Rahim Duvarı Kalınlığı ve İnceliği

Rahim Duvarı Kalınlığı ve İnceliği

Rahim Duvarı Kalınlığı ve İnceliği

rahim duvarı kalınlığı

Rahim iç duvarının normalden fazla kalınlaşması ile ortaya çıkan hastalığa rahim duvarı kalınlığı denir. Kadınlarda rahim iç duvarı ortalama 28 günde bir görülen adet kanamaları sonucu salgılanan hormonlardan dolayı bir miktar kalınlaşır.

Adet döneminin ilk yarısında yumurtalık folikülünden östrojen hormonu salgılanır. Bu hormon rahim duvarının, olası gebelik durumunda döllenen yumurtanın rahme tutunabilmesi amacıyla kalınlaşmasına imkan verir.  Gebeliğin oluşmadığı durumlarda ise progesteron hormon düzeyi artar ve bu durum, rahim duvarının incelmesine yol açar. Şimdi bu iki durumu da aşağıda ayrıntılı bir şekilde ele alacağız;

Rahim duvarı kalınlığı nedir?

Rahim, kadınlarda hamilelik süresince bebeğin gelişimini sürdürdüğü organa verilen addır. Rahim kalınlığı genel olarak östrojen hormonuna karşılık gelecek yeteri kadar progesteron hormonu salgılanmaması sonucu meydana gelir.

Rahim duvarı kalınlaşması, hormonal ya da diğer hastalıklara bağlı ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Düzensiz kanama ve ağrılı adet dönemlerine sebebiyet veren rahim duvarı kalınlaşması, ciddi riskler oluşturacak şekilde kan kayıplarına ve tedavi edilmediği sürece kanser oluşumuna neden olabilir.

Rahim duvarı kalınlığı belirtileri nelerdir?

Adet döngüsü boyunca vücudun farklı bölgelerinden salgılanan hormonlar, rahmin iç kısmının kalınlaşmasına ve incelmesine neden olur. Genel olarak östrojen ve progesteron hormonları arasındaki dengenin bozulmasına bağlı olarak rahim duvarı kalınlaşır. Rahim duvarı kalınlaşmasının bazı belirtileri vardır. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Normalden uzun süren adet kanamaları,
  • Adet kanamalarının düzensizleşmesi,
  • Adet kanaması miktarında eskiye nazaran artış olması,
  • 2 adet kanamasının 21 günden kısa aralıklarla gerçekleşmesi,
  • Çok ağrılı geçen adet dönemleri,
  • adet dönemleri arasında kanama ya da kahverengi lekelenmeler görülmesi gibi durumlar rahim duvarı kalınlaşması belirtileri olarak görülür.

İlginizi çekebilir: Adet Kanamasının Uzun Sürmesi

Rahim duvarı kalınlığı nedenleri nelerdir?

Rahim duvarı kalınlaşmasının pek çok farklı sebebi bulunmaktadır. Bu sebeplerden en bilineni ise menopoz dönemi olarak görülür. Menopoz döneminde progesteron hormon üretimi olmadığından dolayı rahmin incelmesi çok zor olacaktır. Östrojen hormonu, progesteron ile dengelenmediği zaman rahim duvarı kalınlaşmasına sebep olabilir. Diyabet, yumurtalık tümörleri, obezite, karaciğer, tiroit, ve safra kesesinin yol açtığı bazı rahatsızlıklar da rahim duvarı kalınlaşmasını meydana getirebilir. Tüm bunlardan yola çıkarak en genel yargı ile diyebiliriz ki  rahim duvarı kalınlığı progesteron hormonunun yeteri kadar salgılanmaması durumunda ortaya çıkmaktadır.

Kimler rahim kalınlığı riski taşır?

Rahim duvarı kalınlığı hastalığı risk faktörünü taşıyan kişiler şunlardır;

  • Menopoz dönemine yakın olanlar,
  • Genetik yatkınlık,
  • Düzensiz adet gören kadınlar,
  • 35 yaş üstü kadınlar,
  • Erken yaşta adet görenler,
  • Diyabet, polikistik over ve obezite hastalıkları olanlar,
  • Uzun regl aralıkları olan kişiler.

Rahim duvarı kalınlığı tanısı nasıl koyulur?

Rahim duvarı kalınlığı için tanı koyulmadan önce hastanın hekime başvurusunu takiben vajinal ultrason ile rahim duvarı ölçülür. Doktor, herhangi bir kitlenin olup olmadığını tespit için inceleme yapar. Şüphe duyulan bir durum olursa biyopsi ile dokudan örnek alınarak incelenir. Rahim duvarı kalınlığı ile ilgili bir tanı konulursa da gerekli tedavi uzman doktor tarafında uygulanır.

Rahim duvarı kalınlığı nasıl tedavi edilir?

