Hamilelikte Göğüs Ağrısı

Hamilelikte Göğüs Ağrısı

Hamilelikte Göğüs Ağrısı

hamilelikte göğüs ağrısı nedenleri

Hamilelikte göğüs ağrısı birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenlerin çoğu, vücudun gebelikte geçirdiği normal değişiklikler ile ilgilidir ve tehlikeli bir duruma sebebiyet vermemektedir. Bununla birlikte, bazı gebeliklerde göğüs ağrısı ciddi bir şeyin bir problemin işareti olabilir.

Hamilelikte göğüs ağrısı sebepleri nelerdir?

Göğüs ağrısının en yaygın sebeplerinden bazıları şunlardır:

  • Mide sorunları:

Sindirim problemleri, hazımsızlık, gaz veya belirli yiyecekler nedeniyle gerçekleşen mide ekşimesi ve mide yanması gibi rahatsızlıklar hamilelikte sıkça görülür. Progesteron hormonundaki artış mide ile ilgili sorunları tetikler. Özellikle mide borusunda biriken asit, göğüste ağrıya sebebiyet verebilir.

  • Hazımsızlık:

Hazımsızlık, göğüste gaz sıkıştığı zamanlarda meydana gelir. Bu sorun, uzun süre şiddetli ağrıya neden olabilir. Hazımsızlığı tetikleyen yiyeceklerden kaçınmak, özellikle hamileliğin ikinci yarısından sonra oldukça önemlidir.

  • Rahimin büyümesi:

Bebek büyüdükçe rahim ağırlaşır ve organlar rahime yer açmak için sıkışır. Kaburgaların veya diyaframın üzerinde oluşan basınç, göğüs ağrısını tetikleyebilir.

  • Stres:

Gebelik dönemindeki kadınlar duygusal bakımdan daha hassastır ve bu nedenle daha fazla stres hissedebilmektedir. Stres, kas gerginliğine neden olmanın yanı sıra göğüs ağrısına da neden olabilir.

  • Göğüslerin büyümesi:

Hamilelik ilerledikçe, göğüsler hacim ve ağırlık olarak artacaktır. Göğüs kafesine daha fazla ağırlık binmesi, ağrıyı meydana getirebilir.

Okumanızda fayda var: Hamilelikte Göğüslerde Meydana Gelen Değişimler

  • Astım:

Gebe kalmadan önce astım hastalığı mevcut olan kadınlarda, gebeliğin etkisiyle birlikte nefes alışı zorlaşır. Nefes güçlüğü, göğüs üzerinde ağrı yaratabilmektedir. Eğer astım problemi varsa, kullanılan ilaçların gebelik üzerinde olumsuz etki meydana getirmeyeceğinden emin olunmalıdır.

  • Kaburga kafesinin genişlemesi:

Hamilelik ilerledikçe göğüs kafesi genişler. Göğüsteki gerilme, kasların gerginleşmesi ve diyafram üzerindeki baskı ağrı oluşturabilir.

hamilelikte göğüs ağrısı

Hamilelikte göğüs ağrısı nasıl geçer?

Göğüs ağrısının tedavi edilebilmesi için, öncelikle problemin ortaya çıkış nedenini bulmak önemlidir. Genellikle beslenme ve yaşam tarzında yapılan küçük değişimler, göğüs ağrısını hafifletmek için faydalı olabilir.

  • Küçük porsiyonlardan oluşan öğünler oluşturmak,
  • Baş ve omuzları destekleyen yastıklar tercih etmek,
  • Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak,
  • Alkol ve sigaradan kaçınmak,
  • Bel ve göğüs çevresini sıkan giysiler giymemek,
  • Stresten uzak durmak,
  • Vücuda esneklik kazandırmak için egzersiz yapmak hamilelikte göğüs ağrısını giderebilmektedir.

Hamilelikte göğüs ağrısı tehlikeli olabilir mi?

Hamilelik sırasında göğüs ağrısı normal iken, bazı ağrı türleri daha ciddi problemlere işaret edebilir:

  • Derin ven trombozu:

Tromboz, bir damar veya bir arterde görülen bir kan pıhtılarının tıbbi terimidir. Derin ven trombozu (DVT) vakalarında pıhtı, bacakta veya pelvisteki bir damarda oluşur. Böyle bir durumda pıhtılaşma akciğerlere sıkışabilir ve akciğer embolisi olarak bilinen yaşamı tehdit eden bir hastalığa neden olabilir. Sigara kullanımı, obezite, kalp hastalıkları ve 35 yaşın üzerinde olmak derin ven trombozunu tetikleyebilir.

  • Koroner kalp hastalığı:

Damarlardaki plak birikimi kan akışını kısıtladığında ortaya çıkar. Bu durum, gebe kadınlarda göğüs ağrısına neden olabilir. Kalp krizine sebep olabilen koroner kalp hastalığı riski, fazla kilolu kişilerde daha sık görülür.

  • Kalp krizi:

Kalp krizinin birincil belirtisi göğsün ortasında ağrıdır. Diğer belirtiler arasında baş dönmesi, nefes almada zorluk ve bacaklarda uyuşma bulunur.

  • Konjenital kalp hastalığı:

Kalp hastalıkları belirtileri, gebe kadınlar arasında normalden daha yaygındır. Doğuştan gelen ancak herhangi bir belirti vermeden ilerleyen kalp rahatsızlıkları, gebelik esnasında daha fazla rahatsızlık verebileceği için daha hızlı teşhis edilebilir. Özellikle 35 yaşın üzerindeki kadınların, gebelikten önce detaylı kalp tetkikleri yapması istenir.

Hamilelikte göğüs ağrısı eşliğinde nefes darlığı, şiddetli öksürük, yüksek ateş, baş dönmesi, soğuk terleme gibi belirtiler mevcutsa vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız