Yumurta Toplama İşleminden Sonra Yapılması Gerekenler
Yumurta toplama işlemi, yumurtaların (oositlerin) döllendirme amacıyla kadından çıkarıldığı cerrahi prosedürü tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Toplanan yumurtalar, laboratuvarda ortamında embriyo oluşturmak üzere kullanılabilir veya gelecekte kullanılmak üzere dondurulmak için saklanabilir.
Yumurtanın toplanma aşaması, tüp bebek tedavisine başlayan kadınlar için büyük bir merak konusudur. İçeriğimizin devamında yumurta toplama işleminin işleyişi ve yumurta toplama işleminden sonra yapılması gerekenler hakkında tüm bilgileri bulabilirsiniz.
Başlamadan önce bu içeriğe bakmanızda fayda var: Yumurta Toplama İşlemi Nedir, Ne Kadar Sürer?
Yumurta toplama işlemi nasıl gerçekleşir?
Yumurta toplama aşaması, tüp bebek prosedürünün dönüm noktalarından biridir. Daha iyi yumurta hücreleri elde edebilmek için yaklaşık bir ay boyunca kadınların birtakım ilaçlar kullanması ve düzenli olarak tetkiklerden geçmesi gerekir. Yumurtanın kalitesi, her zaman için miktardan daha önemlidir. Yumurtaların istenilen olgunluğa ulaşmasıyla birlikte işlem başlatılır.
Yumurta toplama işleminde, ağrı hissi oluşturabilen bir uygulama olduğu için genellikle hafif sedasyon kullanılarak ağrı hissinin azaltılması amaçlanır. Hastanın kişisel tercihlerine bağlı olarak anestezi türünde değişmeler yaşanabilir. Anestezi gerçekleştikten sonra, hekim tarafından bölgeyi uyuşturmak için vajinanın duvarına, rahim ağzının yakınına lokal anestezi enjekte edilebilir. Rehberlik amacıyla bir ultrason aleti de uygulamaya eşlik eder. İğne, öncelikle vajina duvarını aşar ve her bir folikülden geçirilerek yumurta hücrelerini toplar.
Yumurta toplama işlemi sonrası ağrı olur mu?
Prosedürden hemen sonra biraz halsiz hissedilmesi normaldir. Anestezinin etkisi geçtikten adet döneminde gerçekleşen ağrı ve kramplara benzer rahatsızlıklar oluşabilir. Bu rahatsızlığı hafifletmek için karın bölgesine sıcak kompres uygulanabilir veya hafif bir ağrı kesici yapılabilir. Bazı durumlarda hastalar, mide bulantısı da hissedebilirler. Küçük porsiyonlarda, sade bir şeyler atıştırmak ve dinlenmek daha iyi hissettirecektir.
Yumurta toplama işlemi sonrası kanama gerçekleşir mi?
Bazı işlemlerde lekelenme veya hafif kanamanın gerçekleşmesi normal kabul edilir. Böyle durumlarda hijyenik ped kullanılmalı, tampondan kaçınılmalıdır. Tampon, yara bölgesinin iyileşmesine negatif etki sağlar ve enfeksiyon oluşturabilir.
Yumurta toplama işleminden sonra cinsel ilişki mümkün mü?
Bu işlemden sonra vajinal enfeksiyonu önlemek için bir süre cinsel ilişkiden kaçınılması gerekir. Ayrıca tüp bebek aşaması esnasında kullanılan hormon ilaçları da cinsel ilişkiyi zor ve ağrılı bir hale getirebilir. Uygun şartlar altında tüp bebek uygulaması esnasında cinsellik yaşanabilir. Fakat öncelik, işlemin başarılı olabilmesi ve kişinin kendini hem fiziksel hem de duygusal olarak hazır hissetmesidir.
Yumurta toplama işleminden sonra yapılması gerekenler nelerdir?
Yumurta toplama işlemi, tüp bebek yönteminin en zorlu aşaması olarak kabul edilir. Uygulanma şekli ve sonrası itibariyle hassasiyet gerektirir. İşlemden sonra dikkat edilmesi gerekenler şöyledir:
- İşlem bittikten sonra, kadın kendini iyi hissedene dek sağlık merkezinde dinlenmelidir.
- Anestezi alınması sebebiyle, kişinin gün içerisinde araba kullanması tavsiye edilmez.
- Yeteri kadar dinlendikten sonra herhangi bir problem olmaması durumunda günlük yaşantıya devam edilebilir.
- Karın bölgesinde artan şişlik, şiddetli kramplar, 38 derecenin üzerinde ateş, kusma, titreme, idrar yapılamaması, idrarda kan görülmesi gibi problemler; yumurta toplama işleminin yan etkilerinden olabilir. Bu durumların yaşanması halinde mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
- Vücudun kendini daha hızlı toparlayabilmesi adına bol miktarda su tüketilmelidir.
- Yumurta toplama işleminden sonra yapılması gerekenler hakkında, işlem sonrası hekim tarafından verilen direktiflere mutlaka uyulmalıdır.
İlginizi çekebilir: Tüp Bebek Nedir, Nasıl Yapılır?
Yumurta toplama işleminden sonra kullanılan ilaçlar nelerdir?
Yumurta toplama işleminden önce kullanılması önerilen ilaçlara, işlem sonrasında da genellikle devam edilmelidir. Ayrıca ağrıların azaltılması için ağrı kesici ve rahimi embriyoya hazırlamak için bazı hormon takviyeleri de verilebilir. Tüp bebek döngüsünün hiçbir aşamasında, doktor önerisi dışında olan ilaçlar kullanılmamalıdır.
Yorumlar