Polikistik Over Sendromu Gebeliğe Engel mi?

Polikistik Over Sendromu Gebeliğe Engel mi?

Polikistik Over Sendromu Gebeliğe Engel mi?

Polikistik over sendromu, doğurganlık çağındaki 10 kadından en az birini etkileyen önemli bir sağlık sorundur. Bu sendroma sahip kadınlar, genel sağlıklarını ve görünümlerini etkileyebilecek hormonal dengesizlik ve metabolizma sorunlarına sahiptir.

Polikistik over sendromu teşhisi konulan ve bebek sahibi olmak isteyen kadınların en merak ettiği bilgilerin başında “polikistik over sendromu gebeliğe engel mi?” sorusu gelmektedir. Evet, bu problem kısırlığın en yaygın nedenlerinden biridir ancak tedavisi de mümkündür.

Kimlerde görülme olasılığı daha fazladır?

Çocuk doğurma çağındaki (15 – 44 yaş) kadınların %5 ile %10’unda polikistik over sendromu görülmektedir.  Her yaşta ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Fakat çoğu zaman, kadınların hamile kalamama problemiyle birlikte bir hekime başvurması sonucunda teşhis edilir. Bu da genellikle 20’li ve 30’lu yaşlara tekabül etmektedir.

Tüm ırk ve etnik kökenden kadınlar polikistik over sendromu için risk taşımaktadır. Eğer fazla kiloluysanız veya anneniz, kız kardeşiniz veya teyzenizde polikistik over sendromu var ise, sizde de görülme olasılığı artacaktır.

polikistik over sendromu ve gebelik

Nasıl teşhis edilir?

Polikistik over sendromu teşhisi koymak için tek bir test yoktur. Kesin bir tanı koymak için semptomlarınız incelenmeli ve doktorunuza tıbbi geçmişiniz hakkında bilgi vermelisiniz. Bu süreç sorunda farklı testler veya fiziksel muayene yapılarak polikistik over sendromu teşhis edilebilir.

Fiziksel testler:

Doktorunuz kan basıncınızı, vücut kütle indeksinizi ve bel boyutunuzu ölçer. Yüzde, göğüste ve sırttaki sivilcelenme durumu, saç dökülmesi veya cilt tonu değişikliklerine de bakılabilir.

Pelvik muayene:

Erkeklik hormonunun neden yüksek olduğunu anlayabilmek için pelvik muayene yapmak gerekebilir. Pelvik muayene esnasında yumurtalıklar ve klitoris incelenecektir.

Pelvik ultrasonografi (Sonografi):

Bu testte, yumurtalıklarınızı kistler açısından incelemek için ses dalgaları kullanılır. Böylece endometriyum (rahim veya rahmin astarını) kontrol edilebilir.

Kan testleri:

Kan örnekleri alınarak hormon seviyeleri daha net bir şekilde görülebilir. Ayrıca yapılacak kan testlerinde kolesterol seviyesi ve diyabet gibi problemlerin tetkiki de yapılabilir.

Tüm bu test sonuçlarıyla birlikte aşağıdaki semptomlardan 2 tanesine sahip olan kadınlara polikistik over teşhisi konulabilir:

  • Düzensiz adet dönemleri,
  • Yüzde, çenede ve bedenin diğer bölgelerinde aşırı tüylenme problemi,
  • Vücudun çeşitli bölgelerinde akne oluşumları,
  • Normalden daha şiddetli saç dökülmeleri,
  • Normalden daha yüksek hormon düzeyleri,
  • Bir veya her iki yumurtalık üzerinde birden fazla kist bulunması.

polikistik over sendromu hamileliği etkiler mi

 

Polikistik over sendromu hamileliği etkiler mi?

Polikistik over sendromuna sahip bir kişinin hamile kalması durumunda, gebelik süreci de olumsuz olarak etkilenebilmektedir. Bu sorunlardan bazıları şunlardır:

  • Düşük,
  • Gestasyonel diyabet (gebelik şekeri),
  • Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi),
  • Sezaryen doğum zorunluğu,
  • Bebeğin normalden daha iri olması.

Peki, polikistik over sendromu gebeliğe engel mi?

Polikistik over sendromu önemli kısırlık nedenlerinden biridir. Fakat polikistik over sendromu görülen kadınların hamile kalamayacağı gibi bir çıkarım yapmak doğru olmayacaktır.

Hormonların dengesiz salgılanması nedeniyle oluşan polikistik over sendromu, düzenli yumurtlamayı da engeller. Yumurta hücresinin üretilememesi, kişinin hamile kalamamasına neden olur. Ancak, düzenli yapılan tetkikler neticesinde kişiye uygun bir tedavi sağlanmasıyla birlikte yeniden yumurta üretimi sağlanabilir. Bunun için yapılması gereken en önemli şey doktorunuzla görüşmek ve hamilelik şansınızı artırabilecek yardımlar almanızdır.

Polikistik over sendromu olan kişilere genellikle hormon düzenleyici ilaçlar kullanması tavsiye edilir. Bu ilaçların düzenli kullanımı, hormon düzeylerini normal hale getirerek hamileliğin oluşmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle tedavi gören bir kadın için, polikistik over sendromu gebeliğe engel olabilecek bir unsur olmayacaktır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız