Kimyasal Gebelik Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Kimyasal gebelik; döllenmiş bir yumurtanın rahime doğru bir şekilde yerleşememesi halinde, genellikle hamileliğin beşinci haftasından önce gerçekleşen erken bir düşüktür. Ortalama olarak, gebeliklerin yaklaşık %20’si düşük ile sonuçlanmaktadır ve bu düşüklerin %75’inin nedeninin kimyasal gebelik olduğu söylenebilir.
Kimyasal gebelik nasıl anlaşılır?
Kimyasal gebelik, gebelik testinin pozitif olduğu ancak ultrason taraması esnasında rahimde herhangi bir şey görülmeden düşük yaşanan bir hamilelik türüdür. Bu nedenle, hamile olunduğuna dair tek kanıt, hamilelik testinin pozitif olmasına yol açan kimyasal reaksiyondur. Aynı zamanda çok erken bir düşük olarak da bilinen bu durumda yumurta döllenmiş, rahime yerleştirilmiş, ancak bir sebepten dolayı büyümeye devam edememiştir.
Kimyasal gebeliğin varlığını öğrenmenin tek yolu, pozitif bir gebelik testi sonrasında yapılan ultrason taramasının olumlu sonuçlanmamasıdır. İki gün arayla yapılacak kan testleri, düşük hCG seviyelerini ortaya çıkarabilir. Son derece hassas olan ev tipi gebelik testlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte, günümüzde daha fazla kimyasal gebelik saptanabilmektedir.
Kimyasal gebelik nedenleri nelerdir?
Kromozomlar, genleri taşıyan hücrelerin içindeki yapılardır. Normal hücreler, spermden gelen 23 ve yumurtadan gelen 23 kromozoma sahiptir. Fakat bir yumurta veya sperm çok fazla veya çok az kromozom içeriyorsa, embriyo kromozom anormalliği ile sarılır ve normal gelişemez. Bu durum bazen kimyasal bir hamilelikle sona erer. Erken gebelik kayıplarının yaklaşık yarısı embriyonun kromozom sayımıyla ilgili bir sorun olduğu, rastlantısal bir olaydan kaynaklanmaktadır.
Kimyasal gebeliğe neden olabilecek diğer faktörler şunlardır:
- Frengi, toksoplazma veya klamidya gibi ciddi enfeksiyonlar,
- Anormal hormon seviyeleri,
- Rahimin ince veya yetersiz iç duvarına sahip olması,
- Rahim dışında implantasyon,
- 35 yaşın üzerinde olunması,
- Kan pıhtılaşması ve tiroid bozuklukları.
Kimyasal gebelik belirtileri nelerdir?
Çoğu durumda, kadınlarda kimyasal hamilelik belirtileri görülmemektedir. Hatta kimyasal gebelik yaşayan kadınların birçoğu hamile olduğunu dahi bilmemektedir. Bazı durumlarda karın krampları ve hafif bir lekelenme görülebilir, ancak hamilelik hormon seviyeleri çok düşük olduğu için genellikle yorgunluk veya mide bulantısı gibi gebelik belirtileri yoktur. Adet döngüleri tipik olarak bir hafta kadar geç olur ve normalden biraz daha ağır geçebilir.
Kimyasal gebelikte hCG değerleri neyi ifade eder?
Gebelik hormonu olan hCG, sağlıklı bir gebelik esnasında her gün düzenli olarak artacaktır. Kimyasal gebelikte ise, öncelikle yükselmiş olan hCG hormonu düşüşe geçmeye başlar. Bu hormonun düşmesi, hamileliğin sonlanıyor olmasına işaret eder.
Kimyasal gebelik sonrası hamilelik mümkün müdür?
Kimyasal hamilelik deneyimi yaşayan bir kadının, daha sonra hamile kalması olanaklıdır. Biyolojik yönden bakıldığında, bir kadın kimyasal hamilelik yaşamış olsa dahi sağlıklı bir doğurganlığının olduğu söylenebilir.
Kimyasal gebelik geçiren bir kadın, yaklaşık olarak iki hafta sonra tekrar yumurtlayabilir ve hamile kalabilir. Ancak her türlü ihtimale karşı hekimler, bir adet döngüsünün daha geçmiş olmasını tavsiye etmektedir. Bu tür bir hamilelikten sonra gebe kalmayı engelleyecek herhangi bir tıbbi neden olmayacaktır.
Kimyasal gebelik yaşayanlar nelere dikkat etmelidir?
Çok erken gebelik kayıpları genellikle tıbbi müdahale gerektirmez. Ancak keskin ve şiddetli bir ağrı, sıra dışı vajinal kanama, güçsüzlük, baş dönmesi, bayılma gibi problemler yaşanıyorsa hekime başvurulması gerekebilir.
Genellikle bir veya iki kimyasal gebelik yaşanması, altta yatan bir problemin belirtisi değildir. Ancak üst üste üç kimyasal hamilelik yaşandıysa, bunlara neden olabilecek tıbbi sorunları araştırmak için testler yapmak gerekebilir. Eğer hamileliğin erken dönemlerinde yaşanan bir sağlık sorunu kimyasal gebeliğe yol açıyorsa, sağlıklı bir bebeğe kavuşmak için tedavi olmak şarttır.
Yorumlar