Kadınlarda Kasık Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Kadınlarda Kasık Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Kadınlarda Kasık Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

kadınlarda kasık ağrısı nedenleri

Kadınlarda kasık ağrısı çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Ancak hepsinin ortak noktası karın bölgesinde yoğunlaşması ve bel bölgesine kadar da yayılmasıdır.  Üreme organlarından kaynaklanan nedenler başta olmak üzere kadınlarda kasık ağrısı farklı hastalıklardan da ortaya çıkabilir. Akla gelen ilk kasık ağrısı nedenleri yumurtalıklarda yumurtlama ağrısı, adet dönemi ağrısı, rahim içinde olabilecek miyomlar, adenomyozis, yumurtalık kisti, rahim ve tüplerdeki enfeksiyonlar, endometriozis, karın içi duvarında olası yapışmalardır.

Kadınlarda kasık ağrısı teşhisi nasıl yapılır?

Kadınlarda kasık ağrısı teşhisi için öncelikle alt batın ultrason görüntüleme, CT veya  çok ileri aşamalarda MR, ilaçlı bağırsak görüntüleme veya kolonoskopi yöntemleri tercih edilir. Kasık ağrısı tedavisi de ağrının teşhisi ile netleşir. Eğer ağrı karın bölgesi, bağırsak ya da idrar yollarından kaynaklanıyorsa tedavi daha basittir. Ancak rahim bölgesi ile ilgili sorunlardan kaynaklanan kasık ağrılarının tedavisi için cerrahi yöntemlere gereksinim duyulabilir. Kasık ağrısının nedeni kesin olarak belirlendikten sonra tedavi aşamaları belirlenmelidir.

kasık ağrısı

Kadınlarda kasık ağrısı rahim bölgesinde ise;

  • Yumurtlama Dönemi Ağrısı (Mittelschmerz)

Yumurtlama dönemlerinde bir çok kadın kasık ağrısı yaşar.  Daha ileri yaşlarda daha yoğun hissedilen yumurtlama ağrısı, kasıklarda ciddi bir ağırlık ve ağrı yaşatabilir. Türkçesi ‘’Orta dönem ağrısı’’ olan Mittelschmerz olarak bilinen bu ağrılar, iki adet kanamasının tam ortasında yumurtlama dönemi olarak tanımlanan döneme  denk gelir. Yumurtlama ağrısı, kasıkta hafif bir yoğunluk ile gelen bir ağrı olarak hissedilir. İleri yaşlarda daha çok hissedilir. Yumurtlama ağrısı genellikle bir ya da iki gün kadar sürer.

  • Adet Dönemi Ağrısı (dismenore)

Kadınlarda kasık ağrısı nedenlerinin en başında adet dönemi ağrısı gelir.

Adet ağrısı, tıp dili ile Dismenore;  kasık bölgesi, alt karın boşluğu, bel ve hatta üst bacaklarda aralıklı ancak sert bir ağrı olarak hissedilir. Bazı  daha hassas kadınlar, kasık ağrısının yanında kasıklarda ağırlık veya doluluk da hissedebilirler. Ağrıyı bulantı ve ishal de takip edebilir.

  • Rahim İçinde Miyomlar

Kadınlarda kasık ağrısının bir diğer çok bilinen nedeni de rahim içinde meydana gelen miyomlar olabilir. Miyomlar alt karın bölgesinde baskı hissi ya da  kasık ağrısına neden olan rahim içinde kas dokusunda ortaya çıkan iyi huylu tümörlerdir. Miyomun büyüklüğü ve rahimdeki yerleşimine bağlı olarak ağrı şiddeti de değişir. Küçük miyomlar hiçbir şikayet hissettirmezken, büyük miyomlar idrar torbası bağırsak gibi yan bölgelere baskı yapabilir. Miyomun kan toplayarak beslenmesi de kasık ağrılarına neden olabilir.

  • Rahim içi duvarı ve tüplerde enfeksiyon

Rahim içi  ve tüplerdeki enfeksiyon oluşumu, enfeksiyonun ilk başladığı dönemde hissedilmez ancak enfeksiyon arttığında ani bir kasık ağrısı ve takibinde yüksek ateş yapabilir. Enfeksiyon tedavi edildikten sonra, tüpler ve yumurtalıkların çevresinde meydana gelen yapışmalar, kronik karın ve de kasık ağrısına neden olabilir.

  • Yumurtalık kisti

Düzenli adet gören her yetişkin kadında her ay yumurtalıklardan bir tanesinde, dönüşümlü olarak,  bir yumurta kesesi meydana gelir. Döllenme olmadığında yumurtlama sonrası bazen bu kesenin içi kanla dolar ve patlamadığı için içinde kist oluşur. Bu kistler normal şartlarda birkaç ay içinde adet görüldüğünde kendiliğinden söner. Ancak bazen bu kistlerden sıvı akabilir ve bu da kasık ağrısı yapabilir. Ayrıca bu kistler sönmeyip büyümeye devam ederse de kasık ağrısı şiddetlenir ve cerrahi müdahale gerekebilir.

  • Endometriozis

Endometriozis, alt karın bölgesinde rahmin dış kısmında, rahim mukozasına benzer bir doku oluşturarak rahim bölgesinde bulunan karın iç duvarı, yumurta kanalları, yumurtalıklar, mesane hatta bağırsaklar gibi komşu organlara yayılmaktadır. Karın bölgesinde enfeksiyon, kist, yara ve yapışma oluşur. Bu durum adet kanamalarına bağlı olarak ağrı da yapabilir. Endometriozis ayrıca kısırlığın başlıca nedenlerinden de biridir.

  • Dış Gebelik

Döllenmiş yumurta, rahime doğru ilerlerken fallop tüplerinden birinden geçmelidir.  Eğer bu tüp hasar görmüş ya da tıkanmışsa yumurta rahme doğru ilerleyemez, kaldığı yere yapışıp orada gelişmeye devam eder. Bazı durumlarda rahim ile tüp arasında da kalabilir. Bu duruma dış gebelik denir. Bu da kadınlarda kasık ağrısı nedenlerinin başında gelir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız