12. Hafta Gebelik

12. Hafta Gebelik

12. Hafta Gebelik

12. hafta gebelik süreci ilk 3 aylık dönemin sonu olarak nitelendirilir. Artık hem siz hem de bebeğiniz çok farklı bir gelişme sürecine merhaba diyeceksiniz. Bu haftadan itibaren hamileliğinizi daha açık seçik hissetmeye ve yaşamaya başlayacaksınız.  Bebeğinizin karnınızdaki gelişimi için en önemli dönemin başlangıç noktası 12 hafta sayılabilir.

Bebeğiniz bu hafta itibariyle reflekslerini de geliştirmeye başlar. Bebeğiniz artık parmaklarını ve göz kapaklarını hareket ettirmeye başlayacaktır. Bu hareketlerin sebebi bebeğinizin artık kaslarının güçlenmeye başlamasıdır. Bebeğiniz için en mutluluk verici haberlerden biri de 12. haftada ağzıyla emme hareketini yapmaya başlamasıdır. Emme hareketi bebeğinizin nefes alma konusunda ilk egzersizleri olacaktır.

Elinizle karnınıza dokunduğunuz anda bebeğiniz kıvrılma hareketi yaparak cevap vermeye çalışacaktır. Ancak bebeğiniz daha çok küçük olduğu için sizler bu etkiyi hissedemeyeceksiniz.  Bu hafta itibariyle artık ikinci trimaster dönemine geçiş yaptınız.  Bebeğinizin gelişimi hızlı bir şekilde devam ederken sizlerde de birçok değişim ortaya çıkacak. Gelin 12. haftada gebelik değişimlerine detaylı bakalım.

12. haftada bebek değişimi

  • 12.hafta gebelik sürecinde bebeğiniz 6 cm kadar olacaktır. Ayrıca bebeğinizin ağırlığı da 13-14 gram kadardır. Bu hafta itibariyle bebeğinizde bazı gelişimler devam ederken yeni değişimler ortaya çıkmaya başlar;
  • Bebeğiniz akrobatik hareketler yapmaya başlar. Ayrıca rahim içinde tırmanabilme, ters durabilme, geriye doğru gerinebilme, takla atabilme gibi hareketleri yapmaya başlar.
  • Bebeğiniz bu haftadan itibaren çok ufak çaplı tekmeler atabilir.
  • Bebeğiniz amniyon sıvısını yutmaya başlar. Yuttuğu sıvı bağırsak ve böbreklerinden süzülür ve idrar olarak gebelik kesesine bırakılır.
  • Büyüme sürecinde bebeğinizin vücudundan dökülen tüyler, saçlar ve tırnaklara ait dokular amniyon sıvısı içine karışır. Bu sıvıdan bir örnek alarak kromozom yapısını inceleyebilirsiniz.
  • Bebeğiniz hala akciğer gelişimi için sıvı içinde nefes alma denemelerini sürdürüyor.
  • Nefes alma denemelerinde bebeğiniz artık hıçkırmaya başlayacak.
  • Bebeğiniz artık parmaklarını kıvırmaya ve daha hızlı hareket ettirebilmeye başlayabilir. El parmaklarını da hızlı şekilde açıp kapayabilir. Bebeğiniz artık baş parmaklarını da emebiliyor.
  • 12 hafta geçtikten sonra bebeğinizin hareketleri refleks olarak nitelendirilebilir. Çünkü kasları beyin sinyallerine cevap vermeye başlar.
  • Kıkırdak yapıda olan kemikleri için daha önceki süreçte başlayan sertleşme bu hafta içinde de devam eder.
  • Bebeğinizin vücudunun birçok bölümünde ince tüy tabakası oluşur.
  • Embriyo halinde bebeğinizi ilk besleyen yolk kesesi bu hafta  yok olacaktır. Bazı anne adaylarında bu süreç bir sonraki haftaya da sarkabilir.

