Hamilelikte Kahverengi Akıntı
Hamilelik süreci, hassas bir dönemdir ve herhangi bir aksaklığın yaşanması endişeye sebebiyet vermektedir. Kahverengi vajinal bir akıntı da, çoğu hamile için ürkütücüdür. Ancak bu durum, çoğu zaman normal seyrin parçası sayılmaktadır.
Hamilelikte kahverengi akıntı gebe kadınların yaklaşık olarak %20’den fazlası tarafından yaşanılan yaygın bir durumdur. Hamilelik boyunca farklı zamanlarda, farklı şekillerde vajinal akıntılar yaşanabilmektedir. Kahverengi akıntı da genellikle rahimde kalan ve lekelenme şeklinde dışarı atılan eski bir kan olarak nitelendirilse de, şiddetli ve yoğun olması durumunda ciddiye alınması gerekir.
Kahverengi akıntı hamilelik belirtisi mi?
Kahverengimsi akıntı veya lekelenme, hamileliğin en erken belirtilerinden biri kabul edilir. Döllenmeden sonra gebeliğin ilk birkaç haftasında, embriyonun rahime yerleşmesi esnasında ortaya çıkar. Erken gebelikte vajinal kanama çok yaygındır ve tüm gebeliklerin neredeyse %25’inde gerçekleşir. Gebeliğin ilk zamanlarında görülen kahverengi akıntı, sağlıklı bir bebeğin işaretçisidir.
Kahverengi akıntının nedenleri nelerdir?
Kahverengi akıntıyı meydana getiren normal durumlar şöyle sıralanabilir:
-
İmplantasyon:
Erken haftalarda, döllenmiş yumurtanın implantasyonu sırasında kahverengi akıntı gelebilir.
-
Cinsel ilişki ve tıbbi muayeneler:
Hamilelik sırasında rahim ağzı ve vajinada kan akışı artar. Ayrıca hormonal değişikliklere bağlı olarak hassasiyet de çoğalır. Vajinal muayene veya cinsel ilişki esnasında bu nedenle birtakım lekelenmeler görülmesi doğaldır.
-
Doğum nişanı:
Doğum başlamadan önce, rahim ağzını kapatan mukoza tıkaç vajina yoluyla dışarı atılır. Genellikle kahverengi bir kan pıhtısı şeklinde olan bu durum, doğumun habercisidir.
Hamilelikte kahverengi akıntı tehlikeli mi?
Hijyenik ped ihtiyacı duyulacak kadar olan şiddetli lekelenmeler, bir doktora danışılması gerektiğini gösterir. Ağrı, kramp, ateş ile birlikte gelen kötü kokulu bir akıntı, vajinal enfeksiyona işaret edebilir. Cinsel ilişkiden ya da tıbbi muayeneden bir hafta sonra devam eden akıntı da enfeksiyonun bir belirtisi olabilir. Baş dönmesi, şiddetli ağrı ve abdominal krampların eşlik ettiği akıntılarda da hızlı bir şekilde müdahale yapılmalıdır.
Kahverengi akıntıya neden olacak riskli durumlar şunlardır:
-
Molar gebelik:
Molar gebelik, yumurta ve spermin döllenmesi esnasında meydana gelen birtakım sorunlar esnasında gerçekleşir. Rahim içinde anormal dokunun büyümesine yol açan genetik bir hatanın sonucudur. Molar gebelikler, her 1000 gebelikten 1’inde görülebilir. Rahimde büyüyen dokuların vücuttan atılmaya başlaması esnasında kahverengi akıntı veya kanama oluşacaktır.
-
Ektopik gebelik:
Kahvemsi akıntı, döllenmiş yumurtanın rahimin dışında, çoğunlukla fallop tüplerinde, bazen de rahim yerine karnın diğer bölgelerine yerleştiğini gösteren bir belirtidir. Tipik olarak akıntıya baş dönmesi, bayılma, baş ağrısı ve pelviste kramp gibi belirtiler eşlik eder.
-
Düşük:
Embriyonun rahime sağlam bir şekilde tutunamaması durumunda yaşamsal fonksiyonları düşük yoluyla sonlanır. Düşüğün ilk belirtilerinden biri kahverengi akıntı veya kanamadır.
-
Servikal polip:
Servikal bir polip, rahim ağzı üzerinde oluşan bir büyümedir. Kahverengimsi akıntı da östrojen seviyelerine bağlı olarak gelişen poliplerin, hamilelik sırasında kanama olasılığının yüksek olduğu durumdan kaynaklanır; http://www.havvaagargun.com/polip-nedir-belirtileri-nelerdir/
Hamilelikte kahverengi akıntı ne zaman olur?
Kahverengi akıntı, gebeliğin en erken dönemlerinde gerçekleşebildiği gibi; doğuma en yakın zamanda da gerçekleşebilmektedir.
Hamilelikte kahverengi akıntı ne kadar sürer?
Akıntının miktarı ve ne kadar süreceği, gerçekleşme nedenine bağlı olarak değişir. Riskli olmayan nedenlerden dolayı oluşan akıntı genellikle çok kısa süreli ve az miktardadır. Şiddetli ve uzun süreli bir akıntı yaşanıyorsa, beraberinde ağrı ya da rahatsızlıklar yaşanması durumunda yardım alınmalıdır.
İstenmeyen durumlarla karşılaşmamak için hamilelikte sağlık durumu kişinin kendisi tarafından dikkatle izlenmeli, ağırlık kaldırılmamalı, dinlenmeye zaman ayırılmalı, düzenli beslenilmeli ve stresten uzak durulmalıdır. Hamilelikte kahverengi akıntı çoğu zaman zararsız olsa da, gereken hassasiyet gösterilmelidir.
Yorumlar