Vajinismus Tedavisi
Vajinismus olarak tanımlanan vajinal penetrasyon güçlüğü, kadınlarda cinsel sağlık sorununu oluşturan fiziksel ve psikolojik bir durumdur. Kadının cinsellikten zevk almasını, yaşam kalitesini, ilişkilerini ve jinekolojik sağlığını etkiler. Vajinismus tedavisi mümkün olan ve etkin uygulamalarla kısa sürede çözümlenebilecek bir problemdir.
Vajinismus nedir?
Vajinismus; genital organlarda herhangi bir anormallik olmamasına rağmen cinsel ilişki, jinekolojik muayene ya da tampon kullanımı esnasında vajinanın açılmasını engelleyen istemsiz kas kasılmasıdır. Vajinismus, ağrıya neden olur. Bu ağrı, vajinal penetrasyonu imkansız hale getiren vajinal kas spazmının sonucudur. Ağrının şiddeti kadından kadına değişir ve yaşamın her evresinde ve her yaşta etkileyebilir.
Vajinismusun psikolojik sorunlar, disparoni (ağrılı cinsel ilişki), stres, depresyon, ilişki problemleri, özgüven yoksunluğu, kısırlık gibi sonuçları olabilir.
Vajinismus türleri nelerdir?
Birincil vajinismus: Vajinal penetrasyonun herhangi bir formunun her zaman için mümkün olmadığı bir durumdur. Bu durumdan mustarip kadınların ilk cinsel deneyimleri de başarısızla sonuçlanmıştır. Erkek partnerler, genellikle vajinaya giriş esnasında duvara çarpma hissi yaşamaktadır.
-
İkincil vajinismus:
Jinekolojik cerrahi, menopoz, mantar enfeksiyonu, doğum, herhangi bir travmatik olay veya bazı ani ilişki sorunları gibi belirli olaylar nedeniyle sonradan oluşan vajinismus durumudur. İkincil vajinismus teşhisi konulan kadınların, daha önceki dönemlerde genellikle normal cinsel yaşamı mevcuttur. Diğer bir etken ise, kadınların menopozdan sonra vücutta östrojen seviyesinde meydana gelen azalmayla birlikte oluşan vajinal kuruluktur. Vajinada yeterli kayganlık sağlanamadığında cinsel ilişki ağrılı hale gelir ve vajinismus oluşur.
-
Durumsal vajinismus:
Belirli durumlar haricinde vajinismus belirtisinin olmamasıdır. Örneğin; cinsel ilişki sırasında ağrı oluşabilir, ancak tampon yerleştirilirken veya pelvik muayene esnasında her şey normaldir.
Vajinismus nedenleri nelerdir?
Vajinismus, hem duygusal hem de çeşitli fiziksel faktörler nedeniyle meydana gelebilir.
Duygusal faktörler:
- Korku,
- Kaygı,
- Depresyon,
- İlişki sorunları,
- Cinsel istismar öyküsü,
- Hamile kalma korkusu,
- Travmatik çocukluk deneyimleri.
Fiziksel faktörler:
- Doğum,
- Menopoz,
- İdrar yolu enfeksiyonu gibi enfeksiyonlar,
- Kronik ağrı sendromları,
- Kanser,
- Jinekolojik ameliyatlar,
- Yetersiz ön sevişme,
- Vajinal kuruluk.
Vajinismus belirtileri nelerdir?
Vajinismus mevcutsa;
- Cinsel ilişki sırasında vajinal kaslar istemsiz olarak sıkılaşır.
- Ağrı, yanma, batma ve yırtılma hissi oluşur.
- Tampon takmaya çalışırken veya jinekolojik muayene yapılırken ağrı hissedilir.
- Vajinal eylemler sırasında nefes almak zorlaşır.
- Vücudun alt kısmında, bacaklarda, sırtta kas spazmları oluşur.
- Acı korkusu nedeniyle cinsel ilişkiden kaçınma görülür.
Vajinismus nasıl teşhis edilir?
Vajinismus teşhisi öncesinde, uzmanın problemi çözümleyebilmesi adına birtakım bilgilendirmeler yapılmalıdır.
- Problemin ne zaman fark edildiği,
- Rahatsızlık veren semptomların neler olduğu,
- Problemin ne sıklıkta ortaya çıktığı,
- Hangi durumlarda meydana geldiği,
- Herhangi bir şekilde cinsel istismar veya travmanın mevcut olup olmadığı,
- Daha önceden gerçekleşen jinekolojik ameliyat geçmişi gibi detaylar verilmelidir.
Semptomlar ve tıbbi geçmiş hakkında bilgi verildiğinde, pelvik organları içeren fiziksel bir muayene yapılmalıdır. Vajinismusu olan kadınlar pelvik muayeneden kaçınır. Ancak, doktorlar bu konuda oldukça nazik davranır ve hangi fiziksel pozisyonlarda daha rahat gerçekleşeceği hakkında ipuçları verebilir.
Pelvik muayene enfeksiyon veya skar gibi etkenleri ekarte etmek için yapılır. Ağrı için başka olası neden bulunmazsa, hasta büyük olasılıkla vajinismustan mustariptir.
Vajinismus tedavisi nasıl yapılır?
Vajinismus tedavisi genellikle üç aşamadan oluşmaktadır:
- Öncelikle hastaya genital organların anatomisini, cinsel ilişki sırasında neler olduğunu öğreten cinsel terapi ve danışmanlık verilmelidir. Konuşma temeline dayanan bu terapi, hastanın cinsel ilişki hakkındaki rahatsız edici duyguları çözümlemesine yardımcı olacak; kendi vücudu ve cinsiyetini ifade etmesi konusunda rahatlamasını sağlayacaktır.
- İkinci aşamada endişeli duyguları yönetirken rahatlamayı ve penetrasyon korkusunun üstesinden gelmeyi öğrenmek için farkındalık teknikleri, nefes egzersizleri ve nazik dokunma terapileri de uygulanabilir.
- Son aşama ise vajinal kasların kontrolünü kazanmak ve penetrasyon sırasında rahatlamak için yapılan egzersizlerdir. Tedavinin bu kısmı vajinal dilatörlerin kullanılmasını da içerebilir. Koni şeklindeki en küçük dilatörlerle başlanır, vajinaya yavaşça yerleştirilmesi istenir. Dilatörler giderek büyür, böylece vajinal kasların gerilimini azaltmaya ve esneklik kazandırmaya yardımcı olunur.
Vajinismus tedavi yöntemleri nelerdir?
Alternatif vajinismus tedavileri şöyledir:
-
Fizik tedavi:
Fizik tedavi, pelvik taban kaslarındaki gerginliği gidermeye yardımcı olabilir. Vücudun uzun süre uyumsuz ve gergin olması kaslarda dengesizliğe yol açacaktır. Fizik tedaviyle kaslar ve eklemler yeniden hizalanabilir; ayrıca kasları nasıl çalışması gerektiği konusunda eğitir. Pelvis, karın, kalça, bacak ve bel çevresindeki kasların yönetilmesi; kaslardaki tetik noktalarının azaltılması için vajinismus tedavisi için çözüm yöntemi olabilir.
-
Terapötik yoga:
Tıbbi olarak yönlendirilmiş yoga, pelvik taban kaslarının hizalanmasına ve gevşemesine yardımcı olabilir.
-
Vajinal botoks:
Kozmetik nedenlerle yaygın olarak kullanılan botoks tedavisi, vajinismus tedavisi için de kullanılabilir. Botoks, esasen kas gerginliğinin dondurulması eylemidir. Enjeksiyonlar, vajinadaki kaslara uygulanır ve böylece kasların gerilmesine bağlı olarak gerçekleşen vajinal penetrasyon zorluğu kaybolur. Kasların sıkılaşması nedeniyle ağrı problemi yaşayan hastalar, enjeksiyonlardan sonra önemli bir rahatlama yaşadığını belirtmektedir.
Botoks enjeksiyonu, vajinanın sıkılaşmasına neden olan kas spazmını engeller. Cinsel ilişki sırasında ağrıya neden etken bu spazmlardır. Kısa bir prosedür olan botoks, bilinçli sedasyon altında yapılır. Uzman tarafından vajinal kanala hem topikal bir anestezi, hem de tıbbi madde enjekte edilir. Daha sonra kasları rahatlatmak için masaj yapılır. Anestezi ve masaj, dilatörün yerleştirilebilmesi için kasların serbest kalmasına izin verir ve vajinismus tedavisi tamamlanmış olur.
Yorumlar