sezaryen doğum kaçıncı haftada yapılır?” gibi bilgilerin tamamını okuyabilirsiniz.

Sezaryen doğum niçin yapılır?

Sezaryen yöntemiyle yapılan doğumların birçoğu, gebelikten önce annede var olan rahatsızlıklar, gebelik esnasında yaşanan komplikasyonlar veya doğumun normal seyrinde ilerleyememesi neticesinde meydana gelmektedir.

Sezaryen gerekliliği olan durumları şöyle sıralayabiliriz:

  • Baş – pelvis oransızlığı:

Bebeğin başının veya vücudunun annenin pelvisinden güvenli bir şekilde geçemeyecek kadar büyük olduğu durumdur.

  • Çoğul gebelik:

İkiz doğumlar da vajinal yolla yapılabilir ancak bebek sayısı ikiden fazlaysa risklidir.

  • Plasenta previa:

Plasentanın rahim ağzına çok yakın bir şekilde konumlanmasıdır. Bu durumda plasenta, Bu durumda, serviks yoluyla bebeğin çıkışını bloke eder.

  • Bebeğin duruşu:

Bebeğin rahimdeki pozisyonu yataysa veya baş yukarıda duruyorsa normal doğum risklidir.

  • Doğumun ilerlememesi:

Normal doğum esnasında rahim ağzı genişlemeye başlamış ancak belirli bir noktadan sonra ilerleme sağlanamamışsa, bebeği riske atmamak için sezaryen gerekir.

  • Kordon problemleri:

Göbek kordonu bebeğin boynu / vücudu etrafında sarılı durumdaysa veya bebeğin başı ile annenin pelvisi arasına sıkışmışsa normal doğum risklidir.

  • Fetal stres:

Doğum sırasında bebeğin düzensiz kalp atışına neden olan sorunlar ortaya çıkmaya başlayabilir. Doktorunuz, bebeğin doğumu artık tolere edemeyeceğine ve sezaryen doğum yapmanız gerektiğine karar verebilir.

sezaryen doğum nasıl yapılır

Sezaryen doğum nasıl yapılır?

Sezaryen, bir doğum yöntemi de olsa; cerrahi operasyon olduğu için öncesinde birtakım hazırlıklar yapılır. Öncelikle operasyon sırasında karşılaşacak herhangi bir duruma karşı bazı testler uygulanır. Gebeye gerekli ilaçların ve takviyelerin verilmesi için damar yolu açılır. Bir süre tuvalet ihtiyacını gideremeyecek durumda olunacağı için genellikle mesane içerisinde sonda adı verilen bir kateter yerleştirilir. Ameliyat şartlarına uygun olarak hazırlanan gebe, ameliyathaneye alınır.

Sağlık durumu ve kişisel tercihler göz önüne alınarak anestezi yönteminin hangisi olduğuna karar verilir. Genel anestezide kadın tamamen uyutulur, epidural veya spinal anestezide ise bölgesel uyuşturma yapılır.

Anestezi işlemi de tamamlandıktan sonra operasyon başlar. Bikini çizgisi üzerinden deri üzerinde yatay bir kesi yapılır. Karın açıldıktan sonra rahimde aynı şekilde bir kesi yapılarak amniyotik keseye ulaşılır. Amniyotik kese yırtıldıktan sonra bebek rahminde çıkarılır, göbek kordonu kesilir ve plasenta çıkarılır. Bebek, gerekli sağlık muayenelerinin yapılması için bakım odasına alınır veya kişisel isteğe bağlı olmak üzere önce anneyle ten teması sağlanır.

Doğum tamamlandıktan sonra, annenin rahmine ve cilt üzerine yapılan kesiler dikişlerle onarılır ve sezaryen doğum böylece tamamlanmış olur.

Sezaryen doğum ne kadar sürer?

Operasyonun başlamasından sonra, bebeğin rahimden çıkarılışı çok kısa bir süre içerisinde tamamlanır. Yaklaşık olarak 15 – 20 dakika süren bu işlemden sonra, annenin kesilerinin dikiş aşaması başlar. Tüm bu sürecin tamamlanması genellikle 50 – 60 dakika arası sürmektedir.

Sezaryen doğum kaçıncı haftada yapılır?

Sezaryen doğumların birçoğu acil bir şekilde gerçekleştiği için, genellikle normal doğum sürecinin başlamasıyla eş değer bir zamanda yapılmaktadır. Planlı bir sezaryen yapılacaksa da, bebeğin gelişiminin tamamlandığı 40. haftaya kadar beklenmesi önerilir. 40. haftada gerçekleşmesi bir sağlık problemi yoksa sancıların gelmesi doğumun başlaması ile sezaryen yapılmasıdır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız