Hemorajik Kist Nedir, Nedenleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Hemorajik Kist Nedir, Nedenleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Hemorajik Kist Nedir, Nedenleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

hemorajik kist

Hemorajik kist, folikül veya korpus luteumda kanama meydana geldiğinde kadın vücudunun yumurtalıklarında oluşan doku benzeri yapılardır. Korpus luteum, gebeliğin oluşmasında ve progesteron hormonu üretilmesinde önemli bir görevi bulunan hücre kümeleridir. Bu tür kistlerin gelişimi yaygın olarak görülmektedir ve normal vakalarda zararlı belirtilerle karşılaşılmamaktadır. Ancak, ağır belirtiler görülüyorsa ve kanserli hücrelerin olası varlığı nedeniyle tıbbi yardım almak gereklidir.

Hemorajik kistin nedenleri nedir?

Hemorajik kistlere neden olan etkenlerin bazıları doğuştan itibaren var olsa da, birçoğu sonradan ortaya çıkmaktadır.

  • Daha önceki dönemlerde hemorajik kist oluşumu görülen kadınlarda, kistlerin yeniden ortaya çıkması daha muhtemeldir. Bu nedenle, kist öyküsü olan kişilerin düzenli olarak kontrolden geçmesi gerekir.
  • Hemorajik kistler, düzensiz adet kanaması olan kişileri sıklıkla etkiler. Böylece adet döngüsü normalden daha uzun veya daha kısa bir süre olabilir, hatta bazen kayıp dönemler yaşanabilir. Her durumda adet akışı yoğun, pıhtılı ve ağrılıdır.
  • Hemorajik kistler, kısırlık sorunları olan kadınlarda daha sık görülür ve yeterince erken saptanmadığı takdirde kanser hücrelerinin gelişmesine yol açabilir.
  • Aşırı kilolu olmak da hemorajik kistlerin oluşumu için risk faktörüdür. Ekstra doku ve yağlar nedeniyle yumurtalıklarda kistlerin saptanması olağandır.
  • İlk adet döngüsünün başlama zamanı, her kadın için farklı olabilir. İlk adet kanamasını çok küçük yaşlarda yaşayan kadınların yumurtalık kisti geliştirme potansiyeli yüksektir.
  • Meme kanseri tedavileri, kadınlarda kist oluşumunu tetikleyebilir. Bu tür kistlerin büyümesine katkıda bulunan etkenler arasında kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar da vardır.
  • Hipertiroiizm rahatsızlığı olan kadınların hemorajik kiste yakalanma oranı fazladır.
  • Rahim ve yumurtalıklarda doku oluşumu olan endometriozis, hemorajik kistlerinin başlıca nedenidir.

hemorajik kist belirtileri

Hemorajik kist belirtileri nelerdir?

Hemorajik kistler bazı durumlarda aşağıdaki belirtileri yol açabilir:

  • Alt mide bölgesinde şişlik,
  • Karın ağrıları,
  • Ara kanamalar,
  • Düzensiz adet döngüleri,
  • Alt sırt ve iç uyluk ağrıları,
  • Göğüslerde hassasiyet,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Cinsel ilişkide ağrı,
  • Bağırsak hareketlerinde zorlanmalar,
  • Adet kanaması esnasında şiddetli pelvik ağrı.

Daha ciddi bir riskin oluşmaması için her türlü belirti dikkate alınmalı ve erken teşhis yapılmalıdır. Solunum güçlüğü, keskin ve ani pelvik ağrı, baş dönmesi, bayılma durumunda kistin patlaması söz konusu olabileceğinden acil müdahale edilmelidir.

Hemorajik kist tehlikeli midir?

Hemorajik kistler, genellikle tedavi dahi gerektirmeden kendi kendine yok olabilen oluşumlardır. Çoğu durumda belirtilere de neden olmadığı için tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesine gerek kalmayabilir. Ancak her hemorajik kist tamamen zararsız değillerdir. Bazı türleri yırtılma, patlama, burkulma gibi sonuçlara yol açabilir. Aynı zamanda kanama ve ağrı gibi şiddetli semptomlara da neden olabilmektedir. Oluşum yeri ve büyüklüğü, kistin tehlikeli olup olmadığı hakkında fikir verebilir.

Hemorajik kist ameliyatı nasıl yapılır?

Hemorajik kist vakalarının çoğu farklı yöntemlerde tedavi gerektirir. Hangi tedavinin uygun olup olmadığını öğrenmek için donanımlı bir teşhis yapılmalıdır.  Kistin boyutu küçükse, şiddetli belirtilere neden olmuyorsa ilk tedavi seçeneği ilaçtır. Ovulasyonu düzenlemek ve yeni kist oluşumunu önlemek için en sık kullanılan ilaç türü doğum kontrol hapları olacaktır.

Kistin boyutu devamlı olarak büyüyorsa, kötü huylu hücrelerin varlığından şüpheleniliyorsa, çok fazla ağır belirti yaşanıyorsa ve adet döngüsünü etkiliyorsa cerrahi yöntemler denenebilir.

Hemorajik kist ameliyatı genellikle laparoskopik tekniklerle yapılmaktadır. İyileşme süresinin kısa olması ve daha risksiz olması nedeniyle en sık tercih edilen yöntem budur. Ancak kistin patlaması gibi acil müdahale gerektiren durumlarda kanamayı durdurabilmek için açık ameliyat yapılabilir. Kistin yumurtalıklara zarar vermesi durumunda diğer bir alternatif yumurtalığın tamamen alınmasıdır. Doğurganlığı direkt olarak etkileyen bu işlem, hiçbir olumlu seçenek kalmadığında uygulanmaktadır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

  • Eda yilmaz

    Hocam merhaba 20 yaşındayım sağ kasık ve bacak ağrısı sonucu çekilen renkli dopplerde sağ over boyutu 36x26x66 volumu 34 sol over 18x19x42 mm olup volumu 34tür. Sağ icerde 35×33×38 mm boyutlu içerisinde ince ekojen septasyonlar bulunan anekoik yoğun içerikli kist mevcut (hemorojik kist?) Sağ over parankimi içerisinde vaskülarizasyon mevcuttur. dauglasta serbest sıvı yoktur. Tedavi olarak üç ay yasmin verildi malum sebeplerden doktoruma.ulasamadim beş gün kullandım sol kolumda ağrı ve uyuşma oldu hapı içmek istemiyorum içemezsem neler olur kendiliğinden gecermi

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Bunu bilemeyiz ama başladıktan sonra bırakırsan adetin düzensizleşir. En azından bu ay kutuyu bitir ondan sonra doktoruna sorabilirsin. Bu ilacın kolda uyuşma gibi bir yan etkisi olduğunu bilmiyorum.

  • Ayşe gül

    Hocam ben gebelik testi yaptirdim pozitif cikti kontrole gittim dıs gebelik oldugunu soyledilr tekrar gebelik testi yaptim ve bu sefer negatif cikti baska bir doktora gittim kist oldugunu soyledi iltihabimda oldugunu soyledi ve ilac verdi adet donenmemimde gelmemi ve kist olup olmadigina bakacagini soyledi ve bir ay gecmesine ragmen adet olmadim kasıklarimda karnimda sırtimda agrılar basladi midem bulaniyor ne yapacm bilmiyrm acil doktora gideck bir sebebmi yoksa adetimi bekliyeyimmi

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Dış gebelik dedikleri için muayene olsanız iyi olur.

  • Fadime Osmanoğlu

    Fadime mrb 6cm kist var gebelikde var kendi geçer mı bu acaba

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Takibinize devam edin genellikle geçer.

  • Hana

    Sağ overimde 48×36 ölçüde ekojenik septasyon bulunan hemorojik kist nodülü izlendi. Acaba tehlikeli midir?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Septalı olduğu için bazı kan ve radyolojik tetkikler istenebilir. Doktorunuz ile görüşmenizi öneririm.

  • Yeliz pilşç

    Merhaba servikste büyüğü 9mm boyutunda multipl Naboth kisti izlendi, solda adenksiyal sahada 24×35 mm boyutunda t1 ağırlıklı incelemelerde heterojen-hipointens lezyon izlendi diyor hocam kötü bir şeymi bu?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Naboth kisti sıkıntılı değil ama diğer lezyon için muayene bulgularıyla karşılaştırmak gerekir.

Bir yorum yazınız