Rahim duvarı kalınlığı hastalığında, ilaç tedavisi uygulanarak hormonal dengenin sağlanması ile iyileşme sağlanır. Krem, vajinal krem, oral tablet, enjeksiyon ya da rahim içi araç gibi yöntemler ile tedavi uygulanır.  Dilatasyon ve küretaj uygulaması bazı durumlarda tedavi için yeterli olur. Eğer hasta doğum yapmayı düşünmüyor ya da menopoz dönemine yakın ise total histerektomi de yapılabilir. Histerektomi rahmin tamamen alınması yöntemi olduğundan ve doğurganlığı engellediğinden genç kişiler için önerilmez. Hastaların bu açıdan iyi düşünerek dikkatli bir karar vermesi gerekir.

Rahim duvarı inceliği nedir?

rahim duvarı inceliği

Rahim duvarının incelmesi daha çok anne olmak isteyen ya da menopoz belirtileri yaşayan kadınlar tarafından sık dile getirilen bir rahatsızlıktır. Rahim duvarının incelmesine sebep olan birçok etken bulunmaktadır.  Bu nedenleri ayrıntılı olarak yazımızın devamında bulabilirsiniz;

Rahim duvarı incelmesi neden olur?

Yapılan araştırma ve incelemelere göre rahim duvarı incelmesi aşağıdaki nedenlere bağlı olarak gelişebilir;

  • Kürtaj,
  • Menopoz,
  • Rahim enfeksiyonları,
  • Rahmin iç zarında meydana gelen hasar,
  • Doğum kontrol hapları,
  • Hormon bozuklukları,
  • Spiral sonrasında geçirilen iltihaplar.

Rahim duvarı ince olanlar gebe kalabilir mi?

Rahim duvarı ince olan kişiler gebe kalmak istediklerinde bazı sorunlar yaşayabilirler ve gebe kalmaları zorlaşabilir. Çünkü embriyonun rahim iç zarına tutunup büyümeye devam edebilmesi için bir miktar kalınlaşmanın olmasına ihtiyaç vardır. Bu gelişmenin olmadığı zaman da gebeliğin oluşma ihtimali düşük kalır.

Rahim duvarı inceliği belirtileri nelerdir?

Kadınlar arasında adet miktarı ve süresi kişiden kişiye değişebilmektedir. Kadınlar kendi normallerinden farklı olarak daha az miktarda adet oluyorsa bu rahim duvarı inceliği için belirti olabilir. Rahim duvarının ince olduğu zaman kadın çok az miktarda tam olarak bir pedi dolduramayacak kadar adet olur. Yani adet olma miktarı her zamankinden azdır.  Sizler de rahim duvarı inceliğine dair belirtiler taşıyorsanız uzman bir hekime başvurarak yardım alabilirsiniz.

Rahim duvarı inceliği nasıl tedavi edilir?

Rahim duvarı inceliği hastalığı tedavi edilirken hastalığın neden kaynaklandığına bağlı olarak tedavi şekli değişiklik gösterir. Tedavi için nedenlere bağlı olarak ilaç tedavisi, histeroskopi yapılarak rahim iç zarının kamera ile izlenmesi  ve biyopsi alınması, yapışıklık söz konusu ise ayırma gibi yöntemler uygulanır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

  • Sadiqzade Tehmine

    Merhaba hocam 6 ay once 6 haftalik kurtaj oldum kurtaj sonrasi adetim camur gibi az az geliyor bunun ilacla tedavisi varmi.

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Bu durum normal değil. Kürtajı yapan doktora ya da başka bir kadın doğum hekimine muayene olmanız gerekiyor.

  • Sibel kolukısa

    Hocam merhaba bende aşırı derecede kanamaya bağlı hormonlu spiral takıldı aynı zamanda miyom ve sağ yumurtalikta kist rahim duvarı kalınlaşması var 3üncü kez spiral takıldı yoğun kanama vs nedenlerden sipiral düştü kaydı kanamm bitti şimdilik ne yapabilirim fikriniz önemli benim için çok teşekkür ederim saolun

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      sprial sizin için uygun değil
      muayene olup ilaç kullanabilrisiniz

  • Havva Uçan

    Merhaba hocam Ben de menopoz başlangıcı olduğunu söylemişlerdi iki sene önce şu anda 2 aydır Ara ara kanamalarım var ve Rahim inceliği olduğunu söyledi doktor test yapıldı Rahim ağzı kanseri temiz çıktı kanamalarım Ara ara devam ediyor Bir hafta anca temiz kalabiliyorum Ağrılarım var bu şekilde ne kadar devam eder kanamalarım ve Ayriyetten spiral var spiralde Her şey normal olduğunu söyledi doktor Bazı günler aşırı kanamaları olabiliyor bunlar normal midir hocam

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      bu durum normal olmayabilir spirali çıkarttırabilirsiniz doktorunuzla görüşmenizi öneririm

Bir yorum yazınız