Anne Karnında Bebek Gelişimi

12. haftada bebeğin ultrason görüntüsü

12. hafta itibariyle bebeğinizin ultrason görüntüsü de sizi heyecanlandıracaktır. Bebeğinizi 4 boyutlu bir ultrasonda fotoğrafını çekmişsiniz gibi net olarak görebilirsiniz. Bebeğinizin ultrasonda başı vücuduna göre daha orantılı görünecektir. Bebeğiniz artık dik durma pozisyonuna geçmeye başlar. Yani sizden saklanmayan bir bebeğiniz var.

Bebeğinizin bu haftadaki önemli değişimlerinden birinin hıçkırmaya başlamak olduğunu söylemiştik. 12 haftalık anne adayları ultrason görüntüsünde bebeğinin hıçkırdığını görebilir. Ayrıca bebeğinizin yüzü de oldukça net görülebilir.  Burun, üst dudak, ağız, kulaklar ve gözler iyice belirginleşir.  Bebeğinizin benzediği kişiyi tahmin etmeye başladığınız günler artık başladı.

12 haftalık bebeklere ait ultrason görüntüsünde kalp atışları da dinlenebilir. Kalbinin çok hızlı atması sizi endişelendirmesin. Bebeğiniz bu hafta içinde dakikada 120 ila 160 atım arasında kalp atış hızına sahiptir. İkiz bebekleriniz varsa doktorunuz çift yumurta ya da tek yumurta ikizi konusunda net bir bilgi verebilir.  Keseyi birbirinden ayırmakla görevli doku kalınlığı bu konuda fikir verecektir.

Ultrason Terimleri Ne Anlama Geliyor?

12. haftada anne vücudunda yaşanan değişimler

12. hafta içinde anne adayında da birçok değişim söz konusudur;

  • Rahim boyunuz bir greyfurt büyüklüğündedir. Bu süreçte rahim büyümesine bağlı olarak yan kısımlarda kas ağrısı şikayetleriniz oluşabilir.
  • Rahminiz artık konum olarak da biraz daha yukarıda. Yani mesanenizde hissettiğiniz baskı ortadan kalkacak ve rahatlama yaşayacaksınız.
  • İkili test yaptırarak bebeğinizin ense kalınlığına bakabilirsiniz.
  • Anne adayları bu hafta içinde mide bulantısı ve yorgunluk hissi konusunda rahattır. Çünkü bu şikayetler yok denecek kadar az hale gelecektir. Aksine kendinizi çok daha enerjik hissetmeye başlayacaksınız.
  • Kan grubu RH- olan anne adaylarında eşinin kan grubu RH+ olması durumunda bebeğinizle ve gebelik durumuyla ilgili sorunlarınız olabilir. Doktorunuz bu konuda size gerekli müdahalelerde bulunacaktır.

Hamilelikte Göğüslerde Meydana Gelen Değişimler

12. hafta gebelikte nelere dikkat edilmelidir?

12. hafta gebelik içinde anne adayı için dikkat edilmesi gereken bazı durumlardan bahsedelim;

  • Bu hafta içinde tam kan sayımı yaptırarak vücudunuzda bulunan eksik vitamin ve mineralleri belirlemelisiniz.
  • Bir önceki hafta demir takviyesine başlamayan anne adayları doktorlarına danışarak demir takviyesi almaya başlamalıdır.
  • Demir takviyesi almazsanız kansızlık sorunu yaşanabilir. Bu durum gün içinde yorgunluk şikayetlerinizi arttıracaktır.
  • Demir takviyesi doğumda yoğun kanama olmasının da önüne geçecek bir önlemdir.
  • Meme bölgenizde hala acı duyuyorsanız doktorunuza danışarak gerekli önlemleri almalısınız.
  • hafta içinde çok kısa sürede yorulma durumunuz olabilir. Hiçbir iş yapmadan bile nefes nefese kalabilirsiniz. Bu durumu yaşamamak adına oksijen açısından kendinizi zorlamamaya çalışın.
  • Vücudunuz bu dönemde bol oksijene ihtiyaç duyar. Egzersiz yaptığınızda bu sorunu daha yoğun görebilirsiniz. Egzersiz sırasında kısa molalar vererek bu şikayetten kurtulabilirsiniz.
  1. hafta gebelik süreci yeni başlangıçlar ve değişimler açısından önemli bir zaman dilimidir.

Hamilelikle Spor ve Yaşam

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız