Polikistik Over Sendromu Ağrı Yapar mı?

Polikistik Over Sendromu Ağrı Yapar mı?

polikistik over sendromu ağrı yapar mı

Polikistik over sendromu, dünya üzerindeki tüm kadınların %8 ile %20’sini etkileyen en yaygın hormonal endokrin bozukluklardan biridir. İnsülin direnci, tip 2 diyabet, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi diğer tıbbi durumların gelişimi ile de bağlantılıdır. Polikistik over sendromu olan kadınların yarısından fazlasının, 40 yaşından önce tip 2 diyabete yakalanma oranı bir hayli yüksektir. Yumurtlama düzensizliğine sebep olduğu için, kadınlardan kaynaklanan doğurganlık sorunlarının yaklaşık %70’ini nedeni de budur.

Polikistik over sendromu ile ilgili en çok merak edilen “polikistik over sendromu ağrı yapar mı, polikistik over kansere neden olur mu” gibi soruların yanıtını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Sağlıklı bir adet döngüsü, beyin yumurtalıklara LH ve FSH hormonlarını gönderdiğinde başlar. LH, yumurtalıkların yumurtlamasına veya bir yumurtayı serbest bırakmasına neden olan sinyaldir. Yumurta fallop tüpünden rahime doğru ilerler. Yumurtalıktan alınan progesteron, rahimin iç duvarının kalınlaşmasına neden olur. Yumurtanın döllenmemiş olması halinde, rahimin iç duvarı dökülür. Adet döneminden sonra, tüm bu döngü tekrar başlar. Polikistik over sendromu olan kadınlarda ise; adet döngüsü başladığı zaman LH seviyeleri sıklıkla yüksektir. LH seviyeleri zaten devamlı olarak yüksek olduğu için dalgalanma yoktur. Bu artışı olmadan, yumurtlama meydana gelmez ve dönemler düzensiz hale gelir.

Polikistik over cinsel ilişkide ağrı yapar mı?

Cinsel ilişki esnasında ağrı duyuluyorsa, bu ağrının birçok nedeni olabilmektedir. Polikistik over sendromu da bunlardan biridir. Polikistik over sendromu olan kişilerin hormonlarında dengesizlik mevcuttur. Bu hormonlar cinsel istekte de büyük rol oynar. Cinsel isteğin azalması, cinsel ilişki esnasında gerekli olan vajinal sıvılarda azalmaya yol açacağı için ağrı duyulabilir.

Polikistik over ara kanama yapar mı?

Polikistik over sendromunun en yaygın belirtisi adet düzensizliğidir. Adet düzensizliği yaşayan kadınlar normalden daha uzun veya daha kısa aralıklarla kanama yaşarlar. Bazı durumlarda da kanama hiç başlamayabilir. Adet döngüsünün ne zaman başlayıp biteceği hiç belli olmadığı gibi, ara kanamalar da görülebilir.

Peki, polikistik over sendromu ağrı yapar mı?

Polikistik over sendromu yaşayan kadınların sıklıkla yaşadığı sorunlardan biri de adet dönemlerinin zorlu ve şiddetli geçmesidir. Adet dönemlerinde alt karın bölgesinde, belde, hatta kalçalara kadar yayılan kramp benzeri ağrılar görülebilir. Ancak bu ağrılar yalnızca kanama sürecinde gerçekleşir. Normal durumlarda aynı bölgelerde ağrılar oluşuyorsa, bunun nedeni polikistik over sendromu olmayabilir. Çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis problemi, sürekli ağrı meydana getirebilir.

Özellikle sağlıklı beslenme seçenekleri, ağrılı dönemlere sahip kadınlar için büyük bir destek sağlayacaktır. Kafein, alkol, yağlar, koruyucu maddeler ve boş şekerli kalorilerden kaçınmak gerekir. Diyetler, kan şekerini ve daha normal bir adet döngüsüne yol açan hormonları düzenlemeye yardımcı olacaktır.

Polikistik over kanser yapar mı?

Polikistik over semptomları genellikle kişiyi çok fazla etkilemeyecek düzeyde olduğu için göz ardı edilebilir. Bebek sahibi olmakta zorlanan kadınlar haricinde polikistik over sendromunun meydana getirdiği belirtiler pek dikkate alınmaz. Ancak uzun yıllar boyunca bu tür belirtilerin yaşanması, polikistik over sendromunu daha agresif hale getirebilir. Adet düzensizliğinin göz ardı edilmesi, uzun vadede rahim kanseri riskini artırabilir, vücut tüylerini arttırabilir ve kilo vermek zorlaşabilir. Ne kadar erken teşhis yapılırsa, tedavi daha basit olacaktır. Polikistik over sendromu nedeniyle yaşanabilecek ciddi problemleri önleyebilmenin en iyi yolu budur.

Polikistik over ultrasonda belli olur mu?

Polikistik over sendromu teşhisi yapılırken öncelikle şikayetler dinlenir ve kan tahlili istenir. Kan tahlilinde vücutta hormonların seviyesi kontrol edilir. Son olarak ultrason muayenesiyle birlikte yumurtalıklardaki kist oluşumlarının varlığı tespit edilir. Kistlerin ne durumda olduğu ultrasonda görülebilir.

Kendinizde polikistik over sendromu ile ilgili belirtiler görüyorsanız en yakın zamanda doktorunuza başvurmalısınız. Polikistik over sendromu ağrı yapar mı sorusunun yanıtı kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de, erken tedavi bu ağrıların önlenmesi için en iyi seçenektir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız