Hamilelikte Burun Kanaması

Hamilelikte Burun Kanaması

Hamilelikte Burun Kanaması

Gebelik sürecinde anne adayının vücudunda çok sayıda değişim ortaya çıkar. Bu dönemde anne adayı yaşadığı bazı rahatsızlıklardan dolayı endişe duyabilir. Hamilelikte burun kanamaları da yaygın şikayetler arasındadır. Burun kanamaları bu dönemde bir anda başlar. Bir anda burun kanaması sorunlarıyla karşılaşan kadınlar bu durumda büyük bir endişe duyabilir.

Hamilelik döneminde anne adayında kan hacmi ve basıncında artış yaşanması ya da burun içinde ödem oluşması kanama sorunlarını ortaya çıkarabilir. Burun kanamasının sıklığı herkeste farklı olabilir. Bazı kadınlarda birkaç defa görülebilirken bazı kadınlarda hamilelik boyunca ya da sık sık görülebilir.

Anne adaylarının bir anda ortaya çıkan burun kanamaları birkaç damla ya da şiddetli olarak yaşanabilir. Her ne kadar can sıkıcı olsa da hamilelik döneminde yaşanan burun kanamaları yaygın bir şikayettir.

Hamilelik döneminde yaşanan burun kanamalarının farklı sebepleri olabilir. Genel olarak bu şikayetler normal olsa da bazı durumlarda burun kanamalarını normal değerlendirmek yanlış olacaktır. Bu dönemde yaşanan burun kanamalarının altında yatan nedenlere bakmak gerekir.

Hamilelikte burun kanaması neden olur?

Hamilelik sürecinde bebeğin gelişimine paralel olarak anne adayının vücudunda kan basıncı da artmaktadır. Kan basıncının artmasına paralel olarak ince ve yüzeysel kan damarları bu durumdan olumsuz etkilenir. Sonuç olarak burun kanamaları ve varis gibi bazı sorunlar görülmeye başlar.

Gebelik döneminde ortaya çıkan basınç burun bölgesinin içinde yer alan ince damarları yırtarak kanamaya yol açabilir. Anne adaylarının burun mukozası kuru kalırsa da kanama olabilir. Ayrıca anne adaylarının şiddetli şekilde sümkürmesi ve ağzı burnu tutarak kendini sıkarak hapşırması gibi durumlar da burun kanamasına yol açabilir.

Hamilelikte burun kanaması zararlı mı?

Anne adayları gebelik döneminde çok hassas olurlar. Özellikle burun kanaması gibi şikayetler anne adaylarının endişelenmesine yol açabilir. Bu durumun bebek ve anne adayı için bir zararı olup olmadığı merak konusudur.

Anne adaylarının gebelik boyunca yaşadığı burun kanamaları hem kendileri hem de bebekler için zararlı değildir. Ancak her burun kanamasının da normal algılanmaması gerektiğini belirtelim. Normal olmayan bir durumdan şüphe eden anne adaylarının hemen doktora başvurması doğru olur.

Hamilelikteki burun kanaması üst solunum yolu enfeksiyonu, alerjik durumlar ya da polip oluşumu gibi durumlara bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Burun kanaması sorunları yaşadığınızda önlem alabilmek adına doktorunuza başvurun. Doktorunuz bu konuda gerekli tetkikleri yaparak sizi bilgilendirecektir.

Hamilelikte burun kanaması olursa ne yapılır?

Hamilelikte burun kanaması olursa ne yapılır?

Hamilelikte burun kanaması çok karşılaşılan bir şikayettir. Öncelikle burun kanaması yaşamaya başladıysanız oturarak ya da ayakta başınızı öne doğru eğin ve burun kökünüze doğru baskı uygulayarak bir süre bekleyin. Uzun süre beklemenize karşın kanama durmuyorsa doktorunuza görünebilirsiniz.

Burun kanamasında yapılan hatalardan biri uzanmak ya da başınızı geriye doğru yatırmaktır. Bu durum kanın geniz bölgesine kaçmasına, yutmanıza ya da midenizin bulanmasına yol açabilir. Burun kanaması sırasında burun kökünüze buz uygulayarak kan damarlarının büzüşmesini sağlayabilirsiniz. Bu durumda kanamanız azalacaktır.

Kanama devam ederken uzanırsanız kalbiniz ve burnunuz aynı seviyeye gelecektir. Ayrıca kan yutağınıza doğru aktığı için kan yutabilirsiniz. Buna bağlı olarak bulantı ya da kusma görülebilir. Bu da anne adaylarının istemediği bir durumdur.

Hamilelikte burun kanaması durduktan sonra anne adaylarının 10 saat kadar sümkürmemesi önerilmektedir. Burun kanamanızla birlikte olumsuz bir durumdan şüphe ederseniz erken tanı ve tedavi için hemen doktorunuza başvurun. Bu durumda çok endişelenmek kadar hiç endişelenmemek de yanlıştır.

Hamilelikte burun kanaması nasıl engellenir?

Hamilelikte burun kanamasını engelleyebilir ya da sıklığını azaltabilirsiniz. Bunun için öncelikle burun temizliği sırasında burundan şiddetli nefes alıp vermemek gerekir. Ayrıca hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatmanız kanamayı tetikleyebilir. Bunun yerine ellerinizi kullanarak geniz bölgenizin serbest kalmasını deneyebilirsiniz.

Kış aylarında bulunduğunuz ortam kuru olursa burun kanamanız tetiklenebilir. Bu yüzden anne adayları bulundukları ortamda ısıtıcıya bir kap su koyarak ya da buhar makinesi yardımıyla ortamdaki nem oranını arttırabilir.

Hamilelikte burun kanaması sorununun önüne geçebilmek için bağışıklık sistemini de güçlendirebilirsiniz. Damarlarınızın güçlenmesi için bol bol C vitamini takviyesi almanız doğru olacaktır. Doktorunuz vitamin takviyesi konusunda size önerilerde bulunacaktır. Burun ve geniz bölgesini nemli tutabilmek adına doktorunuzun da izniyle doğal deniz suyu spreyleri tercih edebilirsiniz.

Hamilelikte burun kanaması tedavisi

Hamilelikte burun kanaması tedavisi için öncelikle burun mukozasını nemli tutmak önerilir. Kuru olan burun mukozası kırılgan bir yapıya bürünür. Çok basit bir durumda dahi basınç artmasıyla birlikte mukozada yer alan damarlar çatlayarak kanamaya neden olabilir. Bunun için bulunduğunuz ortamı nemli tutmak doğru bir davranış olacaktır.

Üst solunum yolu rahatsızlığı geçiren kişilerden de uzak durmanız gerekir. Aktif bir burun kanamanız varsa parmaklarla burun kanatlarınıza kompresyon yapmanız yeterli olabilir. Evde aldığınız önlemlerle geçiremediğiniz burun kanamalarınızda kulak burun boğaz uzmanına görünmeniz gerekiyor.

Hamilelik döneminde tek taraflı bir burun kanaması da görülebilir. Bu durum sistematik bir rahatsızlık olarak algılanmamalıdır. Böyle bir durumda burun deliğini ilgilendiren bazı sorunlar olduğu düşünülmektedir.

Hamilelik döneminde burun kanaması birçok anne adayının şikayetidir. Ancak ilk görüldüğünde ya da önüne geçilemediği durumlarda bir uzmana başvurmak ve altta yatan nedenleri anlamak önemlidir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız