Kimyasal Gebelik Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Kimyasal Gebelik Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Kimyasal Gebelik Nedir, Belirtileri Nelerdir?

kimyasal gebelik

Kimyasal gebelik; döllenmiş bir yumurtanın rahime doğru bir şekilde yerleşememesi halinde, genellikle hamileliğin beşinci haftasından önce gerçekleşen erken bir düşüktür. Ortalama olarak, gebeliklerin yaklaşık %20’si düşük ile sonuçlanmaktadır ve bu düşüklerin %75’inin nedeninin kimyasal gebelik olduğu söylenebilir.

Kimyasal gebelik nasıl anlaşılır?

Kimyasal gebelik, gebelik testinin pozitif olduğu ancak ultrason taraması esnasında rahimde herhangi bir şey görülmeden düşük yaşanan bir hamilelik türüdür. Bu nedenle, hamile olunduğuna dair tek kanıt, hamilelik testinin pozitif olmasına yol açan kimyasal reaksiyondur. Aynı zamanda çok erken bir düşük olarak da bilinen bu durumda yumurta döllenmiş, rahime yerleştirilmiş, ancak bir sebepten dolayı büyümeye devam edememiştir.

Kimyasal gebeliğin varlığını öğrenmenin tek yolu, pozitif bir gebelik testi sonrasında yapılan ultrason taramasının olumlu sonuçlanmamasıdır. İki gün arayla yapılacak kan testleri, düşük hCG seviyelerini ortaya çıkarabilir. Son derece hassas olan ev tipi gebelik testlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte, günümüzde daha fazla kimyasal gebelik saptanabilmektedir.

Kimyasal gebelik nedenleri nelerdir?

Kromozomlar, genleri taşıyan hücrelerin içindeki yapılardır. Normal hücreler, spermden gelen 23 ve yumurtadan gelen 23 kromozoma sahiptir. Fakat bir yumurta veya sperm çok fazla veya çok az kromozom içeriyorsa, embriyo kromozom anormalliği ile sarılır ve normal gelişemez. Bu durum bazen kimyasal bir hamilelikle sona erer. Erken gebelik kayıplarının yaklaşık yarısı embriyonun kromozom sayımıyla ilgili bir sorun olduğu, rastlantısal bir olaydan kaynaklanmaktadır.

kimyasal gebelik belirtileri

Kimyasal gebeliğe neden olabilecek diğer faktörler şunlardır:

  • Frengi, toksoplazma veya klamidya gibi ciddi enfeksiyonlar,
  • Anormal hormon seviyeleri,
  • Rahimin ince veya yetersiz iç duvarına sahip olması,
  • Rahim dışında implantasyon,
  • 35 yaşın üzerinde olunması,
  • Kan pıhtılaşması ve tiroid bozuklukları.

Kimyasal gebelik belirtileri nelerdir?

Çoğu durumda, kadınlarda kimyasal hamilelik belirtileri görülmemektedir. Hatta kimyasal gebelik yaşayan kadınların birçoğu hamile olduğunu dahi bilmemektedir.  Bazı durumlarda karın krampları ve hafif bir lekelenme görülebilir, ancak hamilelik hormon seviyeleri çok düşük olduğu için genellikle yorgunluk veya mide bulantısı gibi gebelik belirtileri yoktur. Adet döngüleri tipik olarak bir hafta kadar geç olur ve normalden biraz daha ağır geçebilir.

Kimyasal gebelikte hCG değerleri neyi ifade eder?

Gebelik hormonu olan hCG, sağlıklı bir gebelik esnasında her gün düzenli olarak artacaktır. Kimyasal gebelikte ise, öncelikle yükselmiş olan hCG hormonu düşüşe geçmeye başlar. Bu hormonun düşmesi, hamileliğin sonlanıyor olmasına işaret eder.

kimyasal gebelik sonrası hamilelik

Kimyasal gebelik sonrası hamilelik mümkün müdür?

Kimyasal hamilelik deneyimi yaşayan bir kadının, daha sonra hamile kalması olanaklıdır. Biyolojik yönden bakıldığında, bir kadın kimyasal hamilelik yaşamış olsa dahi sağlıklı bir doğurganlığının olduğu söylenebilir.

Kimyasal gebelik geçiren bir kadın, yaklaşık olarak iki hafta sonra tekrar yumurtlayabilir ve hamile kalabilir. Ancak her türlü ihtimale karşı hekimler, bir adet döngüsünün daha geçmiş olmasını tavsiye etmektedir. Bu tür bir hamilelikten sonra gebe kalmayı engelleyecek herhangi bir tıbbi neden olmayacaktır.

Kimyasal gebelik yaşayanlar nelere dikkat etmelidir?

Çok erken gebelik kayıpları genellikle tıbbi müdahale gerektirmez. Ancak keskin ve şiddetli bir ağrı, sıra dışı vajinal kanama, güçsüzlük, baş dönmesi, bayılma gibi problemler yaşanıyorsa hekime başvurulması gerekebilir.

Genellikle bir veya iki kimyasal gebelik yaşanması, altta yatan bir problemin belirtisi değildir. Ancak üst üste üç kimyasal hamilelik yaşandıysa, bunlara neden olabilecek tıbbi sorunları araştırmak için testler yapmak gerekebilir. Eğer hamileliğin erken dönemlerinde yaşanan bir sağlık sorunu kimyasal gebeliğe yol açıyorsa, sağlıklı bir bebeğe kavuşmak için tedavi olmak şarttır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

  • Fahriye Dağ

    Hocam mrb.ben 16 yıldır çocuğum olmuyır eşim Azosperm.Bu ay hcg hormonum normalde sürekli 0.5 ıken bu ay 3.20 çıkması gebelik olma belirtisi gösterirmi kimyasal türü.Hcg neden vurden yukselmiş olabilir prolsktınde 24 lerde iken 13’e düşmüştü hormonların böyle olması bi hastsl7k belirtisi olurmu

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      3,20 gebelik için yeterli bir sonuç değil gebe değilsiniz. Prolaktin için 13 normal bir değer.

  • Ayça Kaya

    Merhaba hocam öncelikle hayırlı günler benim özel günüm normalde 3 marttı olmadı aynı tarihlerde bir doktor ( dahiliye) randevum vardı genel rutin kontrol için gittim idrar ve kan testi verdim sonuçlarım tamamıyla temiz çıktı gebelik gibi bir durumda söz konusu olmadı neyse 10 Mart gibi Özel günüm geciktiği için gebelik testi yaptım birer gün ikişer gün arayla sonuç negatif çıktı iki gün önce de test yaptım yine çok silik bir ikinci çizgi çıktı bu konuda kafam çok karıştı açıkçası bazı yerlerde kimyasal gebelik olabilir deniliyor bazıları da hamile olunabilir deniliyor test yapıyorum ama sürekli çok silik çizgi çıkıyor özel günüm de olmadı ne yapmalıyım lütfen yardımcı olabilir misiniz

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Adetiniz yaklaşık 20 günden fazla gecikmiş. Bir kan testi yaptırıp gebelik var mı baktırın. Gebelik olsun ya da olması muayene olun. gebelik varsa durumunu değerlendirmek yoksa neden bu kadar uzadığını öğrenmek için.

  • Sevim gündüz

    Merhaba,
    Ben bir düşük geçirdim düşük başlangıcından bir ay sonrasında yeni bir kanama başladı, doktor bunun adet kanaması olduğunu söyledi. Fakat kanama 10 günden fazla devam ettiği için kontrole gittim ve kontrolde bir sıkıntı olmadığını vücut alışmaya çalıştığını söylediler. Şu anda ise 20 günü geçti hâlâ devam ediyor. Bu normal bir durum müdür?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Bu normal bir urum değil kanama hala devam ediyorsa doktorunuz ile iletişime geçen. Muayene ile herhangi bir parçanın almadığından emin olunur.

  • Sude can

    Hocam ben 22 yaşındayım birdane cocugum var 1bucuk yasında bikere tek aylık enjeksiyon igne vuruldum ama 2 aydır yogun bir şekilde kanamam var igneyi biraktım ama bi türlü kanamam durmuyor ne yapmam lazım

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Mutlaka muayene olmanızı öneririm.

Bir yorum yazınız