Adet Sancısına Bitkisel Çözüm

Adet Sancısına Bitkisel Çözüm

Adet Sancısına Bitkisel Çözüm

Adet sancısı çoğu kadında adet kanamasının başlayacağına yönelik belirti olarak nitelendirilir.  Genellikle adet dönemi içinde kadınlarda ilk gün ağrının şiddeti çok yüksek olabilir. Adet sancısı şiddeti kanama dönemi içinde gün geçtikçe azalmaktadır.

Bazı kadınlarda adet sancısı sürekli olarak dayanılamayacak şekilde olabilir. Adet sancısı günlük hayatı ve sosyal aktiviteleri etkileyecek düzeyde olduğunda belirli önlemler alınması gerekir. Kadınlar genellikle adet sancısına bitkisel çözüm aramaktadır.

Kadınlar adet dönemi içinde ne kadar şiddetli ağrı yaşasalar da genellikle ağrı kesici kullanmaktan kaçınırlar. Bunun yerine adet sancısı için bitkisel çözüm arayışı içine girerler. Adet döneminin yaklaşmasına karşın şiddetli ağrılar yaşamak istemeyenler için bitkisel çözümler çok yardımcı olacaktır.

Bazı kadınlarda özellikle kış aylarında adet sancısının daha fazla arttığı gözlemlenmektedir.

Adet sancısına bitkisel çözümler nelerdir?

Tarçınlı süt

Tarçınlı sütün içinde yer alan yüksek miktardaki kalsiyum kadınların yaşadığı krampların ortadan kalkmasını sağlar. Adet sancısı içinde her sabah tarçınlı ılık süt tüketildiğinde hem adet sancısı şikayetleri ortadan kalkar hem de tatlı krizi de bitkisel yollarla bastırılabilir.

Ananas

Ananas adet dönemi içinde yaşanan krampların ortadan kaldırılmasında en etkili besinler arasında yer almaktadır. Adet dönemi içinde düzenli olarak sulu yapısı ve tadıyla ananas tüketildiğinde adet dönemi şikayetleri azalmaktadır. Ayrıca  adet kanamasına bağlı şişlikler de ortadan kalkacaktır.

Keten tohumu

Adet sancısı şikayetlerinde dindirici etkisi en yüksek olan besinlerden biri de keten tohumudur.  Bu besin progesteron hormonunun seviyesini dengelemede çok etkilidir.  Adet sancısı başladığında kadınlar bir yemek kaşığı keten tohumu tükettiğinde adet ağrıları ortadan kalkacaktır. Keten tohumu yoğurtla birlikte tüketilebilir.

Papatya çayı

Adet sancısında papatya çayı tüketimi rahatlatıcı bir bitki çayıdır. Bu çay uykusuzluk yanında adet sancısını da düzenleyici etkiye sahiptir.  Papatya çayında yer alan inflamatuar özelliği adet sancısı için bitkisel çözüm için kullanılabilir.

Rezene çayı

Adet sancısına bitkisel çözüm seçenekleri arasında rezene çayı çok tercih edilmektedir. Adet dönemi içinde konforunu kaybetmek istemeyen kadınlar mutlaka bir bardak su içine bir tatlı kaşığı rezene tohumu kaynatarak tüketebilir.  Adet döneminden önce birkaç gün düzenli olarak rezene çayını tüketmeniz yararlı olacaktır.

Fesleğen

Adet dönemi içinde ağrı şikayetlerinde az bilinen bitkisel çözümlerden bir tanesi de fesleğendir. Bunun için adet kanamasında fesleğen alarak bir bardak su içinde kaynattıktan sonra ılık hale geldiğinde tüketebilirsiniz. Düzenli olarak adet dönemi içinde fesleğen tüketirseniz krampları ciddi oranda azaltabilirsiniz.

Lavanta

Adet dönemi içinde yaşanan ağrı şikayetleri aynı zamanda uyku düzenini de olumsuz etkiler. Yorgunluk kadınlarda ağrı etkisinin daha yüksek olmasına yol açar.  Ağrıların daha az düzeyde hissedilmesi adına adet döneminde bol bol dinlenerek uyku düzenini sağlamak gerekir. Bunun için bitkisel çözümlerden biri de lavantadır. Lavanta çayı tüketerek adet sancısı hissini azaltabilirsiniz.

Kedi otu

Kedi otu adet döneminde özellikle uyku düzeninin sağlanması adına kadınların tüketmesi gereken bir üründür. Bitkisel çözüm olarak ağrı şikayetlerini azaltmada kedi otu kullanılabilir. Uyku öncesinde 10-15 dakika kadar su içinde kaynattığınız kedi otunu içebilir. Böylece hem dinleyebilir hem de ağrı şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.

Manolya kabuğu çayı

Çin’de çok eski zamanlardan beri manolya kabuğu çayı birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.  Manolya çayı adet döneminde de ağrı şikayetlerini ortadan kaldırmak ve sakinleşmek adına kullanılabilir. Bu çay adet sancısı şikayetlerinin azalması yanında adet dönemi içinde derin ve uzun bir uyku deneyimi yaşamanızı sağlar.

Nane limon

Nane limon çayı da adet döneminde sancıyı dolaylı yoldan engelleyen çözümlerden biridir. Söz konusu çayı adet dönemi içinde düzenli olarak tüketirseniz şişkinlik  ve gaz problemleri ortadan kalkar. Bu sayede adet döneminde yaşanacak olan sancı şikayetleri azalır ve ağrı şiddetinde de düşme gözlenir.

Kişniş tohumu

Adet sancısını geçirmede kişniş otu çok az bilinen bitkisel çözümler arasında yer alır. Adet sancısında kişniş tohumu kullanıldığında yüksek bir etki gösterecektir. Ağrı durumunda kişniş tohumu kaynatıldıktan sonra tüketilebilir. Bu çay midenin rahatlamasını sağlar ve kramp etkisini de ortadan kaldırarak adet döneminin kadınlar için daha sorunsuz geçmesini sağlar.

Limon otu çayı

Avrupa’da Orta Çağ zamanlarından bu yana uykusuzluk ve ağrı şikayetlerinde kullanılmaktadır. Limon otu çayı da günümüzde adet sancısı yaşayanları sakinleştirerek şikayetlerin azalmasını sağlar.  Limon otu çok keskin bir kokuya sahiptir.  Ağrı şikayetlerini ortadan kaldıran bu çay aynı zamanda kas gevşetme etkisi sayesinde kasılmaları da ortadan kaldırır. Gevşedikten sonra kadınlarda ağrı şikayetleri ortadan kaldırır.

Zencefil

Adet sancısına bitkisel çözüm arayanlar için zencefil de tüketilebilir. Zencefil prostaglandin bileşeni sayesinde adet sancısının ortadan kalkmasını sağlar. Bunun için zencefil taze olarak rendelenir. Daha sonra da bir bardak suda kaynatıldıktan sonra limon ile bal da eklenerek tüketilebilir. Bu reçete kadınlarda adet sancısı şikayetlerini en aza indirmektedir.

Adet sancısına bitkisel çözüm yöntemlerinin tamamı dünyanın birçok yerinde eski zamanlardan beri tercih edilmektedir. Ülkemizde de kadınlar adet sancısı için ilaç kullanmak istemiyorsa bitkisel çözümlere başvurmaktadır. Alışkanlık, damak tadı ve ağrı şiddetine göre bir veya birkaç tane bitkisel çözüm kullanılabilir. 

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız