Tüp Bebekte Progesteron Yükseklliği

Tüp Bebekte Progesteron Yükseklliği

Tüp Bebekte Progesteron Yükseklliği

tüp bebekte progesteron yüksekliği

Tüp bebekte progesteron yüksekliği hamilelik sürecinin başlayabilmesi için önemlidir. Tüp bebek transferinde embriyonun tutunma sağlaması için, kısaca gebeliğin başarı ile gerçekleşmesi için en değerli hormondur. Zaten normal oluşan bir hamilelikte, hamilelikle birlikte progesteron seviyesi de düzenli bir şekilde yükselmeye başlar. Bu normal bir durumdur. Progesteron, anne ve taşıdığı bebeği için çok faydalı ve gerekli olan bir hormondur. Düzenli şekilde takip edilmesi gerekir. Yüksekliğinde sorun olmaz ancak düşük progesteron seviyesi maalesef sorunlara yol açar.

Tüp bebekte progesteron değeri kaç olmalıdır?

Progesteron hormonu yumurtalıklarda gelişen yumurtanın yumurtalıktan atılmasından sonra yayılmaya başlayan bir hormondur. Özellikle gebelik döneminin ilk evrelerinde ya da gebelik olmazsa normal bir adet döngüsü oluşması için progesteron hormonu kadınlar için önemli bir role sahiptir. Tüp bebekte döllenme işlemi laboratuvarda gerçekleşir, bu aşamada takviye olarak anne aday adayına progesteron takviyesi verilir. Vücut hamilelik için hazırlanmaya başlar. Tüp bebek haricinde normal şartlarda gelişen bir şekilde yumurtalıklardan atılan yumurta döllenmezse, progesteron hormonu üretimi de otomatik olarak düşer ve yeni bir adet döngüsü başlar. Tüp bebekte de embriyo transferi sonrasında embriyo rahim duvarına tutunmuşsa progesteron hormonu rahim duvarını uyarmaya başlar ve embriyoyu besleyecek olan kan damarları büyümeye başlar. Bu aşamada progesteron hormonu çok değerlidir, değeri asla normal seviyenin altına düşmemelidir.

Okumakta fayda var: Tüp Bebek Nedir?

Progesteron hormonunun anne adayına ne kadar dozda verileceği, ne zaman kesileceği, embriyo transferi sonrasında hemen başlanıp başlanmayacağı, tüp bebek tedavisinde kaç gün kullanılacağı konusunda doktorunuz bir planlama yapar. Bu nedenle kulaktan dolma bilgilerle hormon takviyesi ve hatta hiçbir başka ilaç alınmamalıdır. Sadece doktorunuzun tedavinizle ilgili aşamalara göre vereceği ilaçları kullanmalısınız. Hormon alımlarına da özellikle dikkat etmelisiniz.

tüp bebekte progesteron

Tüp bebekte progesteron değerleri

Tüp bebek tedavisinde embriyo transfer işlemlerinde progesteron yüksekliği olması zararlı bir durum değildir, hatta mümkünse yüksek olması çok daha faydalıdır. Tüp bebek embriyo transferi işlemi ardından, embriyonun rahim duvarına tutunması ile zaten progesteron hormonu kendiliğinden yükselmeye başlar. Tüp bebekte progesteron hormonu normal değerlerin altına düşerse maalesef erken doğum ya da düşüklere neden olabilir. Bu nedenle tüp bebekte transfer işleminde progesteron hormonu değerleri normal olmalı, skalanın altında asla olmamalıdır. Bundan kaynaklı olarak tedavi aşamalarında ek destek önerilmelidir. Sadece doktorun önerdiği şekilde hormonlar alınmalıdır.

Özellikle tüp bebek tedavisinde erken doğum riski olan anne adaylarında progesteron başta olmak üzere tüm hormon değerleri sıkı bir şekilde takip edilmelidir ve ek sentetik progesteron kullanımı önerilmelidir. Hatta tüp bebek  tedavilerinde yumurtalar toplandıktan sonra laboratuvar ortamında döllenme işlemi yapıldığı için, tüm hastalar yumurta toplama işlemi ile birlikte progesteron desteği almaya başlarlar. Bu şekilde embriyo transferine hazırlık başlar ve embriyonun tutunma aşaması güçlendirilir.

Progesteron hormonu değerleri kaç olmalıdır?

Kan tahlilleri sonucunda değerlendirilecek olan progesteron hormonu, kadınlarda aşağıdaki  değerlerde olmalıdır:

  • Yumurtlama öncesi dönemde: 1 ng/mL’den daha az
  • Adet döngüsü ortasında: 5 – 20 ng/mL
  • Menopoz sonrası: 1 ng/mL’den daha az
  • Hamileliğin ilk trimester döneminde: 11,2 – 90 ng/mL
  • Hamileliğin ikinci trimester döneminde: 25,6 – 89,4 ng/mL
  • Hamileliğin son trimester döneminde: 48 – 300 (ya da daha fazla) ng/mL

Tüp bebek tedavilerinde normal progestron değerleri ise aşağıdaki gibi olmalıdır:

  • FolikülerFaz: 0.2-1.4 ng/ml
  • Luteal Faz: 4-25 ng/ml
  • Menapoz: 01.-1 ng/ml
  • Erkekte: 01.-1 ng/ml

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

  • Emine kaya

    Hocam merhaba benim pazartesi günü transfer olucak ti dün yapılan progesteron testim 7 olduğu için doktorum transfer iptal etti değeri nasıl dusurebilirim doktorum adet söktürücü verdi nasıl düşer ve kaç olması lazım teşekkür ederim

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Adetle düşmesi gerekiyor endişe etmeyin.

  • Yeşim sim kacmaz

    Hocam ben 17 ekimde transfer oldum beta hcgm 1646.63 çıktı ama progestorun değerim 10 altında bir hafta sonra ultrasyona giricem kafam çok karıştı sağlıklı gebelik değil mi

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Sorunuzu yeni fark ettin ultrason muayenesi yapıldı mı? Umarım her şey yolundadır.

  • Gülnaz İKİZCELİ

    Progestreon testi 24.6 çıktı.ogleden sonra transfer oldum. 5AA KALİTE. Bu test sonucu transfer için uygunmu dr bişey demedu

Bir yorum yazınız